Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Skladování zahradnických produktů (D-SZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D-SZP - Skladování zahradnických produktů, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Plynné složky a intenzita dýchání (dotace 2/0) a.Respirační kvocient, vyjádření koncentrace plynůb.Klimakterický a neklimakterický typ2.Vlastnosti vlhkého vzduchu (dotace 2/0) a.Měrná vlhkost vzduchub.Tepelný obsah vzduchu (entalpie)c.Diagram i-x, Mollierův diagramZměny vlhkého vzduchu v chladírenské komoře3.Technika chlazení (dotace 2/0) a.Přímé chlazení - nepřímé chlazení, kompresorové chlazeníb.Výpočet užitečného chladícího výkonu výparníku s nucenou cirkulací vzduchuc.Chladící výkon výparníku4.Tepelná bilance chladírenské komory (dotace 2/0) a.Odvedení tepla ze sklizených plodinb.Odvedení dýchacího teplaChladiva, fyzikální vlastnostic.Odstranění vlhkosti z okruhu chladivaVětrání venkovním vzduchemd.Ztráty tepla větráním venkovním vzduchemZtráty tepla prostupem přes stěny chladírenské komory5.Technická zařízení pro úpravu atmosféry (dotace 2/0) a.Plynotěsnost chladírenské komoryb.Způsoby přípravy plynné směsiUpravená plynná směs v neplynotěsných komoráchc.Dispozice chladících systémů - centrální chlazení - decentralizované chlazeníd.Technická úprava atmosféryPřednosti a nedostatky biologické úpravy atmosféryPřednosti a nedostatky technické úpravy atmosféry6.Dozrávání plodin (dotace 2/0) a.Fysiologické předpokladyb.Technické provedení, technologické vybavení dozrávacích komor7.Skladování jádrového ovoce, peckového ovoce a ostatní zahradnických produktů (dotace 4/0) a.Sklizňové podmínky podle parametrůb.Jádrové ovoce, skjlizeň, zavedení atmosférc.Odstraňování ethylenud.Dynamicky řízená atmosféra8.Skladování zeleninových druhů (dotace 2/0) a.Hypobarické skladování listové zeleninyb.Tlakové chlazení ve velkobjemových bednáchc.Skladování cibule,plodová zelenina, využití ethylenu pro rajčata9.Fysiologická onemocnění jádrového ovoce (dotace 2/0) a.Podmínky vzniku spályBiochemické podklady vzniku radikálůb.Omezení spályc.Chladový stress, podmínky vzniku, kritické hodnoty10.Obalové prostředky a tržní úprava ovoce a zeleniny (dotace 2/0) a.Optimální plynná směs v obalub.Spotřebitelské baleníc.Péče o skladové prostory11.Technická zařízení pro úpravu atmosféry (dotace 2/0) a.Generátory atmosféryb.Vylučobvání oxidu uhličitého z prostoru chladírenské komoryc.Technologické výpočty plynných směsí.12.Metody pro zpomalení zrání ovoce (dotace 2/0) a.Předsklizňové ošetření AVGb.Prostředky po sklizni 1-MCP, podmínky pro aplikacic.Hodnocení stupně zralosti podle plynných metabolitů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGOLIÁŠ, J.Skladování ovoce v řízené atmosféřePrahaBrázda2011978-80-209-0386-0ZGOLIÁŠ, J. -- BÖTTCHER, H.Postharvest Response of Apple Fruits after Storage in Extreme Gas Concentration II. The Occurrence of Anaerobic Metabolites2002672ZGOLIÁŠ, J. -- BÖTTCHER, H.Veränderungen des Ethanol-Gehaltes in gelagerten Obst-Früchten bei niedriger Sauerstoffatmosphäre2003775/6

Požadavky

Zkouška je komisionální, splní úkoly vyplývající z vědeckého zaměřenbí DP

Garant

prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc.