Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Skladování a zpracování ovoce a zeleniny (SZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZP - Skladování a zpracování ovoce a zeleniny, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Fyziologické a technologické aspekty skladování (dotace 2/2) a.hemibioza, plynné složka, metabolické cykly,b.respirační kvocient, klimakterický, neklimakterický typ ovocec.stavová rovnice ideálního plynu2.Vnější vlivy na skladované plodiny (dotace 2/2) a.teplotní závislost, dýchání, vliv ambientní atmosféry,b.vnitřní atmosféra plodu, teplotní závilostc.výpočet intenzity dýchání, stanovení dýcháníd.etylen, fyziologický vliv, obsah v atmosféře, účinek na zeleninu3.Obsah vody v ambientní atmosféře (dotace 2/2) a.výpar, vnitřní a vnější podmínky výparub.předpověď výparu podle difuzních rovnic,vyjádření vlhkosti4.Změny vzduchu v chladírenské komoře (dotace 2/2) a.měrná vlhkost vzduchu, entalpie,b.diagram- i,x,c.regulace vlhkosti v chladírně5.Technika chlazení (dotace 2/2) a.metody chlazení, kompresorové chlazeníb.tlaky a teploty v chladícím okruhu,c.chladiva, freony, dehydrátory6.Chladící výkony (dotace 2/2) a.výpočet užitečného chladícího výkonub.chladiva, freony, dehydrátory, kondenzovaná vodac.výpočet ztráty vody na výparníku7.Tepelná bilance chladírenské komory (dotace 2/2) a.pohyb vzduchu v komoře, nucené větrání, vyjádření vnitřní cirkulaceb.větrání venkovním vzduchem, ztráty tepla větráním8.Tepelné ztráty (dotace 2/2) a.výparníky, chladící výkon výparníkub.odvedení tepla ze sklizených plodinc.odvedení dýchacího tepla, ostatní ztráty,d.provoz chladícího zařízení9.Prostorové řešení chladírny (dotace 2/2) a.chladící komory, komunikační plochy,b.dispoziční řešení10.Chladící systémy (dotace 2/2) a.dispozice chladících systémůb.stavební prvky pro plynotěsnou komoru11.Technická zařízení pro úpravu atmosféry (dotace 2/2) a.komory pro řízenou atmosféru,b.plynotěsnost komory, plynotěsná zábranac.faktory ovlivňující plynotěsnost komoryd.zkoušky plynotěsnosti12.Tvorba plynné směsi (dotace 2/2) a.scrubery, podmínky stabilizace plynné směsib.biologický způsob , doby,časové průběhyc.nebiologický způsob, LO, ULO, LECAd.upravená směs v neplynotěsných komoráche.obsah plynů pro ovocné a zeleninové druhy13.Jakost hlavních sterilovaných výrobků (dotace 2/2) a.Technologické odchylky u kompotů z meruněk a broskvíb.Výpočet nálevu sladkokyselého, praktické výpočtyc.Jakost kompotů z třešní, švestek, jahod, hrušek, jablekd.Požadavky na sterilovanou zeleninu, jakost výrobků14.Rosolované výrobky I (dotace 2/2) a.Jakost pomazánek, organoleptické vlastnostib.Chemické složení pomazánek, způsoby konzervacec.Příprava technického pektinud.Vlastnosti pektinů pro rosolování

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednosti-znalost druhého jazykaOborově specifické kompetence: -Nést zodpovědnost za rozhodování o kvalitě ovoce a zeleniny-Samostatně řídit posklizňové technologie ovoce a zeleniny-Samostatně řídit technologii pěstování ovoce a zeleniny-Schopnost použít teoretické, ale i praktické zkušenosti pro práci v posklizňových podnicích-Znalosti o látkových složkách ovoce-Znalosti skladovacích technologií-Zvládnutí základních pěstebních technologií zahradnických plodin

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGOLIÁŠ, J.Skladování a zpracování I. : základy chladírenství . Základy chladírenstvíBrnoVysoká škola zemědělská198080-7157-229-221996ZGOLIÁŠ, J. -- NĚMCOVÁ, A.Skladování a zpracování ovoce a zeleniny : (návody do cvičení)BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2009978-80-7375-331-3ZKYZLINK, V.Teoretické základy konzervace potravinBratislavaSNTL/Alfa1988DJONGEN, W.Fruit and vegetable processing : improving qualityBoca RatonCRC Press20020-8493-1541-7DASHURST, P R. -- ARTHEY, D.Fruit processing : nutrition, products, and quality managementGaithersburg, MarylandAspen Publishers20010-8342-1733-3DSOMOGYI, L P /.Processing Fruits: Science and Technology -Volume 1: Biology, Principles, and ApplicationsLancasterTechnomic Publishing Co.19961-56676-362-2

Požadavky

Cvičení je ukončeno zápočtem:Zpracování protokolů z laboratorního cvičení.Celkem 12 protokolů, rozsah: 2 strany A4/cvičení

Garant

prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc.Dr. Ing. Anna Němcová