Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologické ovocnářství (EOVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EOVO - Ekologické ovocnářství, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do problematiky ekologického ovocnářství. Současné problémy konvenčního zemědělství. Definice, principy a cíle ekologického zemědělství, model multifunkčního a trvale udržitelného zemědělství. Krajinářský, environmentální, ekologický význam a sociální aspekty. (dotace 2/0)2.Historický vývoj různých směrů ekologicky šetrného přístupu v zemědělství. Současná legislativa ekologického zemědělství (EZ). Systém certifikace a kontrol. Rozvoj EZ v zemích EU, statistika ploch v ekologickém režimu. Význam svazů a jejich směrnic. Subvence ekologickému způsobu hospodaření. (dotace 2/2)3.Péče o půdní úrodnost v EZ, bilance živin v otevřeném zemědělském systému, snaha o minimalizaci vstupů s ohledem na cyklus prvků. Význam půdních mikroorganismů a humusu. (dotace 2/0)4.Zakládání ekologických sadů. Výběr stanoviště dle nároků druhů, rajonizace. Příprava půdy, mechanická a biologická meliorace. Zásobní hnojení, povolená organická a minerální hnojiva. (dotace 2/4)5.Význam biodiverzity v ekologických sadech. Budování ekologických kompenzačních ploch. Podpora přirozených nepřátel škůdců a antagonistů patogenů, zvyšování odporu prostředí. (dotace 2/2)6.Agrotechnika v intenzivních ekologických sadech. Hnojení a výživa plodících sadů, šetrné zpracování půdy, regulace plevelů povolenými postupy. Možnosti probírky násady. Uplatnění racionálního řezu, koncepce klidného stromu. (dotace 2/4)7.Ochrana proti chorobám a škůdcům v ekologickém ovocnářství. Preventivní, biotechnické a biologické metody v ochraně proti škodlivým činitelům. Pomocné půdní a rostlinné prostředky, využití bioagens a biopesticidů. (dotace 2/2)8.Ekologické ovocné školkařství. Situace v zahraničí a ČR. Požadavky ze strany ÚKZÚZ a SRS. Postupy výroby školkařského materiálu, rozdíly od konvenčních školek. Pravidla, hrozby a příležitosti. (dotace 0/2)9.Pěstování jádrovin a doporučený sortiment pro ekologickou produkci. (dotace 4/2)10.Pěstování peckovin a doporučený sortiment pro ekologickou produkci. (dotace 2/2)11.Pěstování skořápkovin a drobného ovoce a doporučený sortiment pro ekologickou produkci. (dotace 2/2)12.Pěstování minoritních ovocných druhů, význam pro diverzifikaci podniku a ekologickou stabilitu agrosystému. (dotace 2/0)13.Extenzivní ekologické ovocnářství. Charakteristika a odlišnosti od intenzivního systému. Produkční potenciál v marginálních oblastech, využití tradičních odrůd pro regionální výrobky. Doporučený sortiment u hlavních ovocných druhů. (dotace 2/2)14.Ekologické ovocnářství v České republice, srovnání s vyspělými zeměmi. Význam svazu PRO-BIO, směrnice. Dotační tituly. Propagace, marketing a možnosti odbytu bioovoce - příklady formou exkurze na ekologické farmě. (dotace 2/4)

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJÁNSKÝ, J. -- ŽIVĚLOVÁ, I.Trh s ekologickým ovocem a zeleninou v itáliiSborník prací z mezinárodní vědecké konference Agrární perspektivy - Trvale udržitelný rozvoj agrárního sektoru - výzvy a rizika1Praha127--131Z15th International Conference on Organic Fruit-Growing: Proceedings to the Conference from February, 20 to February, 22, 2012 at Hohenheim/GermanyHohenheim/GermanyFoerdergemeinschaft Oekologischer Obstbau e.V. (FOEKO). Weinsberg 20122012ZPRANGE, R K. -- WEIBEL, F P.Acta Horticulturae. : Proceedings of the Organic Fruit Conference : Vignola, Italy, June 16-17, 2008 . no. 873Leuven, BelgiumISHS2010978-90-6605-523-0ZŠARAPATKA, B. -- NIGGLI, U. a kol.Agriculture and Landscape: The Way to Mutual HarmonyOlomoucPalacký University in Olomouc2012978-80-244-2824-6ZHÄSELI, A. -- WEIBEL, F. -- BRUNNER, H.Organic Cultivation of Standard Orchards.FiBL/OACC2005D SCHMIDT, A., WEIBEL, F. HÄSELI, A. Cerating a Dwarf-Tree orchard. Organic fruit growing., Part 1. OACC/FiBL, 2005, 18 s. DBARKER, A.V. Science and Technology of Organic Farming. CRC Press, Taylor & Francis Inc. (United States), 20102010, 224 s. ISBN 9781439816127DLAFER, G., SCHLOFFER, K., INNERHOFER, G. MEISTER, H., LIND, K. Organic Fruit Growing. CABI, 2003, 304 s, ISBN 9780851996400DSCHMIDT, A., WEIBEL, F. HÄSELI, A. Dwarf-Tree orchard maintenance, . Organic fruit growing., Part 2. OACC/FiBL, 2005, 15 s.

Požadavky

Zápočet je získán na základě aktivní účasti na cvičeních, vypracování a obhajobě projektu ekologicky ovocnařící farmy. Po získání zápočtu student podstupuje ústní zkoušku, v níž dokládá znalosti o vyučované látce. Na každou ze dvou položených otázek (tématických okruhů) musí zodpovědět alespoň ze 60 % správně.

Garant

Mgr. Radoslav Vlk, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radoslav Vlk, Ph.D.