Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optimalizační metody (OM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OM - Optimalizační metody, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do studia optimalizačních metod. (dotace 4/4) a.Základní pojmy operačního výzkumu.b.Klasifikace optimalizačních metod a jejich charakteristika.2.Lineární programování. (dotace 10/10) a.Formulace obecné úlohy LP a její vlastnosti, geometrická a ekonomická interpretace řešení.b.Simplexová metoda.c.Princip duality.d.Dopravní úloha.e.Přiřazovací problém.3.Vícekriteriální rozhodování. (dotace 4/4) a.Vícekriteriální hodnocení variant.b.Vícekriteriální programování.4.Teorie her. (dotace 6/6) a.Konfliktní rozhodovací situace.b.Maticové hry.5.Optimální řízení zásob. (dotace 2/2)6.Modely hromadné obsluhy. (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Student je schopen podle charakteru problému zvolit vhodnou metodu a problém vyřešit-Student si osvojí základní terminologii operačního výzkumu a s její pomocí umí popsat postup řešení daného problému.-Student umí správně sestavit matematický nebo grafický model řešeného problému.-Student umí srozumitelně interpretovat výsledek řešení problému.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Student je schopen podle charakteru problému zvolit vhodnou metodu a problém vyřešit-Student si osvojí základní terminologii operačního výzkumu a s její pomocí umí popsat postup řešení daného problému.-Student umí správně sestavit matematický nebo grafický model řešeného problému.-Student umí srozumitelně interpretovat výsledek řešení problému.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHOLOUBEK, J.Ekonomicko-matematické metodyBrnoMendelova univerzita v Brně2010978-80-7375-411-2ZJABLONSKÝ, J.Operační výzkum : kvantitativní modely pro ekonomické rozhodováníPrahaProfessional Publishing2007978-80-86946-44-3DTYC, O.Operační výzkum Skripum PEF MZLU, 124 stran, ISBN 80-7157-726-XBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200380-7157-726-XDSTEVENSON, W J. -- OZGUR, C.Introduction to management science with spreadsheetsBostonMcGraw-Hill/Irwin2007978-0-07-299066-9DSTEVENSON, W J.Operations managementBostonMcGraw-Hill20050-07-111218-9

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou, která probíhá písemnou formou. Písemná práce obsahuje čtyři příklady a jednu teoretickou otázku. Za zpracování každého příkladu i za odpověď na teoretickou otázku je možno získat 0 - 10 bodů. K úspěšnému vykonání zkoušky je třeba získat nejméně 25 bodů.

Garant

doc. RNDr. Jiří Moučka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Moučka, Ph.D.