Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět K-Základy zahradnictví (KZZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZZA - K-Základy zahradnictví, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Současný stav a perspektivy výroby zeleniny v ČR. Porovnání úrovně výroby v ČR s vyspělými státy Evropy. Botanické a hospodářské členění zeleniny. Množení zeleniny, způsoby předpěstování sadby, požadavky na jakost, možnosti přirychlení zeleniny. (dotace 2/1)2.Pěstitelské způsoby košťálové, kořenové, cibulové, listové, salátové, plodové, luskové a vytrvalé zeleniny. Výroba jedlých hub - žampionů a hlívy ústřičné. (dotace 5/1)3.Význam pěstování ovocných druhů, současný stav a perspektiva. Botanické a hospodářské členění ovocných druhů. Biologická charakteristika, morfologická stavba dřevin, procesy růstu a vývoje. Množení ovocných druhů, přímé a nepřímé metody, význam podnoží, roubování, školkařské postupy. (dotace 3/1)4.Pěstitelské způsoby jádrovin, peckovin, drobného ovoce a méně rozšířených druhů. Zakládání výsadeb, agrotechnika, řez a tvarování, organizace sklizně. Odrůdová skladba pěstovaných ovocných druhů. Degustace vybraných vzorků. (dotace 5/1)5.Význam vinohradnictví, situace v ČR a ve světě. Charakteristika révy vinné po stránce biologické a morfologické. Způsoby množení, význam podnoží. Zakládání vinic, nároky na prostředí, systémy vedení, význam a praktické provedení řezu. Hlavní tržní odrůdy révy vinné - pro výrobu bílých a červených vín, stolní odrůdy. (dotace 2/1)6.Základy květinářství. Způsoby množení a rozdělení květin dle uplatnění - květiny hrnkové - okrasné květem a listem, květiny k řezu, letničky, trvalky. Původ druhů, nároky na prostředí, zásady pěstování a možnosti uplatnění. Základní sortiment. (dotace 2/0)7.Taxon Web -- seznámení studentů s využitím webového portálu ve výuce, při studiu sortimentů rostlin. Toto téma bylo do výuky zařazeno v rámci realizace OPVK projektu: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Základní profesní znalosti-Znalost základního sortimentu ovocných, zeleninových, květinových druhů a révy vinné -Znalosti rozmnožování ovocných druhů a révy vinné-Zvládnutí základních pěstebních technologií zahradnických plodin.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Základní profesní znalosti-Znalost základního sortimentu ovocných, zeleninových, květinových druhů a révy vinné -Znalosti rozmnožování ovocných druhů a révy vinné-Zvládnutí základních pěstebních technologií zahradnických plodin.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBLAŽEK, J. a kol.OvocnictvíPrahaKvět200180-85362-43-0ZPETŘÍKOVÁ, K. a kol.Zelenina : pěstování, ekonomika, prodejPrahaProfi Press200680-86726-20-7ZJACKSON, J E.Biology of apples and pearsCambridge, UKCambridge University Press20030-521-38018-9ZMALÝ, I. a kol.Polní zelinářstvíPrahaAgrospoj1998ZVOGEL, G. -- HARTMANN, D. -- KRAHNSTÖVER, K.Handbuch des speziellen GemüsebauesStuutgartEugen Ulmer19963-8001-5285-1ZPAVLOUŠEK, P.Encyklopedie révy vinnéBrnoComputer Press2007978-80-251-1704-0ZSEDLO, J.Ekologické vinohradnictvíPrahaAgrospoj199480-7084-117-6ZVÍT, J. a kol.KvětinářstvíPrahaKvět200180-85362-41-4ZVLK, R.E-learningová opora - "Zahradnictví se zaměřením na extenzivní ovocnářství". Podpořeno projektem OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0220 onlineDBLAŽEK, J.Pěstujeme jabloněPrahaBrázda200180-209-0294-5DBLAŽEK, J. -- KNEIFL, V.Pěstujeme slivoněPrahaBrázda200580-209-0336-4DPAVLOUŠEK, P.Pěstujeme stolní odrůdy révy vinnéPrahaGrada Publishing2009978-80-247-2787-5DVOLF, M. a kol.KvetinárstvoBratislavaPríroda199080-07-00239-1DUHER, J. -- NEUGEBAUEROVÁ, J.Multimediální texty: základy tržního květinářstvíjinýLedniceDGRAEBNER, Paul a Willy LANGE. Illustriertes Gartenbau Lexikon.: [Investice do rozvoje vzdělávání, reg.č.: CZ1.07/2.2.00/15.0084]. 4., neubearbeitete Auflage. Berlin: Verlagsbuchhandlung Paul Parey, 1926, 572 s.DMENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. ZAHRADNICKÁ FAKULTA. Taxon Web: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0084 [online]. Lednice: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, 2013. Dostupné z: http://www.taxonweb.czDVerzeichniss der Mitglieder der k. k. Gartenbau-Gesellschaft: [Investice do rozvoje vzdělávání, reg.č.: CZ1.07/2.2.00/15.0084]. Wien: [s.n.], 1841, 16, 7120.

Požadavky

Ústní zkouška po získání zápočtu. Zápočet je získán na základě úspěšného určení ovocného druhů podle dormantní větve (nezbytné poznat alespoň 8 vzorků z 10), identifikace osiva zeleninových druhů (nezbytné poznat alespoň 8 vzorků z 10), vypracování a obhajoby seminární práce. Předmět je ukončen ústní zkouškou, při níž student odpovídá na dvě náhodně vylosované otázky -- jedna se týká trvalých kultur (ovocnářství nebo vinohradnictví), druhá květinářství nebo zelinářství. Student musí správně zodpovědět obě otázky minimálně ze 60 %.

Garant

Mgr. Radoslav Vlk, Ph.D.

Vyučující

Ing. Libor Dokoupil, Ph.D.Mgr. Radoslav Vlk, Ph.D.