Předmět Pilařská výroba (PVDS)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PVDS - Pilařská výroba, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Lesy, jejich rozloha, skladba, zásoby dříví, těžba a příprava dřevní suroviny před její dodávkou na sklady zpracovatelských závodů. (dotace 2/1)2.Sklady suroviny.Příjem, skladování a ochrana kulatiny na skladech pilařských závodů. Měření, krácení, odkorňování, redukce kořenových náběhů, hledání kovů, třídění výřezů (smysl, způsoby a technologické zásady provádění jednotlivých operací, strojně - technologické zařízení, dopravně -- mechanizační prostředky). Dispoziční řešení skladů kulatiny, organizace výroby, evidence, doklady. (dotace 7/2)3.Příprava před pořezem. Prováděné operace, technologické řešení předpílí s ohledem na sortiment výroby, kapacitu a technické vybavení pilnice. (dotace 1/0)4.Pořez výřezů.Druhy pořezů, vlastnosti, vhodnost použití. Výtěž řeziva. Pořezová schemata - jejich sestavování, hodnoty výtěže. Ovlivnění výtěže. (dotace 2/4)5.Dělení a obrábění materiálů.Vztah materiál - nástroj. Řezné podmínky, veličiny jejich vztahy a hodnoty. Vlivy na objem a jakost výroby. (dotace 2/1)6.Sortíment pilařských výrobků. Druhy, rozměry a jakostní třídy řeziva. Způsoby třídění řeziva. Související předpisy. (dotace 2/4)7.Pilnice Rámová pila, pásová pila, kotoučová pila, prismovací sekačka, agregát (konstrukce strojů, vlastnosti, vhodnost použití).Krácení a omítání řeziva (konstrukce pil, vybavení uzlů, technologické zásady provádění operací).Uspořádání pilnic (výběr a řazení operací, technologické vazby, vlivy na výtěž, jakost, rozměry řeziva, obsazení pracovníky, objem výroby, produktivita práce) Odpady (jejich vznik, množství, frakce, způsoby úpravy, skladování, zpracování a využití). (dotace 6/3)8.Sklady řeziva.Jakostní a rozměrové třídění řeziva, třidiče řeziva.Adjustace řeziva (operace, jejich pořadí a technologické zásady).Adjustační stanice (operace a způsoby jejich provádění, technologické a prostorové uspořádání stanic).Skladování řeziva (účel a způsoby, uspořádání skladu řeziva).Organizace výroby, evidence, doklady. (dotace 4/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -schopnost organizovat výrobu-schopnost technicky připravit výrobu požadovaných sortimentů a objemu řeziva-Znalost výrobní techniky a mechanizace-znát výrobní operace a zásady jejich provádění
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -schopnost organizovat výrobu-schopnost technicky připravit výrobu požadovaných sortimentů a objemu řeziva-Znalost výrobní techniky a mechanizace-znát výrobní operace a zásady jejich provádění
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJANÁK, K. -- KRÁL, P.Technologie I : pro studijní obor NábytkářstvíPrahaInformatorium200380-7333-003-2ZBRUNECKÝ, P. -- GRYC, V. -- HAVÍŘOVÁ, Z. -- HOLAN, J. -- HOLOUŠ, Z. -- HORÁČEK, P. -- HRÁZSKÝ, J. -- JANÁK, K. -- KRÁL, P. -- MUZIKÁŘ, Z. -- ONDRÁČEK, K. -- ROUSEK, M. -- ŠOPÍK, M. -- VAVRČÍK, H.Zpracování dřeva: materiály -- výrobky -- konstrukce -- technologiePlzeňVerlag Dashöfer20091803-8905ZKAFKA, E.Dřevařská příručkaSNTL1989DPESCHEL, P. a kol.Dřevařská příručka : tabulky, technické údajePrahaSobotáles200280-85920-84-0DJANÁK, K.SawmillsBrnoMZLU2004DDETVAJ, J.Technológia piliarskej výrobyZvolenTechnická univerzita vo Zvolene200380-228-1248-X
Požadavky
Zápočet - podmínkou udělení je vypracování programů (třídění výřezů, pracovní postupy, pořezová schemata, třídění řeziva).Zkouška - ústní s písemnou přípravou (poznámky, nákresy) - tři otázky z oblasti technologických zásad výroby, dispozičního řešení a strojně-technologického vybavení. Doba přípravy cca 20 minut, doba zkoušení cca 20 minut.
Garant
doc. Ing. Karel Janák, CSc.
Vyučující
Ing. Veronika Hunková, Ph.D.doc. Ing. Karel Janák, CSc.