Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Botanika pro ZAKA II (BZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BZ2 - Botanika pro ZAKA II, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Fylogenetický systém rostlin a hub. Baktérie a jejich ekologický význam. Řasovky a říše hub včetně lišejníků, ekologie a význam v přírodě. Sinice a jednotlivá oddělení řas, rozšíření, význam. Vyšší rostliny: mechorosty a kapraďorosty se zaměřením na stanovištně významné druhy. Nahosemenné a krytosemenné rostliny, znaky a životní cyklus, oplození, charakteristiky nejvýznamnějších čeledí krytosemenných rostlin. Stanovištně a formačně významné lesní, luční, ruderální a segetální druhy podle ekologických skupin. (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Praktické umění určit typy buněk, pletiv a orgánů rostlin.-Schopnost práce s mikroskopem-Schopnost práce v laboratoři-Technologie zakládání a péče o vegetační prvky-Využití proměnlivosti rostlin v čase a prostoru-Znalost stavby a funkce rostlin-Znalost základních bylin i dřevin k indikaci stanovištních poměrů

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Praktické umění určit typy buněk, pletiv a orgánů rostlin.-Schopnost práce s mikroskopem-Schopnost práce v laboratoři-Technologie zakládání a péče o vegetační prvky-Využití proměnlivosti rostlin v čase a prostoru-Znalost stavby a funkce rostlin-Znalost základních bylin i dřevin k indikaci stanovištních poměrů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDDEYL M., HÍSEK K. Naše květiny, Praha, Academia, 2001.DHEYWOOD, V. H. Flowering plants of the world. 1. vyd. London: BT Batsford, 1996. 335 s. ISBN 0-7134-7422-X.DŘEPKA R., KOBLÍŽEK J. Systematická botanika, skriptum, MZLU v Brně, 2011.

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou. Podmínkou získání zápočtu je mimo jiné úspěšné složení zápočtového testu, který prověřuje praktickou znalost rostlin. Dále pak účast na semestrálních cvičeních a úspěšné složení průběžných semestrálních testů.Pro úspěšné složení zkoušky je třeba splnit: Jeden 50 minutový písemný test (minimálně 50 % znalost, tedy 50 bodů ze 100 možných), v němž student písemně odpoví na 2 otázky (jedna ze systematiky a jedna z ekologických skupin). Zkouška obsahuje také ústní část (2-10 otázek, minimálně požadováno 50 % správných odpovědí). Celková známka je výsledkem průměru 3 známek (2 z písemných otázek, jedna z ústní). Účast na zkoušce je povinná.

Garant

doc. Ing. Radomír Řepka, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Koblížek, CSc.Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D.doc. Ing. Radomír Řepka, Ph.D.Ing. Jan Šebesta, Ph.D.