Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočetní technika I (VT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VT1 - Výpočetní technika I, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do výpočetní techniky (dotace 2/0) a.Základní pojmyb.Ergonomie a údržba počítačec.Historie výpočetní techniky2.Teorie informace a informatika (dotace 2/2) a.Údaje, data, informace, znalostib.Měření množství informacec.Číselné soustavy3.Vnitřní reprezentace dat (dotace 4/2) a.Řádová mřížka, celá a racionální číslab.Znaky, jednobajtové a vícebajtové znakové kódyc.Barvy a barevné modely, rastrové a vektorové obrazyd.Reprezentace zvukových dat, pulsně kódová modulace4.Přenos, kódování a zabezpečení dat (dotace 4/2) a.Přenosový řetězec, spojitý a diskrétní signálb.Rovnoměrné a nerovnoměrné kódování, hledání optimálního kóduc.Zabezpečení dat proti technické nedokonalosti přenosud.Zabezpečení dat proti neoprávněným osobáme.Počítačová kriminalita5.Principy uložení dat v souborech (dotace 4/1) a.Textový a binární datový formátb.Souborové formáty, asociace a konverzec.Komprimace a archivace datd.Souborové systémy6.Úvod do operačních systémů (dotace 8/5) a.Principy operačních systémů, funkce a způsoby komunikace s uživatelemb.Unix/Linux (práce se souborovým systémem. správa procesů a uživatelů, textové a grafické uživatelské rozhraní)c.Windows (práce se souborovým systémem, správa procesů, textové a grafické uživatelské rozhraní)d.OS X a operační systémy pro mobilní zařízení

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Student je schopen provádět většinu operací se soubory a s procesy v operačních systémech Windows a Unix/Linux.-Student rozumí problematice operačních systémů a souborových systémů, zná jejich vlastnosti a možnosti.-Student umí definovat pojmy: informace, informační entropie, soubor, adresář/složka, počítačový program, proces, operační systém, souborový systém.-Student umí popsat princip uložení základních typů dat (číslo, text, zvuk, obraz) v paměti počítače.-Student umí vypočítat hodnotu informační entropie a množství informace ve zprávě.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBRANDEJS, M.Linux : praktický průvodceBrnoKonvoj200380-7302-050-5ZSKOČOVSKÝ, L.Principy a problémy operačního systému UNIXBrnoLuděk Skočovský2008978-80-902612-5-9ZBITTO, O.Microsoft Windows 7 : podrobná uživatelská příručkaBrnoComputer Press2009978-80-251-2647-9DBOTT, E. -- SIECHERT, C. -- STINSON, C.Mistrovství v Microsoft Windows 7BrnoComputer Press2010978-80-251-2817-6DKLATOVSKÝ, K.333 tipů a triků pro Windows 7Kralice na HanéComputer Media2010978-80-7402-080-3DBÍBR, I. a kol.Mandriva Linux 2010 CZ : instalační a uživatelská příručkaBrnoComputer Press2009978-80-251-2825-1

Požadavky

K ukončení předmětu je vyžadováno splnění e-testu. Test ověřuje schopnost řešení praktických úkolů a znalost základních pojmů a souvislostí z přednášek. Ke splnění testu je třeba získat alespoň 60 % bodů.

Garant

Ing. Pavel Haluza, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří BalejIng. Martin ČapekRNDr. Tomáš Hála, Ph.D.Ing. Pavel Haluza, Ph.D.Ing. Naděžda Chalupová, Ph.D.Ing. Tomáš KubínIng. Ondřej ŠvehlaIng. Jiří TřináctýIng. Petr Zach, Ph.D.