Předmět Konzervační metody (KOM)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOM - Konzervační metody, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.1.Historická perspektiva a principy konzervačních postupů (dotace 3/0)2.2. Nežádoucí změny sklizených plodů (dotace 3/0) a.a. Spontánní reakce živých a neporušených pletiv I.b.b. Změny sacharidů, organických kyselinc.c. Vliv kyselosti na technologickou hodnotu3.3. Nežádoucí změny sklizených plodů II. (dotace 3/0) a.a. Změny tuků, stěpení ve fázi stárnutí, vybrané druhyb.b. Změny barevnosti, obsahu barviv, barviva dusíkatác.c. Technologické přeměny a jejich vliv na jakost4.4. Reakce látkových složek s látkami z prostředí (dotace 3/0) a.a. Oxidační změnyb.b. Vliv kovů na oxidační změnyc.c. Ochrana před působením5.5. Mikrobiální činitelé rozkladu (dotace 3/0) a.a. Technologické skupiny mikrobůb.b. Bakterie a jejich vlastnosti, ovlivnění technologiec.c. Plísně, rozmožování, jejich reakce na potravinud.d. Kvasinky, technologické skupiny6.6. Formy mikrobiálního rozkladu (dotace 3/0) a.a. Kvasné procesy, plynuprosté přeměnyb.b. Látková přeměna zásobních látekc.c. Identifikace procesů7.7. Ochrana proti nežádoucím změnám I. (dotace 3/0) a.a. Uchování zahradnických produktů po skliznib.b. Způsoby obrany proti vnějším podmínkámc.c. Opatření pro nízkou kontaminaci epifitní mikroflorou8.8. Ochrana proti nežádoucím změnám II. (dotace 3/0) a.a. Vylučování mikrobů z prostředíb.b. Snižení kontaminace okolního prostředíc.c. Mikrobiální filtrace9.9. Ochrana proti nežádoucím změnám III. (dotace 3/0) a.a. Přímá inaktivace mikrobůb.b. Tepelný přívodc.c. Fyzikální účinky na mikrobyd.d. Chemické účinky na mikroby10.10. Ochrana proti nežádoucím změnám IV. (dotace 3/0) a.a. Fyzikálně chemické změny odstraňováním vodyb.b. Sušení, evaporační zahušťováníc.c. Reverzní osmozad.d. Přídavek osmoticky aktivních látek11.11. Ochrana proti nežádoucím změnám V. (dotace 3/0) a.a. Snižování teploty nad bod mrznutí pletivového roztokub.b. Odnímání kyslíku z okolí potravinyc.c. Úprava prostředí přídavkem jiných plynů12.12. Ochrana proti nežádoucím změnám VI. (dotace 3/0) a.a. Úprava prosředí chemickými prostředkyb.b. Přídavek látek obsažených v rostlináchc.c. Úprava prostředí pomocí antibiotik13.13. Ochrana proti nežádoucím změnám VII. (dotace 3/0) a.a. Výpočet konzervačních dávekb.b. Stanovení obsahových látek fyzikálně chemickými metodami14.14. Ochrana proti nežádoucím změnám VIII. (dotace 3/0) a.a. Úchova prostřednictvím zvýšení koncentrace látkových metabolitůb.b. Chemismus konzervace alkoholovým kvašenímc.c. Mléčné kvašení, konzervační účinnost
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost použít chemické principy a složení biologických hmot s budoucími výrobními postupy-Schopnost volby technického zajištění pracovní operace v technologických postupech zpracování ovoce a zeleniny-Znalost charakteristik zemědělské a potravinářské produkce.-znalost uceleného systému konzervace neúdržných potravin-Znalost zásad jakosti rostlinné produkce a využití v potravinářství.
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKYZLINK, V.Teoretické základy konzervace potravinPrahaSNTL1988ZINGR, I.Základy konzervace potravinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7375-110-4ZINGR, I. a kol.Zpracování zemědělských produktůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200180-7157-520-8DHORČIN, V.Konzervovanie potravínNitraSlovenská pol'nohospodarska univerzita200480-8069-341-2DNěmcová A. Systém konzervačních metod. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.
Požadavky
zkouška (součástí je písemná zkouška)Písemný test - 50 minut test(musíte obdržet minimálně 40 bodů z maxima 60).
Garant
Dr. Ing. Anna Němcová
Vyučující
Dr. Ing. Anna Němcová