Předmět Obaly a obalová technika (OOT)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OOT - Obaly a obalová technika, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Význam, funkce balení, terminologie, stručný vývoj balení potravin, ekonomika balení, obecné nároky na obaly, požadavky z hlediska spotřebitele, údaje na obalu, požadavky obchodu, požadavky z hlediska přepravy a skladování, výroby, legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiály, obecné požadavky na obal potravin, zdravotní požadavky na obaly potravin, likvidace obalového odpadu. (dotace 3/0)2.Obalové prostředky pro balení potravin, klasifikace obalových prostředků, dřevo, tkaniny, papír, kovy, sklo, obaly z plastů, základní typy plastů používané v obalové technice, poživatelné obaly, pomocné obalové prostředky, lepidla používaná při balení potravin, potisk obalových materiálů. (dotace 3/0)3.Ochrana potravin obalem, interakce mezi obalem a potravinou, ochrana obalem před mechanickým poškozením, ochrana potravin před změnami vlhkosti, polymerní obalové materiály a jejich propustnost pro permanentní plyny, vlhkost a páry organických látek, ochrana obalem před oxido-redukčními změnami. (dotace 4/0)4.Balení opracovaných potravin, balení čerstvého upraveného ovoce a zeleniny, změny chuti a vůně potravin, ochrana před nimi a jejich ovlivnění obalem, vliv záření na potraviny a ochranná úloha obalů, ochrana obalem před změnami teploty a úloha obalu při tepelných procesech v technologii potravin, kontaminace potravin složkami obalů, ochrana potravin obalem před mikrobiálním znehodnocením, ochrana potravin obalem před hmyzem a hlodavci. (dotace 4/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost chápat produkt, cenu, distribuci a propagaci v širším marketingovém kontextu. -Znalost obalových materiálů, ochrana potravin obalem.-Znalost řízení bezpečnosti potravin.-znalost systému posklizňové technologie ovoce a zeleniny
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost chápat produkt, cenu, distribuci a propagaci v širším marketingovém kontextu. -Znalost obalových materiálů, ochrana potravin obalem.-Znalost řízení bezpečnosti potravin.-znalost systému posklizňové technologie ovoce a zeleniny
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDOBIÁŠ, J. -- SMEJKALOVÁ, A.Obaly a obalová technikaPrahaES ČSU200480-7157-161-XZHAN, J H.Innovations in food packagingSan Diego, Calif.Elsevier Academic2005978-0-12-311632-1ZWIEMER, K.Optimierung der Verwertung von VerpackungsabfällenWitzenhausenInstitut für Abfall, Umwelt und Energie20003-928673-30-0ZSvět baleníISSN 1212-7809DKAČEŇÁK, I.Základy balenia potravínBratislavaARM 333200180-967945-6-6DNěmcová A. Obaly pro zahradnické produkty. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.
Požadavky
zápočet (součástí zkoušky je písemný test)Písemný test - 50 minut test(musíte obdržet minimálně 40 bodů z maxima 60).
Garant
Dr. Ing. Anna Němcová
Vyučující
Dr. Ing. Anna Němcová