Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obaly a obalová technika (OOT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OOT - Obaly a obalová technika, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Význam, funkce balení, terminologie, stručný vývoj balení potravin, ekonomika balení, obecné nároky na obaly, požadavky z hlediska spotřebitele, údaje na obalu, požadavky obchodu, požadavky z hlediska přepravy a skladování, výroby, legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiály, obecné požadavky na obal potravin, zdravotní požadavky na obaly potravin, likvidace obalového odpadu. (dotace 3/0)2.Obalové prostředky pro balení potravin, klasifikace obalových prostředků, dřevo, tkaniny, papír, kovy, sklo, obaly z plastů, základní typy plastů používané v obalové technice, poživatelné obaly, pomocné obalové prostředky, lepidla používaná při balení potravin, potisk obalových materiálů. (dotace 3/0)3.Ochrana potravin obalem, interakce mezi obalem a potravinou, ochrana obalem před mechanickým poškozením, ochrana potravin před změnami vlhkosti, polymerní obalové materiály a jejich propustnost pro permanentní plyny, vlhkost a páry organických látek, ochrana obalem před oxido-redukčními změnami. (dotace 4/0)4.Balení opracovaných potravin, balení čerstvého upraveného ovoce a zeleniny, změny chuti a vůně potravin, ochrana před nimi a jejich ovlivnění obalem, vliv záření na potraviny a ochranná úloha obalů, ochrana obalem před změnami teploty a úloha obalu při tepelných procesech v technologii potravin, kontaminace potravin složkami obalů, ochrana potravin obalem před mikrobiálním znehodnocením, ochrana potravin obalem před hmyzem a hlodavci. (dotace 4/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost chápat produkt, cenu, distribuci a propagaci v širším marketingovém kontextu. -Znalost obalových materiálů, ochrana potravin obalem.-Znalost řízení bezpečnosti potravin.-znalost systému posklizňové technologie ovoce a zeleniny

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost chápat produkt, cenu, distribuci a propagaci v širším marketingovém kontextu. -Znalost obalových materiálů, ochrana potravin obalem.-Znalost řízení bezpečnosti potravin.-znalost systému posklizňové technologie ovoce a zeleniny

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDOBIÁŠ, J. -- SMEJKALOVÁ, A.Obaly a obalová technikaPrahaES ČSU200480-7157-161-XZHAN, J H.Innovations in food packagingSan Diego, Calif.Elsevier Academic2005978-0-12-311632-1ZWIEMER, K.Optimierung der Verwertung von VerpackungsabfällenWitzenhausenInstitut für Abfall, Umwelt und Energie20003-928673-30-0ZSvět baleníISSN 1212-7809DKAČEŇÁK, I.Základy balenia potravínBratislavaARM 333200180-967945-6-6DNěmcová A. Obaly pro zahradnické produkty. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.

Požadavky

zápočet (součástí zkoušky je písemný test)Písemný test - 50 minut test(musíte obdržet minimálně 40 bodů z maxima 60).

Garant

Dr. Ing. Anna Němcová

Vyučující

Dr. Ing. Anna Němcová