Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika v AJ (ST1A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ST1A - Statistika v AJ, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do statistiky (dotace 8/8) a.Úvod do statistiky, statistická terminologie , statistické tabulky a grafy, etapy statistického zkoumání, statistické tříděníb.Vlastnosti variační řady a jejich měření pomocí charakteristik, měření a charakteristiky úrovně a variability2.Základy pravděpodobnosti (dotace 6/8) a.Základní pojmy teorie pravděpodobnosti, definiceb.Opakované pokusy nezávislé a závisléc.Náhodné veličiny, rozdělení pravděpodobností, distribuční funkce, pravděpodobnostní funkce, hustotad.Charakteristiky náhodných veličine.Důležitá rozdělení pravděpodobností diskrétních a spojitých náhodných veličin3.Základy statistické indukce (dotace 12/10) a.Rozdělení pravděpodobnosti některých statistik a funkcíb.Základní a výběrový soubor, náhodný výběrc.Bodový odhad, metody konstrukce bodových odhadůd.Intervalový odhad, konstrukce konfidenčních intervalůe.Testy statistických hypotéz, obecný postup, chyby při testováníf.Základní parametrické a neparametrické testy

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-základní výpočetní dovednosti-znalost druhého jazykaOborově specifické kompetence: -Studenti rozumí grafům a umí využívat grafické prostředky k interpretaci dat-Studenti umí počítat statistické charakteristiky, interpretovat výsledky s aplikací na data.-Studenti umí pracovat s pravděpodobnostmi jevů a využít znalost teorie pravděpodobnosti a rozdělení v induktivní statistice.-Studenti umí testovat statistické hypotézy a aplikovat výsledky na praxi.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZANDERSON, D R. a kol.Statistics for business and economicsLondonThomson Learning2007978-1-84480-313-2ZWILLIAMS, T A. -- SWEENEY, D J. -- ANDERSON, D R.Contemporary business statisticsAustraliaSouth-Western/Cengage Learning2012978-1-111-53421-9DLAWSON, M. -- HUBBARD, S. -- PUGH, P.Maths and statistics for businessEssexLongman Scientific & Technical19950-582-23187-6DWALLER, D L.Statistics for businessAmsterdam [u.a.]Butterworth-Heinemann2008978-0-7506-8660-0

Požadavky

Zápočet se uděluje za zpracování zadaného projektu (max. 10 bodů) a písemný test (max. 40 bodů) při celkovém získu nad 25 bodů. Udělení zápočtu je podmínkou připuštění ke zkoušce. Závěrečná zkouška se dělí na písemnou a ústní část. Student písemnou část (50 minut) splnil, získal-li nejméně 50% bodů. K ústní zkoušce postupují studenti, kteří písemnou zkoušku složili.

Garant

doc. Ing. Václav Adamec, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Václav Adamec, Ph.D.RNDr. Karel Mikulášek, Ph.D.