Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační systémy (OS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OS - Operační systémy, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Principy operačních systémů (dotace 8/0) a.Funkce, struktura a typy operačních systémůb.Procesc.Správa pamětid.Správa vstupu/výstupu.e.Správa souborového systému.2.OS třídy UNIX (dotace 2/0) a.Charakteristika a vývoj OS třídy UNIX.b.Jádro, volání systému, knihovnyc.Vrstva systémových a uživatelských programů, uživatelské rozhraní.3.Shell (dotace 2/12) a.Funkce programů skupiny shell, různé typy (sh, csh, bash...).b.Programování v shellu, nástroje pro vytváření scénářů, cykly, větvení, funkce.4.Proces (dotace 6/6) a.Definice procesu, spouštění procesů, úrovně spouštění systémub.Typy procesů, stavy procesů, procesy typu daemon.c.Předávání dat mezi procesy, roura, FIFO, sdílená paměť, semafor, socket.d.Obraz procesu v operační paměti, průběh provádění procesu, režim uživatelský a režim jádra.5.Souborový systém (dotace 6/6) a.Typy souborů, přístupová práva, jméno souboru, cesta, deskriptor souboru, typická adresářová struktura OS UNIX.b.Systémové funkce open, close, read, write.c.Mód souboru, UID, GID, SUID, SGID, sticky bit, vlastnictví souboru.d.Systémový svazek, struktura svazku, blok 0, blok 1, blok 2, seznam i-node.6.Mechanismus vstupu a výstupu dat do systému (dotace 4/4) a.Třídy I/O zařízení, přenosy dat u zařízení znakových a blokových.b.Speciální soubory, hlavní a vedlejší čísla spec. souborů.c.Ovladače, rutiny pro styk s periferiemi, přístup uživatelů a procesů k I/O zařízením.d.I/O zařízení "terminál", vstupní a výstupní fronty.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Student je schopen měnit nastavení operačního systému-Student umí popsat strukturu operačního systému-Student umí popsat způsob správy paměti v operačním systému-Student umí popsat způsob správy souborů v operačním systému-Student umí popsat způsob správy uživatelů v operačním systému-Studetn umí nainstalovat nové součástí operačního systému

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBACH, M J.Principy operačního systému UNIXPrahaSoftwarové aplikace a systémy199380-901507-0-5ZBRANDEJS, M.Linux : praktický průvodceBrnoKonvoj200380-7302-050-5ZSKOČOVSKÝ, L.Unix, Posix, Plan 9BrnoSkočovský199880-902612-0-5DKol.Linux : dokumentační projektBrnoComputer Press200380-7226-761-2DSILBERSCHATZ, A. -- GALVIN, P B. -- GAGNE, G.Operating system conceptsNew YorkJohn Wiley & Sons20020-471-69466-5DSKOČOVSKÝ, L.Principy a problémy operačního systému UNIXBrnoLuděk Skočovský2008978-80-902612-5-9

Požadavky

Závěrečný písemný test (ev. ústní zkouška), zhodnocení průběžných testů na cvičení, zápočtového testu a aktivity na seminářích. Student musí splnit podmínky průběžného testu hodnotícího praktické znalosti ze cvičení a zodpovědět správně alespoň polovinu otázek. Závěrečný test hodnotí teoretické znalosti a je nutné správně zodpovědět polovinu otázek.

Garant

Ing. Jan Přichystal, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ludmila KunderováIng. Jan Přichystal, Ph.D.