Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zemědělství (ZAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZAZ - Základy zemědělství, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vegetační a produkční faktory a jejich využívání při pěstování rostlin. Stanoviště a jeho charakteristiky, produktivita stanoviště, půdní úrodnost, půdní dospělost, bioenergetický potenciál půdy, význam organické hmoty a humusu v půdě. (dotace 2/2)2.Rozdělení produkčního území ČR do výrobních oblastí a rajonizace rostlinné produkce jako základ efektivního hospodaření. Méně příznivé oblasti (LFA) a zranitelné oblasti - význam a zastoupení na zemědělské půdě. (dotace 2/1)3.Předseťová příprava půdy, seťové lůžko. Tradiční, půdoochranné a minimalizační technologie zakládání porostů jednotivých druhů polních plodin.Půdní dospělost. Základní operace v systému zpracování půdy, zaorávání organické hmoty do půdy, zhutnění půd. (dotace 3/4)4.Agrobiologická charakteristika hlavních polních plodin. Vývoj zastoupení plodin na zemědělské půdě, faktory ovlivňující strukturu pěstovaných plodin. Travní porosty a jejich pratotechnika. (dotace 4/2)5.Zásady střídání plodin na půdě a osevní postupy jako faktor umožňující udržení úrodnosti půdy a rovnováhy v krajině. Ekologický význam střídání plodin, meziplodiny jako ochrana půdního fondu. Zařazení jednotlivých druhů plodin do osevního postupu. (dotace 4/6)6.Chemizace v rostlinné produkci, zásady výživy, hnojení a ochrany rostlin, přednosti a negativní účinky na životní prostředí, nitrátová směrnice. (dotace 2/1)7.Plevele v agrofytocenozách, hlavní druhy a výskyt v krajinném prostoru. Systémy regulace zaplevelení, mechanické a chemické způsoby regulace plevelů, zásady správného využití a aplikace herbicidů. (dotace 1/2)8.Hlavní směry živočišné výroby v ČR, druhy chovaných hospodářských zvířat, faktory ovlivňující orientaci ŽV, živočišná výroba v systému ekologického zemědělství. (dotace 3/2)9.Vazba živočišné výroby na rostlinnou produkci, formy chovu hospodářských zvířat, stájový a pastevní způsob, jejich přednosti a problémy, vazba na ochranu krajiny a životní prostředí. Exkrementy hospodářských zvířat, jejich využití a případné způsoby likvidace, rizika pro krajinu a životní prostředí. (dotace 3/2)10.Plemena hospodářských zvířat chovaná v ČR, jejich užitkové vlastnosti a vliv jejich chovu na tvorbu krajiny. (dotace 0/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost řešit problémy-týmová práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Kompetence využívat regulačních pravidel pro hospodaření na půdě (cross compliance, SMR, GAEC) při zpracování projektů krajinných úprav.-Scopnost porozumět základům rostlinné a živočišné produkce-Základní znalosti o ekologických aspektech zemědělské výroby a efektivním využívání zemědělského půdního fondu v podmínkách ČR.-Základní znalosti o hospodářském významu hlavních polních plodin a jednotlivých druhů a plemenech hospodářských zvířat v podmínkách ČR.-Základní znalosti o způsobech zpracování půdy, zásadách volby a střídání plodin, regulaci zaplevelení.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost řešit problémy-týmová práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Kompetence využívat regulačních pravidel pro hospodaření na půdě (cross compliance, SMR, GAEC) při zpracování projektů krajinných úprav.-Scopnost porozumět základům rostlinné a živočišné produkce-Základní znalosti o ekologických aspektech zemědělské výroby a efektivním využívání zemědělského půdního fondu v podmínkách ČR.-Základní znalosti o hospodářském významu hlavních polních plodin a jednotlivých druhů a plemenech hospodářských zvířat v podmínkách ČR.-Základní znalosti o způsobech zpracování půdy, zásadách volby a střídání plodin, regulaci zaplevelení.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOSTELANSKÝ, F.Obecná produkce rostlinná BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita 2004978-80-7157-765-2ZDVOŘÁK, J. -- SMUTNÝ, V.Herbologie : integrovaná ochrana proti polním plevelůmBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2003978-80-7157-732-42008ZKVĚCH, O. a kol.Osevní postupyPrahaStátní zemědělské nakladatelství1985ZDEMO, M. -- LÁTEČKA, M. a kol.Projektovanie trvalo udržateľných poľnohospodárskych systémov v krajineNitraSlovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre200480-8069-391-9ZHŮLA, J. -- MAYER, V.Technologické systémy a stroje pro zpracování půdyPrahaInstitut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR199980-7105-187-XZŠUBRT, J. -- HROUZ, J.Obecná zootechnikaBrnoMendelova univerzita v Brně2011978-80-7375-511-9ZŠUBRT, J. -- HROUZ, J.Obecná zootechnika : návody do cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200080-7157-429-5ZBIRKÁS, M.Environmentally-Sound adaptable tillageBudapestAkadémiai Kiadó2008978-963-05-8631-3ZWILSON, G A.Multifunctional agriculture : a transition theory perspectiveWallingfordCABI2007978-1-84593-256-5ZACQUAAH, G.Principles of crop production : theory, techniques, and technologyUpper Saddle River, N.J.Pearson Prentice Hall20050-13-114556-8

Požadavky

Zápočtem a ústní zkouškou. Podmínkou udělení zápočtu je účast a aktivita studenta na cvičeních, znalost semen polních plodin a kvalita zpracování projektu osevního postupu.Ústní zkouška trvá přibližně 30 minut.

Garant

prof. Ing. Jan Křen, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Křen, CSc.prof. Dr. Ing. Jan Kuchtíkdoc. Ing. Vladimír Smutný, Ph.D.