Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná matematika I (AMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AMA - Aplikovaná matematika I, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod (dotace 1/1) a.Teorie množinb.Výrokový počet2.Diferenciální počet funkcí jedné proměnné (dotace 12/9) a.Funkce, základní pojmy a vlastnostib.Posloupnostic.Limita a spojitost funkced.Derivace funkcee.Užití derivací, průběh funkce3.Integrální počet funkcí jedné proměnné (dotace 10/7) a.Neurčitý integrálb.Určitý integrál a jeho aplikacec.Nevlastní integrál4.Lineární algebra (dotace 12/7) a.Číselné vektory. Lineární závislost a nezávislost vektorů. Vektorový prostorb.Matice, determinantyc.Řešení soustav lineárních rovnic5.Základy numerických metod (dotace 7/4) a.Řešení algebraických rovnicb.Aproximace funkcí Lagrangeovým a Taylorovým polynomemc.Metoda nejmenších čtverců

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Student je schopen pomocí limity a integračních metod řešit nevlastní integrál.-Student je schopen popsat vlastnosti funkce a odvodit průběh jejího grafu a obráceně z grafického znázornění funkce vyčíst její vlastnosti.-Student umí aproximovat funkci metodou nejmenších čtverců.-Student umí pomocí určitého integrálu vypočítat obsah rovinné plochy a objem rotačního tělesa.-Student umí použít početní operace s maticemi a s determinanty při řešení soustav lineárních rovnic a maticových rovnic.-Student umí použít výpočet derivace funkce pro určení její maximální a minimální hodnoty.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRÁDL, P. -- ČERNÁ, B. -- STARÁ, L.Základy vyšší matematikyBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2009978-80-7375-315-3ZČERNÁ, B. -- RÁDL, P.AMA 1 oboru ARI - eLearningová oporaonlineDČERNÁ, B.Matematika - lineární algebraBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200580-7157-879-7DMOUČKA, J. -- RÁDL, P.Matematika pro studenty ekonomiePrahaGrada2010978-80-247-3260-2DWEIR, M. -- HASS, J. -- THOMAS, G.Thomas' Calculus; 12th EditionNew JerseyPearson2009978-0-321-58799-2DGREENWELL, R N. -- RITCHEY, N P. -- LIAL, M L.Calculus with applications for the life sciencesBostonAddison Wesley20030-201-74582-8

Požadavky

Zkouška je písemná. Trvá 90 minut a sestává z řešení 4 příkladů a 1 teoretické otázky. Každý příklad i teoretická otázka je ohodnocen 10 body, žádný příklad ani teorie nesmí být hodnocen 0 body. Podmínkou pro připuštění ke zkoušce je alespoň 75%-ní účast ve cvičení a napsání průběžného testu na PC ve cvičení na 50% ze 32 bodů. K úspěšnému absolvování zkoušky je třeba získat alespoň 50% bodů ze zkouškového testu.

Garant

doc. Mgr. Ing. Jitka Janová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ing. Jitka Janová, Ph.D.Mgr. Tomáš Konderla, Ph.D.RNDr. Dana Říhová, Ph.D.