Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měřicí systémy I (MS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MS1 - Měřicí systémy I, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základy měření (dotace 2/2) a.Základní pojmy, metody a navazující obory.b.Úvod do systému LabVIEW2.Senzory neelektrických veličin. (dotace 2/2) a.Odporové, kapacitní, indukčnostní.b.Optoelektronické, piezoelektrické, chemické.3.Elektromechanické měřicí přístroje. Měřicí převodníky (dotace 4/4) a.Analogové měřicí přístrojeb.Operační zesilovač, měřicí zesilovačec.Měřicí usměrňovačed.Analogové zpracováni signálů4.Digitalizace signálu (dotace 2/2) a.Principy kvantování v amplituděb.Principy kvantování v časec.Statická převodní charakteristika5.AD -- DA převodníky (dotace 2/2) a.DA převodníky s odporovou sítíb.AD převodník - zpětnovazební (s aproximačním registrem, s inkrementálním registrem)c.AD převodník - integračníd.AD převodník - paralelní6.Elektronické měřicí přístroje (dotace 2/2) a.Univerzální multimetrb.Analogový a digitální osciloskopc.Logický a příznakový analyzátor7.Generátory měřicích signálů (dotace 2/2) a.Frekvenční a funkční generátoryb.Principy sledování signálu8.Technické prostředky měřicích systémů (dotace 4/4) a.Měření pasivních elektrických veličinb.Měření aktivních elektrických veličinc.Počítačové měřicí systémy na základě PC9.Programové prostředky měřicích systémů (dotace 4/4) a.Systémy virtuální instrumentaceb.Základy práce v systému LabVIEWc.Základy práce v systému Control Web

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-tvorba projektů a jejich management-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Student bude kompetentní k ovládání elektrotechnických systémů z hlediska bezpečnosti provozu.-Student bude schopen aplikovat teoreticky nabyté znalosti při návrhu a využití systémů měření.-Student je schopen vytvořit aplikaci pro grafické vývojové prostředí LabVIEW.-Student získá znalosti z oblasti elektrotechniky se zaměřením na měřicí techniku.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHAASZ, V. -- SEDLÁČEK, M.Elektrická měření : přístroje a metodyPrahaČVUT200580-01-02731-7ZBÍLÝ, R.Control Web 2000PrahaComputer Press199980-7226-258-0ZVLACH, J. -- HAVLÍČEK, J. -- VLACH, M.Začínáme s LabVIEWBrnoBEN - technická literatura2008978-80-7300-245-9DMATYÁŠ, V.Automatizace měřeníPrahaSNTL1987

Požadavky

Pro udělení zápočtu je nutná minimálně 75% účast na cvičeních a odevzdané protokoly z jednotlivých cvičení.Předmět je ukončen zkouškou, která má dvě části. První písemná část je formou testu a modelování v LabVIEW(50 % známky). Poté co student úspěšně složí test (minimálně 70 %), pokračuje ústní zkouškou. Následuje rozprava se zkoušejícím o konkrétním tematickém okruhu, který byl v průběhu semestru probírán (50 % známky). Po úspěšném složení ústní zkoušky (minimálně 70%) je mu výsledná známka zapsána do indexu / UISu.

Garant

Dr. Ing. Radovan Kukla

Vyučující

Ing. Michal HammerschmiedtIng. Richard KleinDr. Ing. Radovan KuklaIng. Robert Rouš