Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět K-Ekologická produkce zeleniny a speciálních rostlin (KEPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEPZ - K-Ekologická produkce zeleniny a speciálních rostlin, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Ekologické zemědělství (EZ) a jeho význam, příležitost pro ČR. (dotace 1/1)2.Historie, směry a současnost EZ. (dotace 2/0)3.Legislativa, Směrnice svazu Ekologického zelinářství. (dotace 2/1)4.Živá půda - základ EZ, zpracování půdy. (dotace 1/0)5.Osivo a sadba, zásady ekolog. množení. (dotace 1/0)6.Výživa a hnojení v ekolog. zelinářství, regulace plevelů, závlaha. (dotace 2/1)7.Ochrana zeleniny při ekolog. způsobu pěstování. (dotace 2/1)8.Sklizeň, skladování, úprava a prodej zeleniny z ekolog. produkce. Systémy jakosti. (dotace 2/1)9.Sortiment léčivých a kořeninových rostlin (LKR) pro EZ. (dotace 2/2)10.Specifika ekologického pěstování LKR. (dotace 2/1)11.Zpracování LKR. (dotace 1/2)12.Hodnocení jakosti LKR. (dotace 1/0)13.exkurze do ekologického podniku (dotace 0/4)14.Taxon Web -- seznámení studentů s využitím webového portálu ve výuce, při studiu sortimentů rostlin. Toto téma bylo do výuky zařazeno v rámci realizace OPVK projektu: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost organizace a plánování-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost orientovat se v problematice kvality a realizace odbytu ekologické produkcie zeleniny a speciálních rostlin -Znalost biologické ochrany -Znalost o odrůdové skladbě -Znalost pěstitelských postupů v ekologickém hospodaření -Znalost zásad a vyhlášky pro ekologickou produkci

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost organizace a plánování-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost orientovat se v problematice kvality a realizace odbytu ekologické produkcie zeleniny a speciálních rostlin -Znalost biologické ochrany -Znalost o odrůdové skladbě -Znalost pěstitelských postupů v ekologickém hospodaření -Znalost zásad a vyhlášky pro ekologickou produkci

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠKEŘÍK, J. -- DUKÁT, V. -- BRÁZDA, J.Problematika osiv a sadby v ekologickém zemědělství Praha ČZU2003ZŠARAPATKA, B. -- URBAN, J. a kol.Ekologické zemědělství v praxiŠumperkPRO-BIO200680-87080-00-9ZLACKO - BARTOŠOVÁ , M.Ekologické poľnohospodárstvoBratislavaEKO1995ZDAVIES, G. -- LENNARTSSON, M.Organic vegetable production : a complete guideRamsburyCrowood2005978-1-86126-788-7ZROZSYPAL, R.Ekologické zemědělství v praxi. Ročenka ekolog. zem. (2)PrahaAgrospoj1999ZVALEŠKA, J.Kvalita a bezpečnost biopotravin : srovnání způsobů produkce potravinOlomoucBioinstitut ve spolupráci s PRO-BIO Ligou a PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců2008978-80-904174-3-4DJezdinský A. Média pro bezsubstrátové pěstování. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DMENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. ZAHRADNICKÁ FAKULTA. Taxon Web: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0084 [online]. Lednice: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, 2013. Dostupné z: http://www.taxonweb.czDPrávní předpisy pro ekologické zemědělství a produkci biopotravin, http://eagri.cz/public/web/file/262824/Pravni_predpisy_EZ_10._9.pdfDVojtíšková J. Minisadba. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DVojtíšková J. Produkce generativně množené sadby. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.

Požadavky

odevzdání a prezentace seminární práce v průběhu semestru,závěrečná zkouška - písemná,(délka 60 min), min. požadavek na splnění 60 %.

Garant

Ing. Tomáš Kopta, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miloš Jurica, Ph.D.Ing. Tomáš Kopta, Ph.D.Ing. Jarmila Neugebauerová, Ph.D.