Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální metody dendrometrie (SPMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPMD - Speciální metody dendrometrie, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do předmětu. Klasické metody zjišťování stavu lesa. (dotace 0/2) a.Zjišťování objemu jednotlivých stromů.b.Zjišťování zásoby porostu.c.Určení parametrů a vytyčení zkusných ploch.2.Měření taxačních veličin moderními přístroji. (dotace 0/8) a.Měření výšek přístrojem Vertex Laser.b.Měření tlouštěk digitální průměrkou Mantax Digitech.c.Určení kruhové základny porostu pomocí zrcadlového relaskopu a telerelaskopu.3.Zjišťování stavu lesa pomocí technologie Field Map. (dotace 0/8) a.Vytvoření projektu technologií.b.Měření pozic stromů, staničení bodů a vytyčování ploch.c.Měření základních taxačních veličin.4.Zjišťování zdravotního stavu stromů pomocí nedestruktivních technologií Arbotom a Arboradix. (dotace 0/8) a.Zjišťování zdravotního stavu kmene stromů technologií Arbotom.b.Zjišťování zdravotního stavu kořenového systému stromu technologií Arboradix.5.Zápočet (dotace 0/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost využívat dendrometrické pomůcky založené na principu laserového měření pro zjišťování dendrometrických veličin stromů-Schopnost využívat technologii Field Map pro měření různých dendrometrických veličin-Znalost metodiky měření výšek stromů pomocí ultrazvukového výškoměru.-Znalost propojení různých digitálních technologií pro komplexní zjišťování stavu lesa-způsobilost hodnotit zdravotní stav stromu pomocí nedestruktivních metod-Způsobilost provádět výpočet objemu stromu nebo porostu přímo v terénu pomocí softwaru uloženého v digitální průměrce.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost využívat dendrometrické pomůcky založené na principu laserového měření pro zjišťování dendrometrických veličin stromů-Schopnost využívat technologii Field Map pro měření různých dendrometrických veličin-Znalost metodiky měření výšek stromů pomocí ultrazvukového výškoměru.-Znalost propojení různých digitálních technologií pro komplexní zjišťování stavu lesa-způsobilost hodnotit zdravotní stav stromu pomocí nedestruktivních metod-Způsobilost provádět výpočet objemu stromu nebo porostu přímo v terénu pomocí softwaru uloženého v digitální průměrce.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠMELKO, Š.DendrometriaZvolenTechnická univerzita vo Zvolene200080-228-0962-4ZKORF, V.DendrometriePrahaStátní zemědělské nakladatelství1972ZKORF, V.DendrometrieAcademia1974ZŠMELKO, Š.Dendrometria : [vysokoškolská učebnica]Vo ZvoleneTechnická univerzita2007978-80-228-1828-5DŠMELKO, Š. a kol.Meranie lesa a drevaZvolenÚstav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR200380-89100-14-7DZACH, J. -- DRÁPELA, K. -- SIMON, J.Dendrometrie : CvičeníBrnoVŠZ199480-7157-121-0

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem, kde studenti prokáží získané znalosti z oblasti praktického zjišťování stavu lesa. Zápočet je udělen po úspěšném absolvování testu. Pro úspěšné absolvování testu je nutné získat minimálně 60% možných bodů.

Garant

Ing. Zdeněk Adamec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Adamec, Ph.D.Ing. Michal Kneifl, Ph.D.