Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školkařství a zalesňování (SKAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKAZ - Školkařství a zalesňování, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Zakládání lesních školek (dotace 2/8) a.Typy lesních školek, výběr místa pro založení školky, zakládání školek na lesní a nelesní půdě.2.Příprava půdy v lesních školkách. (dotace 2/2)3.Předosevní příprava osiva. (dotace 2/4) a.Předosevní příprava dormantních semen.b.Eliminace neproduktivních semen.c.Eliminace povrchové a vnitřní mykoflóry semen.4.Pěstování prostokořenného sadebního materiálu. (dotace 4/12) a.Pěstování prostokořenných semenáčků.b.Pěstování prostokořenných sazenic školkováním, podřezáváním kořenového systému, zakořeňováním náletových semenáčků.c.Pěstování prostokořenných odrostků a poloodrostků.5.Pěstování krytokořenného sadebního materiálu. (dotace 4/4) a.Pěstování krytokořenných semenáčků a sazenic.b.Typy obalů. Deformace kořenového systému.6.Pěstování sadebního materiálu v umělých krytech a sklenících. (dotace 2/12)7.Vegetativní způsoby pěstování sadebního materiálu. (dotace 2/0) a.Pěstování sadebního materiálu řízkováním.b.Pěstování sadebního materiálu in vitro.8.Výživa a závlahy v lesních školkách. (dotace 2/4) a.Příprava a výroba substrátů.b.Závlahy v lesních školkách.c.Hnojení v lesních školkách.9.Ochranná a obranná opatření v lesních školkách. (dotace 1/2)10.Vyzvedávání a transport sadebního materiálu. (dotace 2/4)11.Zalesňování těžko zalesnitelných stanovišť. (dotace 5/8) a.Zalesňování devastovaných stanovišť, kalamitních holin a zemědělských půd.b.Zalesňování rašelinišť, požářišť a skládek odpadů.c.Principy lesnické rekultivace recentních útvarů a antropogenních půd.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-uvědomění si konceptu kvality-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost samostatně rozhodnout o způsobu zalesnění specifických a extrémních stanovišť.-Schopnost samostatně rozhodnout o způsobu zalesnění zemědělských a jiných nelesních půd.-Schopnost samostatně rozhodovat o organizaci a provozu lesní školky.-Schopnost samostatně vymezit, pojmenovat a tvůrčím způsobem řešit teoretické a praktické lesnické problémy.-Znalost metod pěstování sadebního materiálu generativním a vegetativním způsobem.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMAUER, O.Zakládání lesů II. Učební textBrnoMZLU v Brně2011DSTANĚK, J.Lesní zákon v teorii a praxi : úplné znění zákona s komentářemPísekMatice lesnická1996DČERNÝ, Z. -- LOKOVEC, T. -- NERUDA, J.Zalesňování nelesních půdPrahaInstitut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR199580-7105-093-8DDUŠEK, V.Lesní školkařství : základní údajePísekMatice lesnická1997DŠMELKOVÁ, Ľ. a kol.Lesné škôlkyZvolenÚstav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR200180-88677-83-1DČSN 48 1211 Lesní semenářství - Sběr, kvalita a zkoušky kvalityČeský normalizační institut200656DČSN 48 2115 Sadební materiál lesních dřevinPrahaČeský normalizační institut1998DGORDON, A.Seed manual for forest treesLondonForestry Commision1992DMAUER, O.Deteriorizace a rekultivace I.BrnoVysoká škola zemědělská1985DMAUER, O.Deteriorizace a rekultivace II.BrnoVysoká škola zemědělská v Brně1985DANONYMUS, A.Vyhláška 139/2004 Sb.PrahaMZe2004DSUZSKA, B.Nowe technologie i techniki w nasiennictwe lesnymWarszawaBogucki Wydawnictwo Naukowe2000DSZABLA, K.Szkolkarswo kontenerowe. Nowe technologie i techniky w szkolkarstwie lesnymCentrum informacyjne Lasow Panstwowych2003DANONYMUS, A.Zákon o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevi 149/2003 Sb. a prováděcí vyhláškaPrahaMZe2003

Požadavky

Předmět je ukončen ústní zkouškou. Podmínkou přihlášení ke zkoušce je zápočet, který je udělován za účast na povinné výuce (stanovená semestrální cvičení a všechny dny hlavního cvičení) a správné zpracování programů ze semestrálního cvičení (Kvalita substrátů, Náhradní zkoušky klíčivosti, Výměra lesní školky) a hlavního cvičení (Školkařský projekt).

Garant

prof. Ing. Oldřich Mauer, DrSc.

Vyučující

Ing. Kateřina Houšková, Ph.D.Ing. Václav Hurt, Ph.D.prof. Ing. Oldřich Mauer, DrSc.