Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět K-Pedologie (KPED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPED - K-Pedologie, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Půdoznalství - základní pojmy a význam. (dotace 0/0) a.Definice pojmu půda, půda a životní prostředí, půda-základní výrobní prostředek v zahradnické výrobě.2.Složení minerálního podílu půd. (dotace 1/0) a.Primární hlinitokřemičitany. Ostatní primární minerály. Sekundární hlinitokřemičitany.3.Fyzikální vlastnosti půdy. (dotace 0/2) a.Zrnitost půdy. Půdní struktura. Základní charakteristiky prostorového uspořádání půdních částic.b.Vlhkost půdy. Energetika půdní vody. Půdní hydrolimity. Bilance vody a vodní režim půdy.4.Chemické a fyzikálně-chemické vlastnosti půdy. (dotace 3/1) a.Obsah a funkce prvků v půdách. Půdní koloidy. Sorpční schopnost půdy. Půdní roztok, půdní reakce, pufrovitost půd.5.Organický podíl půdy. (dotace 1/1) a.Půdní organická hmota.6.Klasifikace půd. (dotace 3/0) a.Pedogenetické faktory a podmínky. Taxonomický klasifikační systém půd České Republiky:refrenční třídy, půdní typy.7.Zemědělský půdní fond. (dotace 0/1) a.Zemědělský půdní fond. Bonitace a cena půdy.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Analýza a syntéza systému půda-rostlina-atmosféra s důrazem na vlivy počasí a podnebí-Schopnost aplikovat znalosti půdoznalství v zahradnictví a vinařství-Schopnost identifikovat zrnitostní třídu půd a půdní typ-Schopnost posoudit kvalitu půdy

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJANDÁK, J. -- POKORNÝ, E. -- PRAX, A.PůdoznalstvíBrnoMendelova univerzita v Brně2010978-80-7375-445-7ZJANDÁK, J. a kol.Cvičení z půdoznalstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2003978-80-7157-733-12009DJANDÁK, J. -- HYBLER, V. -- POKORNÝ, E.Nejrozšířenější půdní typy České republiky, Brno: Výukový videofilm MZLU, 38 minonlineDHRAŠKO, J. -- BEDRNA, Z.Aplikované pôdoznalectvoBratislavaPríroda1988DJANDÁK, J. -- POKORNÝ, E. -- HYBLER, V. -- POSPÍŠILOVÁ, L.Základní metody odběru půdních vzorkůDVD-ROM

Požadavky

Závěrečná zkouška (písemná, délka 30 min, 3 otázky, správně min. 80 %, ústní, délka 20 minut, 3 otázky, správně min. 80 %)

Garant

Ing. Jiří Jandák, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Jandák, CSc.