Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ovocnictví speciální (OVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OVM - Ovocnictví speciální, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Technologie intenzivního pěstování jahodníku (dotace 4/0) a.Požadavky na ekologické podmínky a stanoviště. Způsoby pěstováníb.Specifika přípravy půdy: předplodiny, hnojení před výsadbou, likvidace vytrvalých plevelůc.Termíny výsadby. Ošetření sazenic před výsadbou a vlastní technika výsadby. Požadavky na kvalitní sadbud.Chlazená sadba (frigo sadba) a její použitíe.Pěstitelské vlastnosti tržně významných a perspektivních odrůd jahod. Jahody jednou plodící, měsíční a remontantní velkoplodéf.Zvláštnosti agrotechniky. Problematika sežínání listů. Závlahag.Ochrana proti hlavním chorobám a škůdcůmh.Specifika organizace sklizně. Možnosti mechanizované sklizně. Požadavky na kvalitu plodů, třídění2.Technologie intenzivního pěstování rybízu a angreštu (dotace 4/0) a.Specifické nároky na prostředí a půdu. Typy výsadeb a jejich parametry. Keřové a stromkové výsadbyb.Pěstitelské vlastnosti tržně významných a perspektivních odrůd červeného, bílého a černého rybízuc.Specifika realizace výsadby : sadba, příprava půdy, termín a technika výsadbyd.Zvláštnosti řezu (keře a stromky). Agrotechnické požadavkye.Ochrana proti hlavním chorobám a škůdcůmf.Organizace sklizně, mechanizovaná sklizeň a možnosti omezení ztrát3.Technologie intenzivního pěstování malin a ostružin (dotace 2/0) a.Současný stav pěstování a trend vývojeb.Specifické nároky malin na ekologické a půdní podmínkyc.Systémy pěstování malin. Typy výsadebd.Pěstitelské vlastnosti tržně významných a perspektivních odrůd. Jednou plodící, poloremontantní a remontantní malinye.Výsadbový materiál. Doba a technika výsadby. Specifika řezu malinf.Zvláštnosti agrotechniky. Závlaha malin. Ochrana proti hlavním chorobám a škůdcům. Organizace sklizněg.Pěstitelské vlastnosti odrůd ostružin. Pěstitelské systémy u ostružin, řez a způsoby vedení výhonů. Specifika sklizně4.Technologie pěstování méně rozšířených ovocných druhů (dotace 6/0) a.Ořešák vlašský, kaštan jedlý, mandloň, líska, jeřáb černý, jeřáb obecný, rakytník, bez černý, růže plodová, kdouloň, mišpule, oskeruše, meruzalka plodová, borůvka, dřín, nashi, moruše trnavská, jalovec, zimolez jedlý, amelanchier, diospyros, feichoa, asimina, aktinidie, zizyphusb.Nároky na prostředí, specifika přípravy sadby a realizace výsadeb. Pěstitelské systémy a tvary. Zvláštnosti agrotechniky a řezu. Pěstitelské vlastnosti vybraných odrůdc.Specifika sklizně a požadavky na kvalitu plodů5.Taxon Web -- seznámení studentů s využitím webového portálu ve výuce, při studiu sortimentů rostlin. Toto téma bylo do výuky zařazeno v rámci realizace OPVK projektu: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-podnikatelský duch-schopnost aplikace znalosti v praxi-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Ovocné druhy a odrůdová skladba.-Znalost významu látkového složení ovoce a jeho využití.-Znalost základní pěstitelské technologie minoritních ovocných druhů.-Znalost základních technologií pěstování ovoce.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-podnikatelský duch-schopnost aplikace znalosti v praxi-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Ovocné druhy a odrůdová skladba.-Znalost významu látkového složení ovoce a jeho využití.-Znalost základní pěstitelské technologie minoritních ovocných druhů.-Znalost základních technologií pěstování ovoce.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZLAYNE, D R. -- BASSI, D.The peach : botany, production and usesWallingford, Oxfordshire, UKCABI2008978-1-84593-386-9ZLADANIYA, M S.Citrus fruit : biology, technology and evaluationSan Diego, Calif.Academic Press2008978-0-12-374130-1ZJACKSON, D I. -- LOONEY, N E.Temperate and subtropical fruit productionWallingfordCABI Publishing19990-85199-271-4ZRAMOS, D E.Walnut production manualOaklandUniversity of California Press19981-879906-33-3ZTHUENTE, J.Fruit, berry and nut inventory : an inventory of nursery catalogs and websites listing fruit, berry and nut varieties available by mail order in the United StatesDecorah, IASeed Savers Exchange2009978-1-882424-61-0ZLOONEY, N