Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rostlinná výroba pro Jakost (ROVJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ROVJ - Rostlinná výroba pro Jakost, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Zemědělský systém v krajinném prostoru, vazby na přírodní zdroje a životní prostředí, externality a ekologické limity.přesun řádku tabulky ve směru šipky Problematika setrvalého hospodaření na půdě, základní způsoby hospodaření (konvenční, integrovaný, ekologický a precizní zemědělství) a jejich uplatnění v podmínkách ČR a v agrárně vyspělých západních státech. Vliv na kvalitu rostlinných produktů a životní prostředí. (dotace 2/0)2.Vegetační a produkční faktory, význam a možnosti jejich regulace agrotechnikou. Charakteristika stanoviště, rajonizace zemědělské produkce. Produkční rozdělení výrobního území ČR, LFA oblasti. (dotace 2/2)3.Půda v zemědělské krajině. Půdotvorné procesy, půdní úrodnost, bioenergetický potenciál půdy, vztah k agrotechnickým opatřením. Regulace vzdušného a vodního režimu půd. Způsoby zpracování půdy a zakládání porostů polních plodin, jejich ekonomické a ekologické dopady. (dotace 4/4)4.Charakteristika jednotlivých druhů plodin, zásady střídání plodin a osevní postupy. Monokultury, jejich přednosti a rizika, požadavky plodin na zařazení do osevního postupu, dopady na kvalitu produkce, možnosti a zásady využívání meziplodin. (dotace 2/4)5.Chemizace v rostlinné produkci, zásady výživy, hnojení a ochrany rostlin, možnosti ovlivňování kvality rostlinných produktů, přednosti a negativní účinky na životní prostředí, nitrátová směrnice. (dotace 1/1)6.Plevele v agrofytocenozách, hlavní druhy a výskyt v krajinném prostoru. Systémy regulace zaplevelení, mechanické a chemické způsoby regulace plevelů, zásady správného využití a aplikace herbicidů. (dotace 1/1)7.Technologie pěstování hlavních polních plodin. Možnosti ovlivnění kvality produkce pěstebními zásahy. (dotace 12/12)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Kompetence pro modifikace pěstebních technologií hlavních polních plodin zaměřené na zvýšení kvality produkce.-Kompetence provádět rajonizaci rostlinné produkce a modifikace způsobů hospodaření na půdě vedoucí k zvýšení kvality produkce pěstovaných plodin.-1. Znalost samostatně sestavit osevní postup a zařadit meziplodiny a jeteloviny do osevního postupu.-2. Znalost o pěstebních technologiích polních plodin (zpracování půdy, setí, hnojení, ochrana rostlin, sklizeň) a využití jejich produktů.-3. Kompetence pro modifikace pěstebních technologií hlavních polních plodin zaměřené na zvýšení kvality produkce.-4. Kompetence provádět rajonizaci rostlinné produkce a modifikace způsobů hospodaření na půdě vedoucí k zvýšení kvality produkce pěstovaných plodin.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Kompetence pro modifikace pěstebních technologií hlavních polních plodin zaměřené na zvýšení kvality produkce.-Kompetence provádět rajonizaci rostlinné produkce a modifikace způsobů hospodaření na půdě vedoucí k zvýšení kvality produkce pěstovaných plodin.-1. Znalost samostatně sestavit osevní postup a zařadit meziplodiny a jeteloviny do osevního postupu.-2. Znalost o pěstebních technologiích polních plodin (zpracování půdy, setí, hnojení, ochrana rostlin, sklizeň) a využití jejich produktů.-3. Kompetence pro modifikace pěstebních technologií hlavních polních plodin zaměřené na zvýšení kvality produkce.-4. Kompetence provádět rajonizaci rostlinné produkce a modifikace způsobů hospodaření na půdě vedoucí k zvýšení kvality produkce pěstovaných plodin.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOSTELANSKÝ, F.Obecná produkce rostlinnáBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200480-7157-765-0ZZIMOLKA, J. a kol.Speciální produkce rostlinná - rostlinná výroba : polní a zahradní plodiny, základy pícninářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2000978-80-7375-230-922008ZCHLOUPEK, O.Pěstování a kvalita rostlinMZLU v Brně MZLUv Brně 2009978-80-7157-897-0ZDVOŘÁK, J. -- SMUTNÝ, V.Herbologie : integrovaná ochrana proti polním plevelůmBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2003978-80-7157-732-42008ZDVOŘÁK, J.Praktikum z herbologieV BrněMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199880-7157-344-2ZJŮZL, M. -- PULKRÁBEK, J. -- DIVIŠ, J. a kol.Rostlinná výroba. : (Okopaniny) . IIIBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200080-7157-446-5ZPETR, J.Rukověť agronomaPrahaSZN1989DWIERSEMA, J H. -- LEÓN, B.World Economic Plants : A Standard ReferenceBoca RatonCRC Press19990-8493-2119-0DAgronomic handbook : management of crops, soils, and their fertilityBoca RatonCRC Press20030-8493-0897-6DACQUAAH, G.Principles of crop production : theory, techniques, and technologyUpper Saddle River, N.J.Pearson Prentice Hall20050-13-114556-8DWILSON, G A.Multifunctional agriculture : a transition theory perspectiveWallingfordCABI2007978-1-84593-256-5

Požadavky

Zápočteem a ústní zkouškou. Podmínkou zápočtu je účast a aktivita studenta na cvičeních, znalost semen polních plodin a semen plevelů a obhájení seminární práce, ověření úrovně poznatků testem nebo ústně v každé dílčí etapě.Ústaní zkouška trvá přiblžně 30 minut.

Garant

prof. Ing. Jan Křen, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Elzner, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc.prof. Ing. Jan Křen, CSc.Ing. Lubomír Neudert, Ph.D.