Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s motorovou pilou (PMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PMP - Práce s motorovou pilou, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvodní blok (dotace 0/2) a.Základní seznámení s MP, klasifikace MP, oblasti využití. Přehled hlavních výrobců.b.Moderní konstrukce -- akumulátorové pily.c.Legislativní podklady pro práci s MP.2.Konstrukce a údržba motorové pily (dotace 0/6) a.Konstrukce motorové části MP (motor, karburátor, zapalování, startovací ústrojí, spojka, atd.).b.Konstrukce řezací části MP (pilový řetěz, vodicí lišta, řetězka, nový systém ostření řetězů PowerSharp.c.Paliva a maziva MP, ekologizace provozu (biologicky odbouratelná maziva), emulzní ztrátové mazání.d.Harmonogram údržby MP, hlavní úkony údržby MP, indikace závad a způsoby jejich odstranění. Fyziologie práce s MP, zásady BOZP a hygieny práce s MP. Moderní prostředky osobní ochrany při práci s MP.3.Hlavní způsoby využití motorové pily a charakteristika pracovních postupů (dotace 0/5) a.Vybavení pracovníka pro práci s MP a způsoby jeho použití.b.Zásady obsluhy MP, technika práce s MP (kácení, odvětvování, vyvětvování, krácení dříví). Kácení metodou dvou záseků, kácení metodou LetterBox.c.Práce v normálních a výjimečných podmínkách (kalamity, svahy, v blízkosti objektů apod). Metody postupného kácení.d.Ostatní možnosti využití MP (péče o stromořadí, práce v sadech, rekonstrukce objektů, výrobky pro dům a rekreaci, výroba řeziva motorovou pilou ap.). Správné využití MP v prořezávání koruny stromů.e.Legislativa kácení stromů v krajině. Legislativní předpisy pro kácení stromů v ostatních zemích EU.4.První pomoc při úrazech vzniklých při práci s MP (dotace 0/1)5.Praktická cvičení, ve kterých se studenti seznámí a procvičí v základních úkonech údržby MP i s prací s MP při různých činnostech a v různých podmínkách. Příprava pracoviště, zajištění zvládání krizových situací. (dotace 0/14)6.Individuální praktická příprava a procvičování práce s motorovou pilou jako příprava na praktické přezkoušení ze znalostí a dovedností práce s motorovou pilou k udělení zápočtu. (dotace 0/10)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost pracovat s motorovou pilou při kácení a opracování stromů

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost pracovat s motorovou pilou při kácení a opracování stromů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZNERUDA, J. -- NEVRKLA, P. -- CACH, A.Práce s motorovou pilou a křovinořezemBrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-841-7DNERUDA, J. -- ČERNÝ, Z.Motorová řetězová pila a křovinořezPrahaÚstav zemědělských a potravinářských informací200680-7271-175-XDFiremní informační literatura lesnické techniky , databáze ústavu lesnické a dřevařské techniky LDF MZLU v Brně.DNeruda, J. a Černý, Z., Ruční nářadí pro práci v lese, IVVMZe ČR, Praha, 1999, 78 s., ISBN 80-7105-177-2DNeruda, J. a Černý, Z., Využití motorové pily a křovinořezu v zemědělských podnicích, IVV MZe ČR, Praha, 1994, 52 s. ISBN 80-7105-074-1DOdborné a vědecké lesnické časopisy, např. Lesnická Práce, Forest Magazín, Journal of Forest Science, Forsttechnische Informationen, Forst und Technik, Forstmaschinen-Profi apod., databáze ústavu lesnické a dřevařské techniky a ústřední knihovny LDF MZLU v Brně.DPetříček, V. a kol., Mechanizační prostředky v lesnictví, SZN, Praha, 1984, 288 s.DTechnické a výkonové normy , databáze ústavu lesnické a dřevařské techniky LDF MZLU v Brně.DUlrich, R., Lesnické mechanizační prostředky, cvičení II, VŠZ Brno, 1982, 150 s.

Požadavky

Zápočet.Nad rámec základní výuky se zájemci o získání oprávnění pro práci s MP mohou podrobit kvalifikační zkoušce sestávající z části teoretické a praktické.

Garant

prof. Ing. Jindřich Neruda, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jindřich Neruda, CSc.Ing. Pavel NevrklaTomáš Veverka