Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Java aplikace (JA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JA - Java aplikace, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do Java EE (dotace 2/2) a.Javy platformy (Java EE, Java SE, Java ME).b.Vícevrstá architektura IS.c.HTTP, hlavičky požadavku HTTP, kódy odpovědi HTTP.d.Popis struktury webových aplikací, war, web.xml.2.Servlety (dotace 6/6) a.Umístění v architektuře IS, srovnání s CGI.b.Servlet request-response model.c.Životní cyklus servletu (init, service, doGet, doPost), konfigurace servletu ve web.xml, čtení paremetrů z init. Scopes: session, request, page. Nastavování atributů. Servlet context, čtení informací klienta a serveru.d.Posílání dat formálářů (get, post), detailní zpracování hlaviček HTTP požadavku, zasílání odpovědí HTTP.e.Vlákna servletu.f.Zpracování chyb s využitím web.xml.3.Java Server Pages (dotace 6/6) a.Životní cyklus JSP, souvislost JSP a servletů, zařazení JSP ve struktuře webové aplikace.b.Tvorba dynamického obsahu - JSP elementy: výrazy, skriptlety, deklarace, direktivy (page, include, taglib) JSP.c.Dynamické vkládání jiných JSP, přesměrování.d.Přístup k výchozím objektům (request, response, session, application, pot, config, pageContext).e.JavaBeans v JSP, zpracování chyb v JSP.4.Techniky webových aplikací (dotace 4/4) a.MVCb.Sledování sezení: Cookies, přepisováni URL, skrytá pole.c.JDBC, práce s SQL databází.5.Knihovny Javy (dotace 4/4) a.XML: parserování založené na stromové struktuře, parserování založené na událostech, SAX, JDOM.b.Reportování (JasperReport, iReport, JExcel API) a logování (Logger, log4j).c.Ant: standardní úlohy, uživatelské úlohy.6.J2ME (dotace 6/6) a.Konfigurace, profily, volitelné balíčky.b.Persistetní ukládání dat.c.Práce s multidediálními objekty.d.Síťová komunikace.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Student je schopen používat platformu Java ME k vytváření aplikací pro mobilní zařízení.-Student je schopen vytvářet v jazyce Java aplikace s použitím technologií Java servlets a JavaServer Pages.-Student je schopen vytvářet v jazyce Java webové aplikace běžící na straně serveru.-Student zná často používané frameworky a knihovny platformy Java EE a jejich možnosti.-Student zná platformy jazyka Java a rozdíly mezi nimi.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHALL, M.Core Servlets and JavaServer PagesonlineDKNUDSEN , J. -- LI SING, S.Beginning J2ME: From Novice to Professional, Third EditionUSA, CaliforniaApress20051-590-59479-7DMONSON-HAEFEL, R. -- LABOUREY, S. -- BURKE, B.Enterprise JavaBeansUSAO'Reilly Media, Inc.20040-596-00530-XDORACLE CORPORATION Java EE 6 API Specifications. [online] 2011. http://docs.oracle.com/javaee/6/api/DORACLE CORPORATION The Java EE 6 Tutorial. [online] 2012 URL: http://docs.oracle.com/javaee/6/tutorial/doc/DSUN MICROSYSTEMS, Inc. Wireless Development Tutorial Part I. [online]. 2006. URL: http://developers.sun.com/mobility/midp/articles/wtoolkit/.DSUN MICROSYSTEMS, Inc. Wireless Development Tutorial Part II. [online]. 2006. URL: http://developers.sun.com/mobility/midp/articles/tutorial2/.

Požadavky

K ukončení předmětu je vyžadována obhajoba softwarového projektu (je třeba získat alespoň 15 bodů z 30) a splnění písemného testu (je třeba získat alespoň 40 bodů ze 70). Test obsahuje přibližně 6 otázek a 2 úkoly. V součtu je ke složení zkoušky třeba získat alespoň 60 bodů.

Garant

Ing. Jan Kolomazník, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Kolomazník, Ph.D.