Předmět Potravinářská mikrobiologie I (POMI1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POMI1 - Potravinářská mikrobiologie I, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Charakteristika oboru, (dotace 2/0)2.Základní charakteristiky mikroorganismů (dotace 12/10) a.Morfologie, cytologie, genetika a způsoby rozmnožování mikroorganismůb.Dynamika růstu mikroorganismů v řízených a přirozených podmínkáchc.Dělení mikroorganismů dle typu výživy. Metabolismus mikroorganismů a jeho technologický význam : mikrobiální enzymy, katabolické procesy (respirace, fermentace), procesy biosyntetické (včetně syntézy sekundárních metabolitů)d.Významné skupiny mikroorganismů3.Mikroflora vody, vzduchu a půdy a její vliv na kvalitu rostlinných a živočišných produktů (dotace 4/4)4.Ekologie mikroorganismů (dotace 6/8) a.Vzájemné vztahy mezi mikroorganismy a abiotickými faktory prostředí a jejich využití v potravinářských technologiích a v boji proti mikroorganismům5.Význam mikroorganismů pro zpracování, údržnost a konzervaci potravin rostlinného a živočišného původu (dotace 4/6)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-týmová práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost provádět základní úkony v mikrobiologické laboratoři-Schopnost provádět základní úkony v mikrobiologické laboratoři-identifikace mikroorganismů, testování fyziologických vlastností-Znalost významu mikroorganismů pro zpracování, údržnost a konzervaci potravin rostlinného a živočišného původu-Znalost základní charakteristiky mikroorganismů (morfologii, cytologii, metabolismus, rozmnožování, podmínky růstu)
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-týmová práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost provádět základní úkony v mikrobiologické laboratoři-Schopnost provádět základní úkony v mikrobiologické laboratoři-identifikace mikroorganismů, testování fyziologických vlastností-Znalost významu mikroorganismů pro zpracování, údržnost a konzervaci potravin rostlinného a živočišného původu-Znalost základní charakteristiky mikroorganismů (morfologii, cytologii, metabolismus, rozmnožování, podmínky růstu)
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠILHÁNKOVÁ, L.Mikrobiologie pro potravináře a biotechnologyPrahaAcademia200280-200-1024-6DGÖRNER, F. -- VALÍK, L.Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálného pôvodu, ktorých zárodky sú prenášané poživatinamiBratislavaMalé Centrum200480-967064-9-7DDOYLE, M P.Food Microbiology : Fundamentals and FrontiersHerndonASM Press20011-55581-208-2DALBERTS, B. a kol.Základy buněčné biologie : úvod do molekulární biologie buňkyÚstí nad LabemEspero Publishing199880-902906-0-4DJIČÍNSKÁ,E.,HAVLOVÁ,J., Mikrobiologická kontrola potravin a potr.surovin v legislativě EU., Praha:ÚZPI,1998DŠroubková,E., Technická mikrobiologie, Brno:Skriptum MZLU, 1996DWilson,P., Microbial Food Contamination, CRS Press, 2001
Požadavky
Zápočet: odevzdání vypracovaných protokolů, povinná účast na cvičeních, napsání zápočtového testu (10 otázek) na 80 %.Zkouška: ústní zkouška s písemnou přípravou cca 45 min.(3 základní otázky popřípadě doplňující otázky)celková úspěšnost min 65%.
Garant
Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.
Vyučující
Ing. Jitka ČermákováIng. Lenka DetvanováIng. Lenka DostálováIng. Jakub ElblIng. Libor Kalhotka, Ph.D.Bc. Ing. Lukáš PlošekIng. Jitka Přichystalová, Ph.D.Ing. Michaela Stroblová, Ph.D.Ing. Ivan Tůma, Ph.D.Ing. Olga UrbánkováIng. Jaroslav Záhora, CSc.