E. -- WEBSTER, A D.Cherries : crop physiology, production and usesWallingfordCAB International19960-85198-936-5ZTILLARD, S.Myrtilles, groseilles et fruits des boisParisCTIFL19982-87911-117-XZREICH, L.Uncommon fruits for every gardenPortlandTimber Press20040-88192-623-XZONDRÁŠEK, I.Pomologie ovocných druhů - Elektronická opora - Podpořeno projektem OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0220 onlineDBlažek J. a kol.:, Ovocnictví, Vydavatel ČZS, Nakladatelství Květ, Praha, 1998, 384 s. ISBN 80-85362-33-3DCRANDALL,Perry, Bramble production, the management and marketing of raspberries and blackberries, Binghamton, NY:Food Products Press 1994,ISBN: 1-56022-853-9DDer wienerische Baum- und ObstgärtnerDDvořák A, Pěstování jabloní, SZN Praha, Druhé vydání, 1987, 343 s., 07-098-87 04/44DFerree, David Curtis, Apples, botany, production, anduses, Wallingford : CABI Publishing 2003, ISBN: 0-85199-592-6DHluchý,M. a kol, Obrazový atlas chorob a škůdců ovocných dřevin a révy vinné. Ochrana ovocných dřevin a révy vinné v integrované produkci, Biocont Laboratory s.r.o., Brno, 1997, 428 s., ISBN 80-901874-2-1DHULL, Roger, Plant virology, 4th ed. San Diego : Academic Press c2002, ISBN: 0-12-361160-1DJACKSON, John Ellwood, Biology of apples and pears, Cambridge : Cambridge University Press 2003 Biology of horticultural cropsISBN: 0-521-38018-9DKozma, Pál, Floral biology, pollination and fertilisation in temperature zone fruit species and grape, Budapest : Akadémiai Kiadó c2003, ISBN: 963-05-7816-6DKutina,J, Pomologický atlas, SZN Praha, 1991, 287 s., 07-016-90 04/44DLAUCHE, Wilhelm. Lauche's Erster Ergänzungsband zu Lucas und Oberdieck's Illustrirtes Handbuch der Obstkunde: [Investice do rozvoje vzdělávání, reg.č.: CZ1.07/2.2.00/15.0084]. Berlin: Paul Parey, 1883, 734 s.DMÄRTER, Joseph Fr. Obstbaumzuchten, nebst dem Verzeichniss aller Bäume, Stauden und Buschgewächse: mit kurzgefassten Anmerkungen aus der Natur- und ökonomischen Geschichte derselben : [Investice do rozvoje vzdělávání, reg.č.: CZ1.07/2.2.00/15.0084]. 3. vermehrte Auflage. Wien: Joseph Gerold, kais. Reichs-Hofbuchdrucker und Universitätsbuchhändler, 1795, 372 s.DMENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. ZAHRADNICKÁ FAKULTA. Taxon Web: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0084 [online]. Lednice: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, 2013. Dostupné z: http://www.taxonweb.czDOndrášek I. Méně známé ovocné druhy. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DOndrášek I. Tropické a subtropické ovoce. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DOukropec,I. et al, Pěstitelské technologie jabloní, meruněk a broskvoní, Ústav ovocnictví a vinohradnictví ZF Lednice, multimediální učební CD-ROM, 2001DRamos, David E., Walnut production manual, Oakland : University of California 1998, ISBN: 1-879906-27-9, 1-879906-33-3DRAY, P. K., Breeding tropical and subtropical fruits, Berlin : Springer Verlag 2002 ISBN: 3-540-42855-0DSITAREK, Mirosław, Uprawa czereśni karłowych, Kraków : Plantpress c2004, ISBN: 83-85982-92-2DVachůn,Z, Ovocnictví - pěstování meruněk, MZLU Brno, Ediční středisko MZLU Brno, 1999, 130 s. ISBN 80-7157-393-0DVachůn,Z, Ovocnictví - podnože ovocných dřevin, MZLU Brno, Ediční středisko MZLU Brno, 1999, 65 s., ISBN 80-7157-217-9DVICHROW, Detlef, Conservation of genetic resources, costs and implications for a sustainable utilization of plant genetic resources for food and agriculture, Berlin : Springer Verlag 1999,ISBN: 3-540-65343-0DZDYB, Henryk, Orzech włoski, Warszawa : Państwowe wydawnictvo rolnicze i leśne 2003,ISBN: 83-09-01753-7

Požadavky

Předmět je ukončen testem ze cvičení a ústní zkouškou. Klade se důraz na samostatné a logické myšlení s využitím nabytých konkrétních poznatků. Požaduje se schopnost samostatné aplikace nabytých teoretických a praktických vědomostí s aktualizací podle současných poznatků ze studia odborné literatury a odborných časopisů a ze zkušeností nabytých při zahraničních stážích a praxích.Podmínkou pro získání zápočtu je vypracování seminární práce a poznávací zkouška plodů z vybraných tržních odrůd jádrovin.

Garant

prof. Dr. Ing. Boris Krška

Vyučující

prof. Dr. Ing. Boris KrškaIng. Ivo Ondrášek, Ph.D.