Předmět Metody analýzy potravin (MAP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MAP - Metody analýzy potravin, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Metody používané v analýze potravin (chemické a fyzikálně chemické metody v analýze potravin, mikrobiologické metody biologické metody (dotace 1/0)2.Chromatografické a elektroforetické metody, rozdělení, principy stanovení Optické metody, rozdělení, principy stanovení (dotace 1/0)3.Elektrochemické metody, rozdělení, principy stanovení metody založené na elektrických vlastnostech roztoku, konduktometrická titrace, potenciometrické titrace, (dotace 1/0)4.Principy a aplikace plynové chromatografie, instrumentační komponenty, relativní tepelná vodivost plynů, optimální účinnost kolony , náplňové kolony, splitt a splittless technika , analýzy na kapilární koloně, oplach septa, liner, kapilární křemenná kolona, výběr správné kapilární kolony pro GC, typy stacionárních fází,vnitřní průměr kolony, tloušťka vrstvy stacionární fáze, prodloužení životnosti kolon pro GC, (dotace 1/0)5.Termodynamika separace, retenční objem, retenční čas, účinnost chromatografické kolony. Děje při chromatografii (vířivá difúze, podélná molekulární difúze, odpor proti přenosu hmoty ve stacionární fázi, odpor proti přenosu hmoty v mobilní fázi). Vliv rychlosti mobilní fáze na účinnost kolony. (dotace 1/0)6.Faktory ovlivňující rozlišení ( faktor účinnosti, faktor selektivity faktor kapacity). Analytická informace z chromatogramu (kvantitativní informace, získání kvantifikovaných dat metoda (externí standard, interní standard, metoda standardního přídavku), (dotace 1/0)7.Mikroextrakce na tuhou fázi v plynové chromatografii SPME solid phase microextraction, princip, podmínky stanovení, druhy dutých vláken,Detektory GCDetektory HPLC (dotace 1/0)8.Hmotová spektrometrie Podstata hmotové spektrometrie, spektra pozitivně nabitých iontů, molekulární ion se použitých energií interpretace hmotových spekter podle charakteristických píkůMSD -- hmotnostní detektor detektor pro kapilární GC pracující za vysokého vakua (dotace 3/0)9.Typy ionizaceMolekula sloučeniny oddělená v GC do MS (rozhraní).Iontová ionizace -elektrony v iontovém zdroji Chemická ionizace - izolované sloučeniny (methan,čpavek). (dotace 2/0)10.Aplikace MSOrganické polutanty v životním prostředí, Pesticidy. Soudní kriminalistika, Potraviny, nápoje, parfumerie, Adulterizace, GC-MS pro analýzy esterů, mastných kyselin, alkoholů, aldehydů, terpenů, mikrobní kontaminace, medicina -- izotopové analýzy. (dotace 3/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Schopnost matematické formulace řešeného problému a využití početních dovedností k jeho vyřešení-Schopnost použít teoretické a praktické postupy pro současné analytické postupy při hodnocení zahradnických produktů-znalost systému posklizňové technologie ovoce a zeleniny-Způsobilost k provádění technických výpočtů
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Schopnost matematické formulace řešeného problému a využití početních dovedností k jeho vyřešení-Schopnost použít teoretické a praktické postupy pro současné analytické postupy při hodnocení zahradnických produktů-znalost systému posklizňové technologie ovoce a zeleniny-Způsobilost k provádění technických výpočtů
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZVELÍŠEK, J.Analýza potravinPrahaVŠCHT1992ZVELÍŠEK, J.Chemie potravin. : 1TáborOSSIS200280-86659-00-3ZVELÍŠEK, J.Chemie potravin. : 1TáborOSSIS199980-902391-2-9ZVELÍŠEK, J. -- HAJŠLOVÁ, J.Chemie potravin 1 : [Investice do rozvoje vzdělávání, reg.č.: CZ1.07/2.2.00/15.0084]TáborOSSIS2009978-80-86659-17-6ZGOLIÁŠ, J.Metody analýzy potravin - Podpořeno projektem OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0220online
Požadavky
Ústní zkouška.Minimální požadavky na splnění zkoušky:A: 90-100% (správných odpovědí)B: 80-90%C: 70-80%D: 60-70%E: 50-60%
Garant
prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc.
Vyučující
prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc.