Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soil Science (SOSC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOSC - Soil Science, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Organizační schéma předmětu.Půda, definice půdy.Moderní pojetí nauky o půdě z pohledu magisterského stupně vzdělávání. (dotace 2/0) a.Půda.b.Půdní vlastnosti.c.Výzkum v pedologii.2.Vznik půdý, vývoj půdy. Pedogenetické faktory. (dotace 2/0) a.Funkční a strukturní přístup k pedogenezi.b.Klima, půdotvorný substrát, organismy, reliéf terénu, člověk a čas.c.Specifické znaky vývoje půd severní, západní, jižní, střední a východní Evropy.3.Specifické znaky lesních půd z pohledu jednotlivých částí Evropy. (dotace 2/0)4.Půda a rostlina.Kde v půdě nacházíme minerální živiny.Jaké minerální půdní živiny jsou pro rostlinu důležité a proč. (dotace 2/0) a.Příznaky nedostatku přijatelných forem živin.b.Proč dochází k nepřístupnosti minerálních živin v půdě.5.Evropa a acidifikace půdyl. (dotace 2/0) a.Teorie půdní reakce.b.Půdní sorpce, výměny na aktivních vnějších a vnitřních površích koloidů.c.Půdní pufrovitost, vývoj půd v Evropě z hlediska pufračních zón.6.Půdní chemie. (dotace 2/0)7.Pedologická laboratoř - praktická výuka. (dotace 0/5)8.Půdní organická hmota.Půdní biologie. (dotace 2/0) a.Rozklad odumřelé organické hmoty.b.Polykondenzace.c.Bakteriální neosyntézy.9.Terénní exkurze na Naučnou pedologickou trasu po Školním lesním podniku "Masarykův les" Křtiny. (dotace 0/8)10.Půdní horizonty.Procesy v půdních horizontech. (dotace 2/0) a.Transporty a transformace v půdních tělesech.b.Popis půdního profilu.11.Půdní taxonomie (klasifikace, typologie, systematika).Jaké jsou hlavní evropské pedologické klasifikační systémy. (dotace 2/0) a.Systém WRB - World Reference Base for Soil Resources.b.Systém Soil Taxonomy.c.Ostatní mezinárodní klasifickační systémy, užívané v současné době v pedologii.12.Vývojově mladé půdy, půdy typická pro vyhraněná lesní společenstva (kategorizace lesních půd), specifické znaky různých regionů Evropy. (dotace 2/0) a.Entisols, Regosols.b.Fluvisols, Aridisols, Rendolls.c.Vertisols.13.Globální klimatické změny a vývoj evropských půd. (dotace 2/0) a.Změny živinového statusu v podmínkách globální klimatické změny.b.Změny vodního režimu půd (hydrický půdní režim) v podmínkách globální klimatické změny.c.Změny stability půdních těles ve svahu v podmínkách globální klimatické změny.14.Půdy Evropy. (dotace 2/0) a.Mollisols, Andosols, Alfisols, Luvisols, Inceptisols/Cambisols/Brunisols.b.Spodosols/Podzols, Luvic Gleysols, gleyic suborders či Gleysolic order, Histosols, salinické půdy.c.Anthroposols.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost práce v mezinárodním kontextu-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-znalost druhého jazykaOborově specifické kompetence: -aktivní detailní seznámení s principy praktického užití mezinárodních půdních klasifikací-Schopnost komunikovat v pracovních týmech.-schopnost laboratorních analýz a jejich interpretací-Schopnost provádět analytické práce v laboratoři-Znalost lesnické politiky v rámci ČR i EU

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZASHMAN, M R. -- PURI, G.Essential soil science : a clear and concise introduction to soil scienceMaldenBlackwell Publishing2002978-0-632-04885-4ZWHITE, R E.Principles and practice of soil science : the soil as a natural resourceMaldenBlackwell Science20060-632-06455-2ZSCHAETZL, R J. -- ANDERSON, S.Soils : genesis and geomorphologyCambridgeCambridge University Press20050-521-81201-1ZFOTH, H. -- TURK, L M.Fundamentals of Soil Science1972ZMCLAREN, R G. -- CAMERON, K C.Fundamentals of Soil Science : sustainable production and environmental protectionSouth MelbourneOxford University Press20020-19-558345-0

Požadavky

Zápočet předmětu spočívá ve dvou částech, přičemž každá znich musí být studentem splněna z 80%. První část je věnována obecné pedologii, druhá část pak specifickým rozdílům mezi půdami mediterální, středoevropské a boreální části Evropy. Zkouška je v tomto předmětu pouze ústní, přičemž má tři části: v první části je pozornost věnována půdním vlastnostem a procesům, v druhé části půdním jednotkám a v třetí části specifikům lesnického managementu na jednotlivých referenčních třídách půd.

Garant

prof. Ing. Klement Rejšek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Klement Rejšek, CSc.doc. Ing. Valerie Vranová, Ph.D.