Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soil Biology (ZSOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZSOB - Soil Biology, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Co je to půdní biologie. (dotace 2/1) a.Které vědní disciplíny se podílejí na formaci půdní biologie.b.Půda jako prostředí pro organismy, faktory ovlivňující výskyt organismů v půdě.2.Viry, sinice, baktérie a aktinomycety v půdě. (dotace 2/1)3.Houby, řasy a prvoci v půdě. (dotace 2/1)4.Půdní fauna, potravní řetězce a interakce mezi půdními organismy (neutralismus, protokooperace, competice, komenzalismus, amenzalismus, parasitismus a predace. (dotace 2/1)5.Mikroorganismy a prostředí. (dotace 2/1) a.Mikroorganismy jiných terestrických prostředí.b.Mikroorganismy na povrchu rostlin.c.Mikroorganismy kolonizující horniny.d.přesun řádku tabulky ve směru šipky Společenstva mikroorganismů v hloubkách pod půdním povrchem.e.Mikroorganismy extrémních prostředí.6.Rozklad uhlíkatých látek v půdě (celulóza, hemicelulózy, lignin atd.) - úloha rozdílných skupin organismů. (dotace 2/1)7.Úloha organismů v transformaci jednotlivých elementů (např. N, P, S, Fe). (dotace 2/1) a.Amonifikace, nitrifikace, denitrifikace, N2-fixace.b.Transformace fosforu.c.Transformace síry.8.Půdní enzymy. (dotace 2/1) a.Lokalizace půdních enzymů: endoenzymy, ektoenzymy, biontické a abiontické enzymy.b.Využití poznatků o půdních enzymech, metody studia aktivity půdních enzymů.9.Půdní organismy ve znečištěných půdách, využití různých organismů v dekontaminaci půd, indikátory znečištěných půd. (dotace 2/1)10.Metody studia v půdní biologii. (dotace 2/1) a.Rozdílné testy biologické aktivity půdy, jejich využití a diskuse na dané téma.11.Úloha mikroorganismů ve vývoji biosféry. (dotace 2/1) a.Jednotlivé procesy, geologické pozadí.b.Život jakožto hnací síla evoluce živého světa.c.Využití poznatků z půdní biologie.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost práce v mezinárodním kontextuOborově specifické kompetence: -aktivní znalost půdní biologie-Rozvíjení abstraktního myšlení pri studiu matematických pojmů a souvislostí mezi nimi.-schopnost laboratorních analýz a jejich interpretací-schopnost mikroskopických analýz a jejich interpretace-Znalost pracovních postupů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBARDGETT, R D.The biology of soil : a community and ecosystem approachNew YorkOxford University Press20050-19-852503-6ZFORMÁNEK, P. -- VRANOVÁ, V.Soil biology2004ZGOBAT, J. -- ARAGNO, M. -- MATTHEY, W.The living soil : fundamentals of soil science and soil biologyEnfieldScience Publishers20041-57808-212-9ZALEXANDER, M.Introduction to soil microbiologyNew YorkJohn Wiley & Sons19770-471-02179-2

Požadavky

Zkouška, která je složena z části ústní a části písemné. V písemné části je pozornost soustředěna na znalosti především z povinné literatury,kdy studenti musí prokázat minimálné 60 % požadovaných znalostí. V části ústní je student testován i přímo z aplikace znalostí o výpočtech získaných na jednotkových vzorcích a to pro přepočet na lesnicky využitelné plošné údaje (student musí prokázat minimálně 60 % požadovaných znalostí).

Garant

prof. Ing. Klement Rejšek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Klement Rejšek, CSc.doc. Ing. Valerie Vranová, Ph.D.