Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geodézie pro ZaKA (GDZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GDZ - Geodézie pro ZaKA, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do geodézie a kartografie (dotace 8/2) a.Úvod do geodézie, historie geodézie, náplň činnosti a rozdělení geodézie.b.Kartografie, matematická kartografie tvar a rozměry zemského tělesa, referenční tělesa.c.Základní kartografická zobrazení, souřadnicové systémy.d.Souřadnicové systémy používané na území ČR.e.Metrologie, soustavy měr.2.Základní metody měření polohopisu a výškopisu. (dotace 6/3) a.Vliv zakřivení Země na měření.b.Stabilizace měřických bodů.c.Polohopisné měření.d.Metody polohopisného měření.e.Výšková měření - přímé a nepřímé metody měření, výškové body a nivelační sítě.f.Metody mepřímého měření výšek - barometrické, trigonometrické a geometrické měření.g.Přímé měření výšek - geometrická nivelace.3.Podrobné měření polohopisu a výškopisu, tvorba polohopisných a výškopisných plánů (dotace 4/4) a.Tachymetrie.b.Terénní reliéf, základní terénní tvary.c.Znázorňování terénu na plánech a mapách.4.Mapy, plány a mapová díla, generalizace map, rozdělení, (dotace 4/2) a.Mapa, plán a mapové dílo, generalizace map, druhy map a jejich dělení.b.Státní mapová díla, základní mapy ČR, katastrální mapy ČR, mapy velkých měřítek, tematické mapy.c.Digitální mapy, mapové servery, webové mapové aplikace.5.Pozemkové evidence a katastr nemovitostí. (dotace 4/2) a.Pozemková evidence do roku 1817, Stabilní katastr, Pozemkový katastr, Jednotná evidence půdy a Evidence nemovitostí, Katastr nemovitostí.6.Moderní technologie sběru a zpracování geodat (dotace 2/1) a.Globální navigační satelitní systémy - GPS, GLONASS, GALILEO.b.Fotogrammetrie - letecký a družicový sběr dat.c.Laserové skenování - pozemní a letecký laserscanning.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-týmová práce-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: - Znalost základních geodetických metod a jejich použití-Praktická znalost základních metod měření polohopisu a výškopisu-Schopnost orientace v mapách-Základní znalost pozemkové evidence v ČR

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDOUŠEK, F. -- MATĚJÍK, M.GeodézieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200580-7157-913-0ZMATĚJÍK, M. -- VITÁSKOVÁ, J.Geodézie - katastr nemovitostíBrnoMZLU v Brně200280-7157-568-2DVIŠŇOVSKÝ, P. -- ČIHAL, A.Geodézia a fotogrametriaBratislavaPríroda1985DKUBA, B. -- OLIVOVÁ, K.Katastr nemovitostí České republikyPrahaLinde Praha a.s.200580-7201-545-1DE-learningové opory předmětu v UIS,

Požadavky

Zápočet a zkouška. Součástí zkoušky je E-learningový test v UIS v rozsahu 20ti otázek, pro splnění testu a postupu k ústní zkoušce je zapotřebí splnění nejméně 65%. Podmínkou ke získání zápočtu je vypracování průběžně zadávaných protokolů (zpravidla 1 protokol z každého cvičení), účast alespoň 80% na semestrálních cvičeních. Součástí cvičení je zpracování polohopisného a výškopisného plánu zájmového území.

Garant

Ing. Tomáš Mikita, Ph.D.

Vyučující

Ing. Přemysl Janata, Ph.D.Ing. Tomáš Mikita, Ph.D.Ing. Zdeněk Patočka