Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská mikrobiologie pro ZF I (PMZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PMZ - Potravinářská mikrobiologie pro ZF I, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Charakteristika oboru a jeho historický vývoj (dotace 2/0)2.Základní charakteristiky mikroorganismů (dotace 12/10) a.Morfologie, cytologie, genetika a způsoby rozmnožování mikroorganismůb.Dynamika růstu mikroorganismů v řízených a přirozených podmínkáchc.Dělení mikroorganismů dle typu výživy. Metabolismus mikroorganismů a jeho technologický význam : mikrobiální enzymy, katabolické procesy (respirace, fermentace), procesy biosyntetické (včetně syntézy sekundárních metabolitů)d.Významné skupiny mikroorganismů3.Mikroflora vody, vzduchu a půdy a její vliv na kvalitu rostlinných a živočišných produktů (dotace 4/4)4.4. Ekologie mikroorganismů (dotace 6/8) a.Vzájemné vztahy mezi mikroorganismy a abiotickými faktory prostředí a jejich využití v potravinářských technologiích a v boji proti mikroorganismům5.Význam mikroorganismů pro zpracování, údržnost a konzervaci potravin rostlinného a živočišného původu (dotace 4/6)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-týmová práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost provádět základní úkony v mikrobiologické laboratoři-identifikace mikroorganismů, testování fyziologických vlastností-Student je schopen samostatně používat mikrobiologickou techniku a pomůcky.-Znalost významu mikroorganismů pro zpracování, údržnost a konzervaci potravin rostlinného a živočišného původu-Znalost základní charakteristiky mikroorganismů (morfologii, cytologii, metabolismus, rozmnožování, podmínky růstu)

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-týmová práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost provádět základní úkony v mikrobiologické laboratoři-identifikace mikroorganismů, testování fyziologických vlastností-Student je schopen samostatně používat mikrobiologickou techniku a pomůcky.-Znalost významu mikroorganismů pro zpracování, údržnost a konzervaci potravin rostlinného a živočišného původu-Znalost základní charakteristiky mikroorganismů (morfologii, cytologii, metabolismus, rozmnožování, podmínky růstu)

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKALHOTKA, L. -- DOSTÁLOVÁ, L. -- DETVANOVÁ, L.Potravinářská mikrobiologie - návody do cvičeníBrnoMendelova univerzita v Brně2015978-80-7509-259-5ZKALHOTKA, L. -- TESAŘOVÁ, M.Potravinářská mikrobiologie pro Zahradnickou fakultu. : Obecná část . Díl 1.BrnoMendelova univerzita v Brně2014978-80-7509-017-1DGÖRNER, F. -- VALÍK, L.Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálného pôvodu, ktorých zárodky sú prenášané poživatinamiBratislavaMalé Centrum200480-967064-9-7DDOYLE, M P.Food Microbiology : Fundamentals and FrontiersHerndonASM Press20011-55581-208-2DALBERTS, B. a kol.Základy buněčné biologie : úvod do molekulární biologie buňkyÚstí nad LabemEspero Publishing199880-902906-0-4DŠILHÁNKOVÁ, L.Mikrobiologie pro potravináře a biotechnologyPrahaAcademia200280-200-1024-6DJIČÍNSKÁ, E. -- HAVLOVÁ, J.Mikrobiologická kontrola potravin a potravinářských surovin v legislativě EU : v legislativě EUPrahaÚstav zemědělských a potravinářských informací199880-85120-95-X

Požadavky

Zápočet: odevzdání vypracovaných protokolů, povinná účast na cvičeních, napsání zápočtového testu (10 otázek) na 80 %.Zkouška: ústní zkouška s písemnou přípravou cca 45 min.(3 základní otázky popřípadě doplňující otázky)celková úspěšnost min 65%.

Garant

Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jitka ČermákováIng. Helena DvořáčkováIng. Libor Kalhotka, Ph.D.Ing. Ivan Tůma, Ph.D.