Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ovocnictví (D-OVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D-OVO - Ovocnictví, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Problematika dopěstování ovocné sadby z pohledu současných trendů. (dotace 0/0) a.Volba správné podnože, vzájemné vztahy mezi podnoží a roubem.b.Metody dopěstování jednotlivých podnoží a jejich výhody a nevýhody.c.Metody dopěstování ovocné sadby.2.Fyziologické aspekty zvýšení kvality plodů. (dotace 0/0) a.Možnosti zvyšování násady plodů.b.Metody a využití různých způsobů probírky plodů.c.Řez jako hlavní činitel regulace násady plodů.3.Fyziologické aspekty zvýšení mrazuodolnosti ovocných dřevin. (dotace 0/0) a.Průběh dormance květních pupenů a možnosti jejího ovlivnění.b.Proces mikrosporogeneze a její vztah k mrazuodolnosti květních pupenů.c.Možnosti ovlivnění mrazuodolnosti ovocných dřevin.4.Problematika genetických zdrojů ovocných dřevin a využití znalosti genových center. (dotace 0/0) a.Znalosti a využití původních genových center pro šlechtění a pěstování.5.Pěstitelská technologie jádrovin, soudobé trendy. (dotace 0/0) a.Současné trendy tržní produkce jádrovin u nás a ve světě.b.Problematika vztahu výběru vhodných podnoží a odrůd včetně pěstitelských systémů moderních výsadeb jádrovin u nás a ve světě.c.Principy řezu a tvarování hlavních pěstitelských tvarů jádrovin a jejich fyziologické zdůvodnění.6.Pěstitelská technologie peckovin, soudobé trendy. (dotace 0/0) a.Současné trendy tržní produkce peckovin u nás a ve světě.b.Problematika vztahu výběru vhodných podnoží a odrůd včetně pěstitelských systémů moderních výsadeb peckovin u nás a ve světě.c.Principy řezu a tvarování hlavních pěstitelských tvarů peckovin a jejich fyziologické zdůvodnění.7.Pěstitelská technologie drobného ovoce, soudobé trendy. (dotace 0/0) a.Současné trendy tržní produkce drobného ovoce u nás a ve světě.b.Problematika vztahu výběru vhodných podnoží a odrůd včetně pěstitelských systémů moderních výsadeb drobného ovoce u nás a ve světě.c.Principy řezu a tvarování hlavních pěstitelských tvarů drobného ovoce a jejich fyziologické zdůvodnění.8.Možnosti introdukce méně pěstovaných ovocných druhů a jejich využití. (dotace 0/0) a.Možnosti využití plodů ve výživě a farmacií.b.Základní metody množení jednotlivých ovocných druhů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDFERREE, David Curtis: Apples , botany, production, and uses, Wallingford : CABI Publishing 2003, 660 s. ISBN: 0-85199-592-6DJANICK, Jules: Fruit breeding , Volume I, II, III, New York : John Wiley & Sons 1995, 616 s.:il. ISBN: 0-471-31014-XDJANICK, Jules: Wild apple and fruit trees of Central Asia, Hoboken, New Jersey : John Wiley & Sons c2003, 403 s. : il. Horticultural reviews, ISBN: 0-471-21968-1DMAXTED, Nigel: Plant genetic conservation , the in situ approach, 1st ed. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers 1997, 446 s. ISBN: 0-412-63400-7DOBLAK, Milica: Ameriške borovnice , razvoj rastline in gojenje, Ljubljana : Kmečki glas 1996, 122 s. ISBN: 961-203-106-1DTROMP, J: Fundamentals of temperate zone tree fruit production, Leiden : Backhuys Publishers c2005, 400 s. , il ISBN: 90-5782-152-4

Požadavky

Předmět je ukončen kolokviální zkouškou.

Garant

prof. Dr. Ing. Boris Krška

Vyučující

prof. Dr. Ing. Boris Krškaprof. Ing. Zdeněk Vachůn, DrSc.