Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Botanika pro ZAKA I (BZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BZ1 - Botanika pro ZAKA I, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do studia. (dotace 1/2) a.Organizace studia.b.Základní termíny anatomie a morfologie rostlin2.Buňka (dotace 5/4) a.Prokaryotická a eukaryotická buňka.b.Rostlinná, živočišná buňka a buňka hub.c.Základní součásti buňky (látkové složení, struktura, funkce)d.Biologická membrána.e.Organely (jádro, mitochondrie, endoplazmatické retikulum, ribozomy, Golgiho aparát, plastidy, vakuola, sferozomy, mikrotělíska).f.Cytoskelet.g.Cytoplazma.h.Buněčné inkluze. Škrobová a aleuronová zrna.i.Dělení buňky: Chenické složení a stavba chromozomu. Karyokineze - mitoza, meioza, amitoza. Cytokineze. Buněčný cyklus.j.Stěna buněčná chemické složení, struktura.k.Ztenčeniny buněčné stěny.l.Interceluláry.3.Pletiva (dotace 6/6) a.Třídění podle původu, tvaru buněk a tloušťky buněčné stěny, funkce.b.Pletiva meristematická - třídění podle původu (primární, sekundární. smíšená) a lokalizace. Zonálnost apikálního meristému.c.Pletiva nasávací.d.Pletiva krycí primárníí.e.Pletiva krycí sekundární.f.Pletiva provětrávací primární.g.Pletiva provětrávací sekundární.h.Pletiva vodivá - xylém floém - elementy.i.Pletiva vodivá primární, vodivé svazky - typy.j.Pletiva vodivá sekundární.k.Pletiva vyměšovací.l.Pletiva asimilační.m.Pletiva zásobní.n.Pletiva mechanická.4.Kořen (dotace 2/2) a.Primární stavba.b.Sekundární stavba.c.Větvení.d.Morfologie.e.Kořenová soustava.f.Metamorfozy.5.Stonek (dotace 2/2) a.Primární stavba.b.Sekundární stavba.c.Větvení.d.Morfologie.e.Metamorfozy.6.List. (dotace 1/1) a.Vnitřní stavba.b.Žilnatina.c.Morfologie.d.Metamorfozy.e.Modifikace.7.Pupen. (dotace 1/1) a.Stavbab.Třídění podle obsahu, lokalizace, obalu. Vernace. Estivace.c.Vernace. Estivace.8.Květ (dotace 2/2) a.Morfologie.b.Květní obaly.c.Andraeceum, stavba tyčinky, vznik pylu.d.Gynaeceum, stavba pestíku.e.Vajíčko.f.Zárodečný vak- Polygonum - vznik a struktura.g.Rostliny jednodomé a dvoudomé.9.Květenství (dotace 1/1) a.Květenství hroznovitáb.Květenství vrcholičnatác.Květenství jednoduchá a složená.10.Opylení. Oplození. Embryogeneze. (dotace 1/1) a.Způsoby opylení - přenos pylu.b.Autogamie. Alogamie.c.Dvojité oplození - průběh.d.Základní vývojová stádia zárodku.11.Semeno. Plod. (dotace 1/2) a.Vývoj semena.b.Vnitřní stavba semena.c.Morfologie semena.d.Vývoj plodu.e.Třídění plodů - plody pravé, nepravé, suché, dužnaté.f.Šíření semen a plodů.12.Rodozměna. Apomixie. Délka života rostlin. (dotace 1/0) a.Gametofyt a sporofyt - charakteristika.b.Průběh rodozměny.c.Apomixie - charakteristika a typy.d.Vývinové fáze sporofytu nahosemenných a krytosemenných - embryonální, juvenilní, adultní.e.Délka života rostlin (annuely, bieny, pereny).f.Odumírání rostlin.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Praktické umění určit typy buněk, pletiv a orgánů rostlin.-Schopnost práce s mikroskopem-Schopnost práce v laboratoři-Technologie zakládání a péče o vegetační prvky-Využití proměnlivosti rostlin v čase a prostoru-Znalost stavby a funkce rostlin-Znalost základních bylin i dřevin k indikaci stanovištních poměrů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOLAŘÍK, J. -- MARTINKOVÁ, M. -- ČERMÁK, M. -- GEBAUER, R. -- ŠPINLEROVÁ, Z. -- HORÁČEK, P. -- PRAUS, L. -- KREJČIŘÍK, P. -- BERÁNEK, J. -- LIČKA, D.Péče o dřeviny rostoucí mimo les II.VlašimČeský svaz ochránců přírody2010978-80-86327-85-3ZPROCHÁZKA, S. a kol.Botanika : morfologie a fyziologie rostlinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7375-125-8ZKLÍČOVÁ, Š. -- SLABÝ, K.Zemědělská botanika : anatomie a morfologie rostlinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199880-7157-340-X

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou. Podmínkou konání zkoušky je uspěšně ukončené cvičení, kde se hodnotí účast, vypracování protokolů a úspěšnost průběžných testů. 2 průběžné testy - nutno získat 12 bodů z maximálních dvaceti.Závěrečný zápočtový praktický test - nutná 80% znalost.Zkouška se skládá z písemné části a ústní části. Písemnou část představuje 4 dílný test, který se boduje. Pro postoupení k ústní části je nutné získat v testu nejméně 3/4 maximálně možného počtu bodů.

Garant

Ing. Zuzana Špinlerová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin ČermákIng. Zuzana Špinlerová, Ph.D.