Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatologie a fyziologie člověka (SFC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SFC - Somatologie a fyziologie člověka, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Somatologie (dotace 0/0) a.Kosterně svalová soustava jako zdroj pohybu. Vzájemná součinnost svalů a kostí, kloubní spojení + výsledný pohyb, práce, síly, dosahy.b.Trávicí soustava jako zdroj energie pro práci svalů. Správná výživa a poruchy stravování.c.Dýchací soustava jako zdroj kyslíku.d.Srdce a oběhová soustava pro přísun potřebných látek a pro odvod metabolitů.e.Mozek a nervová soustava jako řídící koordinátor práce a vyšších psychických procesů.f.Ostatní tělesné soustavy - hormonální řízení, kůže a imunitní systém, vnější a vnitření smysly, vylučovací a pohlavní soustava.2.Fyziologie práce (dotace 0/0) a.Funkce kosterně svalové soustavy.b.Funkce trávicího systému, složky potravy.c.Funkce dýchacího systému, vnitřní a vnější oxidace.d.Fnkce srdce a cév.e.Funkce mozku a nervů.f.Výkonost při práci v závislosti na čase.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠEDIVÝ, V.Ergonomie a BOZPonlineZSLÁMA, O.Lesnická ergonomie a bezpečnost práce v lesním hospodářstvíBrnoVŠZ1983ZONDRÁČEK, K. -- PETR, J.Metodika sledování zátěže vertebrální části páteře u obsluh lesnických strojů a její ověřeníVýsledky lesnického a zemědělského ergonomického výzkumu za roky 1986-1990Brno34--37ZFAUST, E.Optimale Sitzgestaltung : Arbeitsphysiologische Grundlagen und praktische AusführungRenningen-MalmsheimExpert Verlag19943-8169-1012-2DKolektiv: Antropologie a somatologie pro posluchače na přírodovědeckých fakultách. Praha: SPN, 1967DŠEDIVÝ, V. Ergonomické rozměry české školní mládeže pro potřeby průmyslu. Disertační práce kat. antropologie PřF UK, 221 s., Praha, 1976

Požadavky

Předmět je ukončen komisionální ústní zkouškou v trvání 1-1,5 hod. Jsou vyžadovány znalosti z učebnice Ergonomie a BOZP v plném rozsahu. Ověřuje se schopnost praktické aplikace znalostí, zejména týkajících se disertační práce.

Garant

RNDr. Vladimír Šedivý, CSc.

Vyučující

RNDr. Vladimír Šedivý, CSc.