Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ovocnictví (bc.) (OB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OB1 - Ovocnictví (bc.), Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Ovocné druhy mírného pásma - jádroviny a peckoviny (dotace 2/0) a.Rozdělení druhů do skupin podle všeobecných hledisekb.Významné biologické vlastnosti hlavních druhů z hlediska pěstitelského využití a ve šlechtění2.Ovocné druhy mírného pásma -drobné a skořápkaté ovoce (dotace 2/0) a.Rozdělení druhů do skupin podle všeobecných hledisekb.Významné biologické vlastnosti hlavních druhů z hlediska pěstitelského využití a ve šlechtění3.Ovocnictví v České republice (dotace 2/0) a.Postavení ovocnářství v národním hospodářství ČR. Ovocnářství v rámci zemědělského odvětví ČR. Rozsah ovocných výsadebb.Produkčně nejvýznamnější druhy. Postavení samozásobitelské produkce v ČR. Strategický výhled zemědělství a ovocnářstvíc.Produkce a konzum ovoce hlavních ovocných druhů v ČR a ve světě. Prognosa vývoje. Maximální model spotřeby ovoced.Výzkumné, šlechtitelské a zkušební instituce s ovocnickým zaměřením v ČR4.Význam ovoce a ovocného stromu pro člověka (dotace 2/0) a.Význam ovocných plodů ve výživě člověka. Ovoce jako potravinab.Biochemické složení ovocných plodů a nutriční hodnotac.Možnosti využití dalších částí ovocných dřevin (kromě plodů)d.Význam ovocného stromupro člověka. Ovocné výsadby jako ekologický, mikroklimatický, estetický a krajinotvorný prvek5.Ekologické podmínky pro pěstování ovocných druhů - toto téma bylo inovováno v rámci realizace projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0122 (dotace 2/0) a.Rozdělení ekologických činitelůb.Nejvýznamnější ekologičtí činitelé a rozbor jejich vlivu na ovocné dřevinyc.Faktory podnební, půdní a zeměpisní. Možnosti ovlivnění ekologických činitelů6.Rajonizace ovocných druhů (dotace 2/0) a.Rajonizace druhováb.Obecná charakteristika ovocnářských oblastí (zóny vhodnosti)c.Specifická charakteristika pěstitelských oblastí z hlediska vhodnosti pro jednotlivé ovocné druhyd.Rajonizační a delimitační mapy. Odrůdová rajonizace. Podnožová rajonizacee.Kritické a smrtící minusové teploty pro ovocné dřeviny a možnosti zmírnění účinku mrazů. Preventivní a následná opatření7.Kořenová soustava ovocných dřevin (dotace 2/0) a.Morfologická a anatomická charakteristika kořenové soustavy ovocných dřevinb.Specifické vlastnosti (zvláštnosti) nasávací zóny kořenové soustavy ovocných dřevinc.Využití poznatků o kořenové soustavě v praxi8.Nadzemní soustava ovocných dřevin (dotace 2/0) a.Funkce os ovocných dřevin a dynamika jejich růstu. Specifické vlastnosti nadzemních os jako orgánůb.Orgány nadzemní soustavy ovocných dřevin, jejich charakteristika, umístění a funkcec.Využití poznatků o orgánech ovocných dřevin v praxid.Specifické vlastnosti spur typů a kompaktních typůe.Zákonitosti vytváření nadzemní soustavy ovocných dřevin Charakteristika a praktické využití poznatků9.Životní cyklus ovocných dřevin (dotace 2/0) a.Velký životní cyklus a věková období. Návaznosti na potřebné agrotechnické úkonyb.Juvenilní, adultní, sterilní a fertilní fázec.Malý životní cyklus a jeho fenofáze10.Opylování a oplozování u ovocných dřevin (dotace 2/0) a.Opylovací poměry u ovocných dřevinb.Oplozovací poměry u ovocných dřevin a jejich zjištování. Problematika cizosprašnosti a stupně samosprašnostic.Specifické zvláštnosti opylování a oplozování u jabloníd.Zásady rozmísťování odrůd jabloní při projektování a realizaci větších výsadeb z hlediska zajištění dobrého opylení a oplozeníe.Specifické zvláštnosti opylování a oplozování u dalších ovocných druhů a odrůd. Využití poznatků při výběru odrůd a jejich rozmístění ve výsadbě11.Zakládání květních pupenů, dormance a problematika afinity u ovocných dřevin, možnosti ovlivnění těchto procesů (dotace 2/0) a.Iniciace a diferenciace pupenů. Hlavní etapy, charakteristika a trvání u ovocných druhůb.Dormance ovocných dřevin, druhová a odrůdová specifika a zjišťování termínu ukončení dormancec.Hojení ran a možnosti snížení nepříznivého vlivu poranění na ovocné dřeviny. Princip stupňovitého (Zahnova) řezud.Afinita (kompatibilita) mezi podnoží a roubem. Hlavní podmínky úspěšného srůstue.Rozdílné typy (stupně) afinity. Možnosti překonání zhoršené afinity a incompatibility12.Periodicita plodnosti a regulace plodnosti (dotace 4/0) a.Periodicita plodnosti, její příčiny a možnosti jejího zmírnění. Index alternace - toto téma bylo inovováno v rámci realizace projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0122b.Specifické problémy střídavé plodnosti u jabloní, slivoní a meruněkc.Násada plodů a možnosti její regulace. Přirozený opad květů a plodůd.Užitečná a optimální násada. Řízení násady a její význam. Způsoby a technické principy provedeníregulace plodnosti řezem a probírkou. Specifika u jabloní, broskvoní, slivoní, meruněk

