Předmět Potravinářské inženýrství (PIN)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PIN - Potravinářské inženýrství, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Úvod do předmětu (dotace 1/1) a.Zvláštnosti technologických procesů zpracování potravinb.Klasifikace materiálů a výrobků z hlediska mechanicko-fyzikálních vlastností2.Transportní systémy (dotace 2/2) a.Formulace dopravního problému, typy dopravních zařízení, výpočet dopravovaného množstvíb.Pneumatická doprava - postup výpočtu pneumatického systémuc.Hydraulická doprava - orientační postup výpočtu3.Třídění, separace (dotace 1/1) a.Teorie sít, principy třídících mechanizmůb.Volba oddělovacího parametru4.Praní a čištění produktů (dotace 1/1) a.Rozbor procesub.Stanovení parametrů bubnové pračky5.Drcení, mletí (dotace 1/1) a.Rozbor procesu, třecí podmínky, vtahování materiálu, velikost částicb.Výkonnost kladivového a válcového drtiče6.Míchání, homogenizace (dotace 1/1) a.Teorie míchání, vliv nejdůležitějších parametrů na míchací procesb.Stanovení příkonu míchadla7.Lisování (dotace 1/1) a.Rozbor procesu, princip výpočtu lisovacího tlakub.Výpočet lisovacího tlaku u hydraulického a u mechanického lisu8.Sedimentace (dotace 1/1) a.Sedimentační křivka, teorie odstředivky, separace v cyklonech a hydrocyklonechb.Výpočet sedimentační nádrže, usazováky9.Tepelné operace (dotace 2/2) a.Vaření, výpočet spotřeby teplab.Výměníky tepla, prostup tepla, výpočet teplosměnné plochyc.Výpočet spotřeby tepla pro rozvářeč10.Sušárny (dotace 1/1) a.Sušení - teorie procesub.Princip výpočtu sušáren, postup výpočtu hlavních parametrů sušárny11.Chlazení, mrazení (dotace 1/1) a.Chlazení - teorie procesu, chladící okruhyb.Chladící okruhy, látková a tepelná bilance, základní parametry12.Balení (dotace 1/1) a.Klasifikace materiálů z hlediska balení, obalová posloupnostb.Dávkovače, výpočet parametrů balící linkyc.Paletizace, kontejnerizace, kapacitní výpočty, kritéria volby
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost řešit problémy-týmová práce-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Aplikační dovednosti oborových znalostí.-Dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-Schopnost matematické formulace řešeného problému a využití početních dovedností k jeho vyřešení-Znalost teoretických základů technologických procesů při zpracování ovoce a zeleniny-Způsobilost k provádění technických výpočtů
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRUŽBARSKÝ, J.Potravinářská technikaFVT200580-8073-410-0DAndrt J., Cvičení z mechanizace zemědělské výroby, Skripta: VŠZ Praha, 1988DŠtencl J., Potravinářské inženýrství, Skripta: VŠZ Brno, 1994DZemánek P., Maán V. Racionalizace sklizňových operací v ovocnictví. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DZemánek P. Závlahová technika. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.
Požadavky
Exkurze v provozu, zápočet - zpracování výpočtů zadávaných ve cvičení, zkouška - písemná a ústní část
Garant
prof. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D.Ing. Vladimír Veverkaprof. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D.