Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Posklizňové technologie (PT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PT - Posklizňové technologie, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Předsklizňové faktory, biochemická hlediska pro udržení jakosti v období skladování a zpracování. Použití antietylénových přípravků pro zvýšení kvality skladování ovoce, zeleniny a květin. Ovlivnění mikrobní stability nezpracovaných surovin a polotovarů a používané prostředky. (dotace 10/0)2.Modely tvorby plynů v ambientní atmosféře a metody jejich minimalizace. Moderní možnosti prodloužení uchovatelnosti čerstvého ovoce a zeleniny , modely úpravy ambientní atmosféry, přípravky ovlivňující fyziologickou odezvu. (dotace 4/0)3.Nové varianty antimikrobních konzervačních postupů pro sušené hmoty, hmoty s přídavkem ingrediencí, konvenčně sterilované materiály, asepticky balené potraviny.Konzervace vysokým tlakem, vysokonapěťovými pulzy (PEF), ošetření intenzivními světelnými záblesky. Konzervace potravin ionizujícím zářením. (dotace 10/0)4.Mikrobní odolnost druhů potravin, koliformních bakterií a rodu Enterobacteriace. Aktivita vody (aw) v potravinách, mikrobní stabilita odvozená z aw. Skladování a distribuce potravin a balící materiály. (dotace 4/0)5.Inovace předmětu Posklizňové technologie byla financována z projektu OPVK Inovace studijních programů zahradnických oborů, reg. Č. CZ.1.07/2.2.00/28.0220 (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Aplikační dovednosti oborových znalostí.-znalost systému posklizňové technologie ovoce a zeleniny-Znalost zpracování vybraných potravin.-Znalosti o látkových složkách ovoce a zeleniny

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Aplikační dovednosti oborových znalostí.-znalost systému posklizňové technologie ovoce a zeleniny-Znalost zpracování vybraných potravin.-Znalosti o látkových složkách ovoce a zeleniny

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZVELÍŠEK, J.Chemie potravin. : 1TáborOSSIS200280-86659-00-3ZVELÍŠEK, J.Chemie potravin. : 2TáborOSSIS200280-86659-01-1ZVELÍŠEK, J.Chemie potravin. : 3TáborOSSIS199980-902391-5-3

Požadavky

ZkouškaPísemný test - 50 minut test(musíte obdržet minimálně 40 bodů z maxima 80).

Garant

Dr. Ing. Anna Němcová

Vyučující

Dr. Ing. Anna NěmcováIng. Petr Šnurkovič, DiS.