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-podnikatelský duch-schopnost aplikace znalosti v praxi-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost orientace ve fyziologii růstu a kvetení -Schopnost plánovat výrobu a efektivně využívat moderní zahradnické technologie-Schopnost poznat zakladní ovocné druhy , jejich fyziologické a morfologické vlasnosti.-Znalost nároků ovocných dřevin na opylovací poměry a jejich specifika

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBLAŽEK, J. a kol.OvocnictvíPrahaKVĚT199880-85362-33-3ZJACKSON, J E.Biology of apples and pearsCambridge, UKCambridge University Press20030-521-38018-9ZDVOŘÁK, A.Pěstování jabloníPrahaStátní zemědělské nakladatelství1987ZVANEK, G. -- KUTINA, J.Pomologický atlas. : Peckoviny, skořápkoviny, réva vinná, okrajové druhy . Sv. 1PrahaBrázda199180-209-0089-6ZKUTINA, J. -- HOLEČEK, S. a kol.Pomologický atlas. : 2PrahaBrázda199280-209-0192-2ZČERVENKA, K.OvocnictvíPrahaStátní zemědělské nakladatelství1972ZKYNCL, F. -- PEIKER, J.Ovocnictví: Učební text prostřední zemědělské technické školy a zemědělské mistrovské školyPrahaStátní zemědělské nakladatelství1962ZVACHŮN, Z.Ovocnictví: Pěstování meruněkBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita199980-7157-393-0ZIVIČIČ, L. a kol.OvocnictvíPrahaStátní zemědělské nakladatelství1987ZKRŠKA, B. -- DANĚK, P.Ovocnictví : vybrané kapitoly pěstování jabloníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200480-7157-808-8ZPEIKER, J.JahodyPrahaNakladatelství Československé akademie věd1962ZDUŠKOVÁ, L. -- KOPŘIVA, J.Pěstujeme jahodyPrahaGrada200280-247-0276-2ZBADENES, M L. -- BYRNE, D H.Fruit breedingNew YorkSpringer2012978-1-4419-0762-2ZJANICK, J. -- MOORE, J N.Fruit breeding. : Nuts . Volume III.New YorkJohn Wiley & Sons19960-471-12669-1ZJANICK, J. -- MOORE, J N.Fruit breeding. : Tree and tropical fruits . Volume I.New YorkJohn Wiley & Sons19960-471-31014-XZJANICK, J. -- MOORE, J N.Fruit breeding. : Vine and small fruits . Volume II.New YorkJohn Wiley & Sons1996978-0-471-12670-6ZHILL, J. -- BECKER, H C. -- TIGERSTEDT, P M A.Quantitative and ecological aspects of plant breedingLondonChapman & Hall19980-412-75390-1ZJANICK, J. -- PAULL, R E.The encyclopedia of fruit & nutsWallingford, U.K.0851996388, 9780851996387ZKol.Organic fruit growingWallingfordCABI Publishing20030-85199-640-XZHANCOCK, J F.Temperate fruit crop breeding : germplasm to genomics[Dordrecht]Springer2008978-1-4020-6906-2ZHUNTER, J M. -- KELLY, C.For the love of an orchard : everybody''s guide to growing & cooking orchard fruitLondonPavilion2010978-1-86205-850-7ZJANSON, H F.Pomona''s harvest : an illustrated chronicle of antiquarian fruit literaturePortland, Or.Timber Press19960-88192-336-2ZONDRÁŠEK, I.Taxonomické rozdělení ovocných druhů - Elektronická opora - Podpořeno projektem OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0220 online

Požadavky

Předmět je ukončen testem ze cvičení a ústní zkouškou. Klade se důraz na samostatné a logické myšlení s využitím nabytých konkrétních poznatků. Požaduje se schopnost samostatné aplikace nabytých teoretických a praktických vědomostí s aktualizací podle současných poznatků ze studia odborné literatury a odborných časopisů a ze zkušeností nabytých při zahraničních stážích a praxích.Podmínkou pro získání zápočtu je vypracování seminární práce o stanoveném zadání a rozsahu, poznávací zkouška z vegetativních částí a plodných útvarů ovocných dřevin v dormantním stavu.

Garant

prof. Dr. Ing. Boris Krška

Vyučující

prof. Dr. Ing. Boris KrškaIng. Tomáš Nečas, Ph.D.Ing. Ivo Ondrášek, Ph.D.