Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět K-Skladování zahradnických produktů (KSZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSZP - K-Skladování zahradnických produktů, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Fyziologické pochody ve sklizeném ovoci a zelenině (dotace 0/0) a.Plynné složky a intenzita dýcháníb.Hodnocení metabiotických cyklů podle aerobního a anaerobního dýcháníc.Vyjádření dýchání Klasifikace zahradnických plodin podle intenzity dýcháníd.Dýchání a ovlivňující faktorye.Tolerance plodu k anaerobním podmínkámf.Jednorázové ošetření oxidem uhličitýmg.Vnitřní atmosféra ploduh.Výdej tepla z plodinyi.Výpar z plodin2.Vlastnosti vlhkého vzduchu (dotace 0/0) a.Měrná vlhkost vzduchub.Tepelný obsah vzduchu (entalpie)c.Diagram i-x, Mollierův diagramd.Změny vlhkého vzduchu v chladírenské komořee.Důsledky změn vlhkého vzduchu v chladírenské komoře3.Technika chlazení (dotace 0/0) a.Přímé chlazení - nepřímé chlazení, kompresorové chlazeníb.Výpočet užitečného chladícího výkonu výparníku s nucenou cirkulací vzduchuc.Chladící výkon výparníku4.Tepelná bilance chladírenské komory (dotace 0/0) a.Odvedení tepla ze sklizených plodinb.Odvedení dýchacího teplac.Chladiva, fyzikální vlastnostid.Odstranění vlhkosti z okruhu chladivae.Větrání venkovním vzduchemf.Ztráty tepla větráním venkovním vzduchemg.Ztráty tepla prostupem přes stěny chladírenské komory5.Technická zařízení pro úpravu atmosféry (dotace 0/0) a.Plynotěsnost chladírenské komoryb.Způsoby přípravy plynné směsic.Upravená plynná směs v neplynotěsných komoráchd.Prostorové a stavební řešení chladírnye.Dispozice chladících systémů - centrální chlazení - decentralizované chlazeníf.Technická úprava atmosféryg.Přednosti a nedostatky biologické úpravy atmosféryh.Přednosti a nedostatky technické úpravy atmosféry6.Dozrávání plodin (dotace 0/0) a.Fysiologické předpokladyb.Technické provedení, technologické vybavení dozrávacích komor7.Skladování jádrového ovoce, peckového ovoce a ostatní zahradnických produktů (dotace 0/0)8.Skladování zeleninových druhů (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Aplikace poznatků v praxi-Seznámení se se světovými trendy ve šlechtění ovoce.-Schopnost využit znalostí pro přípravu materiálu pro dlouhodobé skladování-znalosti o látkových složkách ovoce-Způsobilost využití znalostí o obsahových látkách

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Aplikace poznatků v praxi-Seznámení se se světovými trendy ve šlechtění ovoce.-Schopnost využit znalostí pro přípravu materiálu pro dlouhodobé skladování-znalosti o látkových složkách ovoce-Způsobilost využití znalostí o obsahových látkách

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBÖTTCHER, H.Frischhaltung und Lagerung von GemuseVerlag Eugen Ulmer19963-8001-5820-5ZOSTERLOH, H.ObstlagerungDeutscher Landwirtschaftverlag Berlin 1980ZGOLIÁŠ, J.Skladování ovoce v řízené atmosféřePrahaNakladatelství Brázda2011978-80-209-0386-0ZTHOMPSON, H C.Vegetable cropsNew YorkMcGraw-Hill1939DGoliᚠJ. Dynamicky řízená atmosféra 1.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Dynamicky řízená atmosféra 2.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Dynamicky řízená atmosféra 3.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Řízená atmosféra 1.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Řízená atmosféra 2.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Řízená atmosféra 3.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Skladování hrušek 1.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Skladování hrušek 2.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Skladování hrušek 3.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Skladování ovoce 1.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Skladování ovoce 2.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Spála jablek 1.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Spála jablek 2.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Úloha ethylenu při zrání 1.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliᚠJ. Úloha ethylenu při zrání 2.část. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DGoliáš,J, Skladování, Brno: Ediční středisko. 1998

Požadavky

Písemná a ústní zkouška.Ukončení cvičení zápočtem: Zpracování protokolů z laboratorního cvičení.2 protokoly, rozsah: 2 strany A4/cvičeníMinimální požadavky na splnění zkoušky:A: 90-100% (správných odpovědí)B: 80-90%C: 70-80%D: 60-70%E: 50-60%

Garant

Ing. Pavel Híc, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Híc, Ph.D.Dr. Ing. Anna NěmcováIng. Petr Šnurkovič, DiS.