Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět K-Ovocnictví speciální (KOVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOVS - K-Ovocnictví speciální, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Technologie intenzivního pěstování jahodníku, rybízu a angrestu (dotace 6/0) a.Požadavky na podmínky, nároky na prostředí a půdub.Specifika příprava půdy, termíny výsadeb, frigo sadbac.Zvláštnosti řezu, závlahad.Ochrana proti chorobám a škůdcůme.Specifikace organizace sklizně, možnosti mechanizované sklizně2.Technologie intenzivního pěstování malin a ostružin (dotace 2/0) a.Specifické nároky, systém pěstování a typy výsadebb.Odrůdy, výsadbový materiál, doba výsadbyc.Specifika řezu malin, ochrana proti chorobám a škůdcůmd.Organizace sklizně3.Technologie pěstování méně známých ovocných druhů - téma inovováno v rámci realizace projektu číslo CZ.1.07/2.2.00/15.0122 (dotace 11/0) a.Ořešák, líska , kaštan, jeřáb černý, rakytník, bez černý, kdouloň, mišpule, oskeruše, dřín, moruše, borůvka, brusinkab.Nároky na prostředí, příprava sadbyc.Zvláštnosti agrotechniky4.Taxon Web -- seznámení studentů s využitím webového portálu ve výuce, při studiu sortimentů rostlin. Toto téma bylo do výuky zařazeno v rámci realizace OPVK projektu: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-podnikatelský duch-schopnost aplikace znalosti v praxi-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Ovocné druhy a odrůdová skladba.-Znalost významu látkového složení ovoce a jeho využití.-Znalost základní pěstitelské technologie minoritních ovocných druhů.-Znalost základních technologií pěstování ovoce.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-podnikatelský duch-schopnost aplikace znalosti v praxi-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Ovocné druhy a odrůdová skladba.-Znalost významu látkového složení ovoce a jeho využití.-Znalost základní pěstitelské technologie minoritních ovocných druhů.-Znalost základních technologií pěstování ovoce.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZTHUENTE, J.Fruit, berry and nut inventory : an inventory of nursery catalogs and websites listing fruit, berry and nut varieties available by mail order in the United StatesDecorah, IASeed Savers Exchange2009978-1-882424-61-0ZREICH, L.Uncommon fruits for every gardenPortlandTimber Press20040-88192-623-XZPHIPPS, J B. -- O''KENNON, B. -- LANCE, R.Hawthorns and medlarsPortlandTimber Press20030-88192-591-8ZLOONEY, N E. -- WEBSTER, A D.Cherries : crop physiology, production and usesWallingfordCAB International19960-85198-936-5ZMASSERON, A. -- BELOUIN, A. a kol.Le NashiParisCtifl19882-901002-44-7ZKol.Le noisetier[Paris]Centre technique interprofessionnel des fruits et légumes20042-87911-159-5ZGERMAIN, E. -- PRUNET, J. -- GARCIN, A.Le NoyerParisCTIFL19992-87911-104-8ZGRASSELLY, C. -- DUVAL, H. -- BELLUAU, E. a kol.L''AmandierParisCTIFL19972-87911-083-1ZTILLARD, S.Myrtilles, groseilles et fruits des boisParisCTIFL19982-87911-117-XZONDRÁŠEK, I. a kol.Tropické ovocné druhyBrnoMendelova univerzita v Brně2011978-80-7375-570-6ZNESRSTA, D.Jádroviny : přes 160 barevných fotografií a popisů odrůd jádrovin[Olomouc]Petr Baštan2011978-80-87091-17-3ZLAYNE, D R. -- BASSI, D.The peach : botany, production and usesWallingford, Oxfordshire, UKCABI2008978-1-84593-386-9ZHUI, Y H. -- BARTA, J. a kol.Handbook of fruits and fruit processingAmes, IowaBlackwell Pub.2006978-0-8138-1981-5ZLADANIYA, M S.Citrus fruit : biology, technology and evaluationSan Diego, Calif.Academic Press2008978-0-12-374130-1ZJACKSON, D I. -- LOONEY, N E.Temperate and subtropical fruit productionWallingfordCABI Publishing19990-85199-271-4ZRAMOS, D E.Walnut production manualOaklandUniversity of California Press19981-879906-33-3DBlažek J. a kol.:, Ovocnictví, Vydavatel ČZS, Nakladatelství Květ, Praha, 1998, 384 s. ISBN 80-85362-33-3DCRANDALL,Perry, Bramble production, the management and marketing of raspberries and blackberries, Binghamton, NY:Food Products Press 1994,ISBN: 1-56022-853-9DDokoupil L. Perspektivní odrůdy angreštu. