Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ochrany lesa (ZOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOL - Základy ochrany lesa, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Obecná entomologie (dotace 8/2) a.morfologieb.anatomie2.Systematická část (dotace 2/10) a.Protura, Collembola, Campodeina, Japygina,b.Archeognatha, Zygentoma, Ephemeroptera, Odonata,c.Plecoptera, Blattodea, Mantodea, Orthoptera, Dermaptera,d.Psocoptera, Phtiraptera, Thysanoptera, Hemiptera,e.Megaloptera, Rhaphidioptera, Neuroptera, Mecoptera, Siphonaptera, Trichoptera,f.Lepidoptera,g.Diptera, Hymenoptera,h.Coleoptera, Strepsiptera;3.Bionomie, etologie a kontrola významných kambifágů a defoliátorů (dotace 4/10) a.lýkožrout smrkový, l. menší, l. severský, l. lesklý, lýkohub matný, lýkožrout borový, lýkožrout vrcholkový a ostatní významnější lýkožrouti a lýkohubi, bělokaz dubový a bělokazi na jilmu,b.pilatky na smrku, ploskohřbetka smrková,c.klikoroh borový, bekyně mniška, obaleč dubový, píďalky, bekyně velkohlavá);4.Ekologie hmyzu (dotace 2/1) a.vývoj, populační dynamika,b.globální klimatické změny a hmyz,c.monitoring a jeho úrovně, bioindikační význam hmyzu;5.Etologie hmyzu; (dotace 2/2)6.Ekologické pojetí ochrany lesů (dotace 2/1) a.zdraví, nemoc, uplatnění teorie stresub.otázky predispozice, rezistence, tolerancec.celkový model chřadnutí rostlin7.Etiologie chřadnutí hlavních dřevin (dotace 2/0) a.historie, současnost, příčiny;8.Ostatní biotičtí škůdci (dotace 1/2) a.zvěř,b.hlodavci,c.člověk;9.Abiotické faktory (dotace 1/0) a.přehled a jejich působení na lesní ekosystémy

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost organizace a plánování-schopnost samostatné práce-tvorba projektů a jejich management-týmová práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikovat profesní znalosti pro řešení praktických lesnických problémů.-Schopnost práce s mikroskopem-Schopnost rozlišit druhy organismů důležité v lesnictví pro různé typy managementu-Schopnost zhodnotit zdravotni stav dřevin-Znalost abitotických a biotických faktorů ohrožující či omezující existenci lesních porostů -Znalost lesnicky významných druhů hmyzu-Způsobilost kvalifikovaně posoudit význam jednotlivých druhů živočichů v lesních ekosystémech-Způsobilost pro hodnocení faktorů ohrožující či omezující lesnické hospodaření

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHARTMANN, G. -- BUTIN, H. -- NIENHAUS, F.Atlas poškození lesních dřevin : diagnóza škodlivých činitelů a vlivů : 517 barevných fotoPrahaBrázda200180-209-0297-XZUHLÍŘOVÁ, H.Symptomy poškození lesních dřevin : Příručka usnadňující rozlišování příčin poškozeníPrahaMZe ČR199680-7084-137-0ZKŘÍSTEK, J. -- URBAN, J.Lesnická entomologiePrahaAcademia200480-200-1052-1ZKŘÍSTEK, J.Škůdci semen, šišek a plodů lesních dřevinPrahaMin.Zem.ČR199280-209-0229-5ZURBAN, J.Lesnická entomologie : část systematická : náhradní učební textBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně1999978-80-7157-406-4ZŠVESTKA, M. -- HOCHMUT, R. -- JANČAŘÍK, V.Nové metody v ochraně lesaPrahaSZN199080-209-0091-8DFORST, P. a kol.Ochrana lesůPrahaStátní zemědělské nakladatelství1970DPFEFFER, A. a kol.Ochrana lesůPrahaStátní zemědělské nakladatelství1961DSTOLINA, M. a kol.Ochrana lesaBratislavaPríroda1985DMÍCHAL, I.Ekologická stabilitaBrnoVeronica1992DMANION, P D /.Forest Decline ConceptsSt.PaulAmerican Phytopathological Society19930-89054-143-4DKŘÍSTEK, J.Ochrana lesů I.BrnoVŠZ1981DElektronická knihovna MŽP, http://www.env.cebin.cz/_nav/_index_hp.htmlDLesnický průvodce; Výroční zpráva VÚLHM; Zpravodaj ochrany lesa; SupplementumDMze: Zelená zpráva LH, http://www.mze.cz/cz/Dserver MŽP -- Zpráva o stavu ŽP ČR, http://www.env.cz/DVýzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti: Bulletin TEI; Communicationes Instituti Forestalis Bohemicae (Práce VÚLHM)

Požadavky

pro udělení zápočtu je povinná účast na cvičeních a odevzdání seminární práce (zahrnují lesnicky významné druhy, které byly uvedeny v prezentacích na cvičení), v 6 týdnu semestru napsání testu z morfologie hmyzu (trvání 20 minut, požadována úspěšnost na 80%)zápočet -- složen ze tří částí, poznávačka zástupců hmyzu (10 položek), poznávačka z lesnický významných druhů hmyzu (10 položek) a poznávačka z požerků (10 položek), požadovaná úspešnost 80% u každé z částízkouška -- písemná část (4 otázky - 1. systematika (zařazení dvou lesnicky významných druhů do všech taxonomických kategorií (požadována 100% znalost českých a latinských názvů, a taxonomickýxh kategorií), 2. obecná entomologie, 3. systematika hmyzu - charakteristika skupiny, 4. ochrana lesa + legislativa), písemnou část je nutné napsat na 70%, po úspěšném napsání bude student v ústní části dotazován 2 doplňujícími otázkamihodnocení účasti na cvičeníchsplnění testu v průběhu semestruodevzdání seminární práce na konci semestrusplnění zápočtu -- poznávačka ze 3 části (10+10+10 položek)závěrečná zkouška (písemná a ústní, délka 50/20min)

Garant

prof. Ing. Otakar Holuša, Ph.D. et Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Otakar Holuša, Ph.D. et Ph.D.Mgr. Josef Kašák, Ph.D.