Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika a technologie lesní těžby (TTLT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TTLT1 - Technika a technologie lesní těžby, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Přednášky (dotace 24/0) a.Jednooperační a víceoperační těžební stroje I.b.Jednooperační a víceoperační těžební stroje II.c.Jednooperační a víceoperační těžební stroje III.d.Technicko ekonomické aspekty nasazení harvestorových uzlů.e.Vliv technických parametrů na technologické vlastnosti strojů.f.Zařazování strojů do technologií. Variantní řešení technologií. Technologická pružnost. Technologická setrvačnost.g.Těžba a zpracování dříví pro energetické účely I.h.Těžba a zpracování dříví pro energetické účely II.i.Energetické využití dřeva.j.Možnosti snižování škod na lesních ekosystémech. Těžebně-dopravní eroze. Poškozování půdy a stromů.k.Dlouhodobá a krátkodobá příprava výroby. Povýrobní úpravy pracovišť.l.Sortimentace těžebního fondu.m.Výrobní procesy v předmýtních těžbách.n.Výrobní procesy v mýtních a nahodilých těžbách.2.Cvičení (dotace 0/24) a.Provozní nasazení plně mechanizovaných technologií těžby dříví I.b.Provozní nasazení plně mechanizovaných technologií těžby dříví II.c.Procvičování funkcí harvestoru a forwarderu na simulátoru.d.Procvičování funkcí harvestoru a forwarderu na simulátoru.e.Technické parametry strojů a jejich vliv na technologické vlastnosti.f.Technické parametry strojů a jejich vliv na technologické vlastnosti.g.Precizní lesnictvíh.Produktivita a efektivita těžebně dopravních systémů. Teorie.i.Produktivita a efektivita těžebně dopravních systémů. Chronometráž.j.Energetický audit těžebně dopravních strojů.k.Sortimentace těžebního fondu I - procvičení tématu.l.Sortimentace těžebního fondu II - procvičení tématu.m.Problematika legislativy a bezpečnosti a hygieny práce v těžební činnosti.n.Zápočet.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost organizace a plánování-schopnost práce v mezinárodním kontextu-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-schopnost vedení-tvorba projektů a jejich management-týmová práce-uvědomění si konceptu kvality-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Osvojení si matematického aparátu potřebného pro popis a modelovaní realných jevů a dějů.-Schopnost orientace v problematice obnovitelných zdrojů energie a aplikace znalostí do praxe.-Schopnost práce v terénu-Schopnost samostatně vymezit, pojmenovat a tvůrčím způsobem řešit teoretické a praktické lesnické problémy.-Schopnost soustředit se na podstatu problému a odhlédnutí od vedlejších faktorů.-Znalost ekonomických kalkulací

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZNERUDA, J. -- SIMANOV, V. -- KLVAČ, R. -- SKOUPÝ, A. -- KADLEC, J. -- ZEMÁNEK, T. -- NEVRKLA, P. a kol.Technika a technologie v lesnictví. Díl první.BrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-839-4ZNERUDA, J. -- SIMANOV, V. -- KLVAČ, R. -- SKOUPÝ, A. -- KADLEC, J. -- ZEMÁNEK, T. -- NEVRKLA, P.Technika a technologie v lesnictví. Díl druhý.BrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-840-0ZNERUDA, J. -- ULRICH, R. -- KUPČÁK, V. -- SLODIČÁK, M. -- ZEMÁNEK, T.Harvestorové technologie lesní těžbyBrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-842-4DPETŘÍČEK, V. a kol.Mechanizační prostředky v lesnictvíPrahaSZN1984DPernica P., Logistický management, Radix Praha, 1998, ISBN 80-86031-13-6DRónay, E. -- Dejmal, J., Lesná ťažba, Príroda Bratislava, 1991, ISBN 80-07-00432-7, 356 str.DSimanov, V., Energetické využívání dříví, Terrapolis, Olomouc, 1995, 115s.DSimanov, V.- Kohout, V., Doprava dříví vrtulníky, Výukové video, AVC VŠZ v Brně, 1993, 17.5 min.DSimanov, V., Ochrana geobiosféry při využívání strojů v lesní výrobě, Skripta VŠZ LF Brno, 1989, 68s.DSimanov, V., Optimalizace těžebních technologií, možnosti, předpoklady, in: skripta PGS "Mechanizace těžebně - vý¬robního procesu", VŠZ LF v Brně, 1986, s.80-85DSimanov, V., Přidružená lesní těžba a přidružená lesní výroba , Ministerstvo zemědělství ČR, 1997, 4s.DSimanov, V., Těžba a doprava dříví, Matice lesnická, Písek 2004, str.411, ISBN 80-86271-14-5

Požadavky

Zápočtem a zkouškou.Podmínkou zápočtu je předání a obhájení vypracovaných programů ze cvičení, předání a obhájení programů z hlavního cvičení a úspěšné absolvování písemného testu znalostí (min. 70 bodů z max. 100 bodů).

Garant

prof. Ing. Jindřich Neruda, CSc.

Vyučující

Ing. et Ing. Jiří Kadlec, Ph.D.doc. Ing. Radomír Klvač, Ph.D.prof. Ing. Jindřich Neruda, CSc.Ing. Martin PajkošIng. Tomáš Zemánek, Ph.D.