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DDolejší,A a kol, Méně známé ovoce, Brázda,Praha 1991,149 s., ISBN 80-209-0188-4DDvořák A, Pěstování jabloní, SZN Praha, Druhé vydání, 1987, 343 s., 07-098-87 04/44DFerree, David Curtis, Apples, botany, production, anduses, Wallingford : CABI Publishing 2003, ISBN: 0-85199-592-6DGogolková K. Dormance a mikrosporogeneze květních pupenů meruněk. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGogolková K. Iniciace a diferenciace pupenů. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DHluchý,M. a kol, Obrazový atlas chorob a škůdců ovocných dřevin a révy vinné. Ochrana ovocných dřevin a révy vinné v integrované produkci, Biocont Laboratory s.r.o., Brno, 1997, 428 s., ISBN 80-901874-2-1DHULL, Roger, Plant virology, 4th ed. San Diego : Academic Press c2002, ISBN: 0-12-361160-1DJACKSON, John Ellwood, Biology of apples and pears, Cambridge : Cambridge University Press 2003 Biology of horticultural cropsISBN: 0-521-38018-9DJonᚠM. Genofond netradičních druhů ovoce. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DKozma, Pál, Floral biology, pollination and fertilisation in temperature zone fruit species and grape, Budapest : Akadémiai Kiadó c2003, ISBN: 963-05-7816-6DKutina,J, Pomologický atlas, SZN Praha, 1991, 287 s., 07-016-90 04/44DMENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. ZAHRADNICKÁ FAKULTA. Taxon Web: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0084 [online]. Lednice: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, 2013. Dostupné z: http://www.taxonweb.czDOndrášek I. Méně známé ovocné druhy. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DOndrášek I. Tropické a subtropické ovoce. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DOukropec,I. et al, Pěstitelské technologie jabloní, meruněk a broskvoní, Ústav ovocnictví a vinohradnictví ZF Lednice, multimediální učební CD-ROM, 2001DPospíšil, F., Ovocnictví - tropické a subtropické druhy, VŠZ Brno, Ediční středisko VŠZ Brno, 1990, 195 s.DRamos, David E., Walnut production manual, Oakland : University of California 1998, ISBN: 1-879906-27-9, 1-879906-33-3DRAY, P. K., Breeding tropical and subtropical fruits, Berlin : Springer Verlag 2002 ISBN: 3-540-42855-0DSITAREK, Mirosław, Uprawa czereśni karłowych, Kraków : Plantpress c2004, ISBN: 83-85982-92-2DŠamla,J., Subtropy I-II, Edice citrusář, Brno, 1993-1994, 334 s.DVachůn,Z, Ovocnictví - pěstování meruněk, MZLU Brno, Ediční středisko MZLU Brno, 1999, 130 s. ISBN 80-7157-393-0DVachůn,Z, Ovocnictví - podnože ovocných dřevin, MZLU Brno, Ediční středisko MZLU Brno, 1999, 65 s., ISBN 80-7157-217-9DValíček a kol, Užitkové rostliny tropů a subtropů, ACADEMIA,Praha, 1989, 415 s.,ISBN 80-200-0000-3DVICHROW, Detlef, Conservation of genetic resources, costs and implications for a sustainable utilization of plant genetic resources for food and agriculture, Berlin : Springer Verlag 1999,ISBN: 3-540-65343-0DZDYB, Henryk, Orzech włoski, Warszawa : Państwowe wydawnictvo rolnicze i leśne 2003,ISBN: 83-09-01753-7

Požadavky

Předmět je ukončen testem ze cvičení a ústní zkouškou. Klade se důraz na samostatné a logické myšlení s využitím nabytých konkrétních poznatků. Požaduje se schopnost samostatné aplikace nabytých teoretických a praktických vědomostí s aktualizací podle současných poznatků ze studia odborné literatury a odborných časopisů a ze zkušeností nabytých při zahraničních stážích a praxích.

Garant

prof. Dr. Ing. Boris Krška

Vyučující

prof. Dr. Ing. Boris KrškaIng. Ivo Ondrášek, Ph.D.