Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management (MAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MAN - Management, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do teorie managementu (dotace 4/0) a.Teorie a techniky managementu, vývoj a aplikace v praxib.Techniky managementu (Delegování, MBO, Pružné výrobní a pracovní systémy, Projektové řízení, Řízení jakosti, Štíhlé řízení, Benchmarking, Reengineering, Nepřetržité zdokonalování)2.Manažer a manažerske funkce, role, kompetence (dotace 2/2) a.Přístupy ke klasifikaci manažerských funkcí a rolíb.Kompetence, modely manažerských kompetencíc.Odpovědnost, Etika3.Prostředí managementu (dotace 4/4) a.Vnější prostředí, klasifikace a přístupy k analýzeb.Vnitřní prostředí, klasifikace a přístupy k analýze4.Rozhodování v managementu (dotace 2/2) a.Rozhodovací analýzab.Metody týmového rozhodování5.Plánování v managementu, osobní a podnikové plány (dotace 2/0) a.Podnikové plány práceb.Osobní plány práce (Time management)6.Organizování v managementu (dotace 4/0) a.Organizační struktura podnikub.Řídící struktura podnikuc.Organizační kultura podniku7.Vedení v managementu (dotace 2/2) a.Styly vedení založené na osobnosti a chování manažerab.Situační vedeníc.Transakční a transformační vedení8.Kontrola v managementu, kontrolní systém a druhy kontroly (dotace 1/0)9.Strategický management (dotace 1/0) a.Obsah, úkoly a proces strategického managementub.Typy strategií10.Podnikatelský plán (dotace 2/4) a.Posláníb.Cíl (SMART)c.Strategie (SWOT, průzkumy trhu-zákazníci, dodavatelé, konkurenti, zaměstnanci, rizika projektu)d.Rozpočet (zakladatelský, provozní rozpočet, cash flow)11.Management organizačního rozvoje (dotace 2/0) a.Management změnb.Krizový management12.Mezinárodní management (dotace 2/0) a.Formy vstupu na mezinárodní trhb.Mezikulturní rozdíly

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -odhodlání k úspěchu-podnikatelský duch-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost práce v mezinárodním kontextu-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost vedení-tvorba projektů a jejich managementOborově specifické kompetence: -Student je schopen efektivně vést zaměstnance.-Student je schopen pracovat v týmu.-Student umí analyzovat vnější a vnitřní prostředí firmy.-Student umí aplikovat metody manažerského rozhodování.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPOŠVÁŘ, Z. -- CHLÁDKOVÁ, H.ManagementBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2009978-80-7375-347-4ZDRUCKER, P F.Řízení v turbulentní doběPrahaManagement Press199480-85603-67-5DVEBER, J.Management: Základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita. 2. aktualiz. vyd.PrahaManagement Press2009978-80-7261-200-0DPORTER, M E.Competitive advantage : creating and sustaining superior perforNew YorkFree Press20040-7432-6087-2DPORTER, M E.Competitive strategy: techniques for analyzingindustries and competitorsNew YorkFree Press199807432-6088-0

Požadavky

Předpokladem ukončení předmětu je získání zápočtu. Zápočet student získá za odevzdání seminární práce a dále je studentova aktivita hodnocena na probíhajících seminářích. Zápočet student získá za dosažení alespoň 15 bodů. Závěrečná zkouška je písemná a měla by prokázat studentovy znalosti přednášeného učiva. V rámci písemné zkoušky obdrží student 5 otázek a může získat maximálně 30 bodů. Pro úspěšné absolvování zkoušky musí student získat minimálně 15 bodů.Rozmezí bodů pro jednotlivé známky: A 54-60, B 48-53, C 42-47, D 36-41, E 30-35.

Garant

doc. Ing. Helena Chládková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Helena Chládková, Ph.D.Bc. Vít Janiš, MScIng. Renata Kučerová, Ph.D.Ing. Pavel Žiaran, Ph.D.