Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanské a rodinné právo (OBC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OBC - Občanské a rodinné právo, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Občanské právo (dotace 8/2) a.Pojem a zásady soukromého práva.Ochrana všeobecných osobnostních občanských práv.b.Způsobilost k právním úkonům, zastoupení fyzických a právnických osob.c.Právní úkony, náležitosti, absolutní a relativní neplatnost, odporovatelnost.2.Vlastnické právo, dědění, odpovědnost za škodu. (dotace 6/4) a.Vlastnictví, spoluvlastnictví.b.Věcná práva k věci cizí.c.Odpovědnost za škodu a bezdůvodné obohacení.d.Dědění obecně.3.Závazkové právo (dotace 4/2) a.Závazkové právo obecně - vznik, změna, zánik, zajišťovací institutyb.Smluvní typy, ochrana spotřebitele4.Pojem manželství a jeho právní následky (dotace 4/2) a.Práva a povinnosti manželů.b.Způsoby zániku manželství.5.Ochrana práv nezletilého dítěte (dotace 4/2) a.Určování mateřství, určování otcovství.Rodičovská zodpovědnost, pojem, obsah. Zastupování a správa majetku dítěte.b.Sociálně právní ochrana dětí a mládeže, úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí.Formy náhradní rodinné výchovy, význam, přehled.6.Vyživovací povinnost (dotace 2/2) a.Splatnost, započtení, promlčení výživného, úhrada výživného poskytnutého za jiného.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním právních informací-formulovat návrhy řešení problémů z pohledu platného práva-rozvíjet aplikaci zákonných ustanovení na konkrétní praktické příklady-Rozvíjet schopnost aplikace předpisů EU na české právní prostředí

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHRUŠÁKOVÁ, M. -- KRÁLÍČKOVÁ, Z.České rodinné právoBrnoMasarykova univerzita200680-7239-192-5ZFIALA, J. -- KINDL, M. a kol.Občanské právo hmotnéPlzeňNakladatelství a vydavatelství Aleš Čeněk2007978-80-7380-058-1DObčanský soudní řád. Soudní řád správní. Rozhodčí řízení. Exekuční řád. Soudní poplatky : a další předpisa : podle stavu k 8.2.2010OstravaSagit2010978-80-7208-798-3DObčanský zákoník a související předpisy : podle stavu k 1.9.2010OstravaSagit2010978-80-7208-818-8

Požadavky

Zápočet: požadovaná minimální účast, zápočtový test v závěru semestru, otevřené otázky. Jednotlivé odpovědi budou hodnoceny body, jejichž součet musí činit alespoň 54% celkového bodového hodnocení.Zkouška: písemná ze dvou částí, 1. část - otevřené otázky, 2. část - řešení příkladů s pomocí právního předpisu. Každá část zkoušky musí být splněna alespoň na 54% bodového hodnocení.

Garant

JUDr. Hana Kelblová, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Hana Kelblová, Ph.D.