Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět K-Chemie I (KCH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH1 - K-Chemie I, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Elementární částice, atomy, elektronový obal, elektronegativita (dotace 2/0)2.Chemická vazba a mezimolekulové interakce (dotace 2/0)3.Názvosloví anorganických sloučenin (dotace 0/6) a.periodická tabulka prvků, oxidační číslo, základní pravidlab.názvosloví: ionty (kationty, anionty), oxidy, peroxidy, hydroxidy, sulfidy, hydrogensulfidy, halogenidy, kyanidy, thiokyanatany, hydridyc.názvosloví: kyslíkaté kyseliny, funkční deriváty oxokyselin: peroxokyseliny, thiokyseliny, kyseliny s větším počtem centrálních atomů, další deriváty oxokyselin, soli, podvojné soli a koordinační sloučeniny4.Chemické reakce (dotace 2/0)5.Kinetika chemických reakcí (dotace 2/0)6.Skupenství látek, disperzní soustavy (dotace 2/0)7.Voda a vodné roztoky (dotace 2/0)8.Názvosloví organických sloučenin (dotace 0/6) a.typy názvosloví: systematicky substituční, radikálově funkční, polosystematické, triviální. Typy vzorců.b.názvosloví uhlovodíků: alkany, alkeny, alkyny, cyklické uhlovodíky, bicyklické sloučeninyc.názvosloví derivátů uhlovodíků: halogen deriváty, aminy, thioly, alkoholy, ketony, aldehydy, estery, sulfonové kyseliny, karboxylové kyseliny9.Chemická analýza (dotace 2/0)10.Laboratorní pomůcky (dotace 2/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Analýza a řešení problémů technického charakteru-Schopnost využít svých znalostí pro zhodnocení surovin jako je ovoce a zelenina-znalosti látkových složek v rostlině-Znalosti o vlastnostech důležitých chemických prvků

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Analýza a řešení problémů technického charakteru-Schopnost využít svých znalostí pro zhodnocení surovin jako je ovoce a zelenina-znalosti látkových složek v rostlině-Znalosti o vlastnostech důležitých chemických prvků

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZVELÍŠEK, J.Chemie potravinTáborOSSIS2002ZNEDOMA, J. -- KOUTNÍK, V. -- HRDLIČKA, P.Anorganická a analytická chemieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199480-7157-133-4ZDVOŘÁČKOVÁ, E. -- HELÁNOVÁ, V.Názvosloví a reakce organických sloučeninBrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-901-8ZVELÍŠEK, J. -- HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin 1 a 2 dílTáborOSSIS2009978-80-86659-17-6

Požadavky

Účast na seminárním cvičení.Písemná nebo ústní zkouška.Minimální požadavky na splnění zkoušky:A: 90-100% (správných odpovědí)B: 80-90%C: 70-80%D: 60-70%E: 50-60%

Garant

doc. Ing. Josef Balík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Josef Balík, Ph.D.Ing. Pavel Híc, Ph.D.Ing. Ivo Soural, Ph.D.Ing. Petr Šnurkovič, DiS.Ing. Ludmila Šuderlová