Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět K-Ovocnictví (bc) (KOVB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOVB - K-Ovocnictví (bc), Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do ovocnictví (dotace 2/0) a.Charakteristika historického vývoje ovocnictví na území ČRb.Hlavní ovocné druhy ve světové produkcic.Genová centra, ovocnictví v ČR2.Ovocné druhy mírného pásma (dotace 2/0) a.Rozdělení ovocných druhů do skupin - jádroviny, peckoviny, skořápkoviny, drobné ovoce3.Zakládání květních pupenů, dormance (dotace 2/0) a.Iniciace a diferenciace pupenůb.Hlavní etapy, charakteristikac.Dormance - vstupy, ukončení a její vliv na mrazuodolnost4.Periodicita plodnosti a regulace plodnosti (dotace 2/0) a.Problémy střídavé plodnostib.Násada plodů a její regulace, způsoby a principy probírkyc.Specifika u jabloní, broskvoní a slivoní5.Opylení a oplození u ovocných dřevin (dotace 2/0) a.opylovací poměry, problematika cizosprašnosti a samosprašnostib.Zásady rozmísťování opylovačů a odrůd při projektování a realizaci výsadeb6.Technologie rozmnožování ovocných dřevin (dotace 6/0) a.Generativní a vegetativní způsoby množeníb.Příprava a uchování osiva, stratifikacec.Dopěstování podnoží a jejich tříděníd.Podnože a jejich členěníe.Ovocná školka, školkařské výpěstky, certifikacef.Technologie dopěstování ovocné sadby

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-podnikatelský duch-schopnost aplikace znalosti v praxi-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost orientace ve fyziologii růstu a kvetení -Schopnost poznat zakladní ovocné druhy , jejich fyziologické a morfologické vlasnosti.-Schopnost využit znalostí využitelných ve šlechtění ovocných dřevin, stanovení cílů a metod selekce.-Znalost nároků ovocných dřevin na opylovací poměry a jejich specifika

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHUNTER, J M. -- KELLY, C.For the love of an orchard : everybody''s guide to growing & cooking orchard fruitLondonPavilion2010978-1-86205-850-7ZBREHAUT, T C.Cordon training of fruit trees : diagonal, vertical, spiral, horizontalBedford, MAApplewood books2008978-1-4290-1339-0ZJANSON, H F.Pomona''s harvest : an illustrated chronicle of antiquarian fruit literaturePortland, Or.Timber Press19960-88192-336-2ZBADENES, M L. -- BYRNE, D H.Fruit breedingNew YorkSpringer2012978-1-4419-0762-2ZJANICK, J. -- MOORE, J N.Fruit breeding. : Nuts . Volume III.New YorkJohn Wiley & Sons19960-471-12669-1ZJANICK, J. -- MOORE, J N.Fruit breeding. : Tree and tropical fruits . Volume I.New YorkJohn Wiley & Sons19960-471-31014-XZJANICK, J. -- MOORE, J N.Fruit breeding. : Vine and small fruits . Volume II.New YorkJohn Wiley & Sons1996978-0-471-12670-6ZJAIN, S M. -- PRIYADARSHAN, P.Breeding plantation tree crops. : Temperate speciesNew YorkSpringer2009978-0-387-71202-4ZHILL, J. -- BECKER, H C. -- TIGERSTEDT, P M A.Quantitative and ecological aspects of plant breedingLondonChapman & Hall19980-412-75390-1ZJANICK, J. -- PAULL, R E.The encyclopedia of fruit & nutsWallingford, U.K.0851996388, 9780851996387ZJACKSON, J E.Biology of apples and pearsCambridge, UKCambridge University Press20030-521-38018-9ZHANCOCK, J F.Temperate fruit crop breeding : germplasm to genomics[Dordrecht]Springer2008978-1-4020-6906-2ZKol.Organic fruit growingWallingfordCABI Publishing20030-85199-640-XZBLAŽEK, J.Jabloně: Pomologickétabule[S.l]Český zahrádkářský svaz1995ZBLAŽEK, J.Ovocnictví PrahaKvět1998ZVACHŮN, Z.Ovocnictví : pěstování jahodníkuV BrněMendelova zemědělská a lesnická univerzita200480-7157-806-1ZVACHŮN, Z.Ovocnictví : podnože ovocných dřevinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199680-7157-217-9ZVACHŮN, Z.Ovocnictví : Praktická cvičení . IBrnoVysoká škola zemědělská1987ZVACHŮN, Z. -- ŘEZNÍČEK, V.Ovocnictví : Praktické cvičení IIBrnoVŠZ1985

Požadavky

Předmět je ukončen testem ze cvičení a ústní zkouškou. Klade se důraz na samostatné a logické myšlení s využitím nabytých konkrétních poznatků. Požaduje se schopnost samostatné aplikace nabytých teoretických a praktických vědomostí s aktualizací podle současných poznatků ze studia odborné literatury a odborných časopisů a ze zkušeností nabytých při zahraničních stážích a praxích.

Garant

prof. Dr. Ing. Boris Krška

Vyučující

prof. Dr. Ing. Boris Krška