Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podniková ekonomika (MZKU) (POEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POEM - Podniková ekonomika (MZKU), Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Podnik, podnikání a podnikové formy. (dotace 4/2) a.Vymezení základních pojmůb.Vymezení právních forem podnikáníc.Ekonomicko-právní charakteristika jednotlivých právních forem podnikáníd.prezentace zpracované studie Ekonomicko- právní charakteristika vybraného podniku (vzor)2.Efektivnost podniku a její základní kategorie (dotace 2/0) a.Výrobní faktoryb.Prácec.Majetekd.Materiále.Kombinace výrobních faktorů3.Majetková a kapitálová struktura podniku (dotace 4/4) a.Majetek podniku a jeho struktura - Dlouhodobý majetek podniku a jeho oceňování, způsoby odepisování DM, - Krátkodobý majetek podniku a jeho oceňováníb.Kapitál podniku a jeho struktura - vlastní kapitál - cizí kapitálc.Optimalizace kapitálové strukturyd.Koloběh a obrat kapitálu, ukazatele hodnocení obratu kapitálu4.Výnosové a nákladové souvislosti podniku (dotace 4/6) a.Vymezení hospodářského výsledku podniku a jeho evidence ve výkazu zisku a ztrátb.Výnosy podniku a jejich členění, ceny využívané v podniku- tržní ceny a ocenění produkce ve výši nákladůc.Náklady podniku a jejich dělení dle druhu, výkonud.Kalkulace nákladů podniku - kalkulace přímých a nepřímých nákladů - zpracování příkladu na kalkulaci nákladů u vybraných zahradnických komodit5.Bod zvratu (dotace 1/2) a.Vymezení bodu zvratu grafickým a matematickým způsobemb.Vymezení fixních a variabilních nákladůc.Kvantifikace a analýza bodu zvratud.Zpracování příkladu na bod zvratu vybrané komodity ve zvoleném podniku6.Peněžní toky v podniku (Cash flow) (dotace 4/2) a.Vymezení peněžních toků v podniku, jejich přehled a využitíb.Metody výpočtu CF a uvedení praktického příkladu - přímá metoda sestavování přehledu CF - nepřímá metoda sestavování přehledu CFc.Vztah hospodářského výsledku a CFd.Ukazatele na bázi CF7.Finanční analýza zahradnického podniku (dotace 2/2) a.Úloha a cíle finanční analýzy v podnikub.Metody používané při finanční analýze- horizontální analýza- vertikální analýza- analýza poměrových ukazatelůc.Využití jednotlivých metod finanční analýzy řešené formou případové studie8.Financování podniku a hodnocení efektivnosti investic I. (dotace 2/4) a.Zdroje financování zahradnických podniků a jejich charakteristika - vlastní a cizí zdroje financování- interní a externí zdroje financováníb.Vymezení zvláštních forem financování - leasing, faktoring, forfeiting, rizikový kapitál, tichý společník9.Financování podniku a hodnocení efektivnsoti investic II. (dotace 3/4) a.Význam investičního rozhodování podnikub.Metody hodnocení efektivnosti investic (vymezení statických a dynamických metod)- metoda čisté současné hodnoty- metoda vnitřního výnosového procenta - metoda doby návratnostic.Využití jednotlivých metod investičního rozhodování řešené formou případové studie10.Daňová soustava (dotace 2/2) a.Správa daníb.Daně přímé (Daň z příjmu, daň z nemovitostí, daň silniční, dědická, darovací a z převodu nemovitostí)c.Daně nepřímé (DPH, spotřební daň, ekologická daň, daň z elektřiny, pevných paliv a zemního plynu)

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Znalost nákladovosti u hlavních komodit-Znalost cenových souvislostí u hlavních komodit-Znalost daňové soustavy v podnikání-Znalost základních vztahů ekonomiky podniků

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSYNEK, M. a kol.Podniková ekonomikaV PrazeC.H. Beck200680-7179-892-4ZSYNEK, M. a kol.Manažerská ekonomikaPrahaGrada2007978-80-247-1992-4ZWÖHE, G. -- KISLINGEROVÁ, E.Úvod do podnikového hospodářstvíV PrazeC.H. Beck2007978-80-7179-897-2ZVALACH, J.Finanční řízení podnikuPrahaEkopress200180-86119-21-1

Požadavky

Student musí obdržet zápočet před vykonáním vlastní zkoušky. Zápočet je udělen za účast ve cvičení a za tři odedvzdané studie. Zkouška probíhá v délce trvání 60 minut písemně formou testových otázek a dvou příkladů, které jsou bodovány. Celková známka ze zkoušky zahrnuje poměrné ohodnocení studií a písemné části zkoušky.

Garant

prof. Ing. Iva Živělová, CSc.

Vyučující

Ing. Jaroslava Rajchlová, Ph.D.prof. Ing. Iva Živělová, CSc.