Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sklepní hospodářství (SKH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKH - Sklepní hospodářství, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod a bezpečnost, plán a rozdělení do skupin (dotace 0/2)2.Stavba sklepa, výrobní zařízení, sanitace (dotace 4/2)3.Zařízení na zpracování hroznů, operace se rmutem, moštem (dotace 2/2)4.Předfermentační úpravy, macerace (dotace 0/2)5.Výživa kvasinek (dotace 0/2)6.Zákvas, průběh fermentace, ovlivnění teplotou, ukončení fermentace (dotace 2/2)7.Alkoholová a malolaktická fermentace (dotace 0/2)8.Použití oxidu siřičitého (dotace 0/2)9.Stáčení a školení vína (dotace 0/2)10.Stabilizace vína (dotace 0/2)11.Filtrace - křemelinová, desková (dotace 0/0)12.Mikrobiální stabilizace (dotace 0/2)13.Lahvování vína, lahvovací linka, adjustáž (dotace 2/2)14.Senzorické hodnocení (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-interpersonální dovednosti-kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost kritiky a sebekritiky-schopnost organizace a plánování-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-týmová práce-uvědomění si konceptu kvality-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednosti-znalost druhého jazykaOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikace znalostí v praxi-Schopnost komunikace a prezentace-Základní znalosti sortimentu odrůd-Znalost chorob a vad vína-Znalost principů fermentačních technologií.-Znalosti odrůd révy vinné

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-interpersonální dovednosti-kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost kritiky a sebekritiky-schopnost organizace a plánování-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-týmová práce-uvědomění si konceptu kvality-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednosti-znalost druhého jazykaOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikace znalostí v praxi-Schopnost komunikace a prezentace-Základní znalosti sortimentu odrůd-Znalost chorob a vad vína-Znalost principů fermentačních technologií.-Znalosti odrůd révy vinné

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRIBÉREAU-GAYON, P.Handbook of Enology, Volume 1West SussexJohn Wiely200404-71973-62-9ZRIBÉREAU-GAYON, P. -- BRANCO, J M.Handbook of enology. : The microbiology of wine and vinifications. volume 1Chichester, West Sussex, England97804700103651, 97804700103411ZBRANCO, J M. -- RIBÉREAU-GAYON, P.Handbook of enology. : The chemistry of wine stabilization and treatments. volume 2Chichester, West Sussex, England97804700103962, 97804700103722ZLONVAUD-FUNEL, A. -- RENOUF, V. -- STREHAIANO, P.Microbiologie du vin : bases fondamentales et applicationsParisLavoisier2010978-2-7430-1252-6ZWine tasting : a professional handbookSan DiegoAcademic Press20020-12-379076-XZSTONE, H. -- BLEIBAUM, R N. -- THOMAS, H A.Sensory evaluation practicesLondonAcademic Press2012978-0-12-382086-0ZSTANBURY, P F. -- WHITAKER, A. -- HALL, S J.Principles of fermentation technologyOxfordButterworth Heinemann20030-7506-4501-6ZHANNIN, H. a kol.La vigne et le vin : mutations économiques en France et dans le mondeParisDocumentation Francaise2010ZLa vigne et le vin: des recherches. Du bourgeon au raisinZMORLAT, R. -- BOIFFIN, J.Traité de viticulture de terroir : comprendre et cultiver la vigne pour produire un vin de terroirParisTec & Doc2010978-2-7430-1257-1ZBAROŇ, M.Choroby a vady vína - Podpořeno projektem OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0220onlineZFaire vivre le terroir, AOC, terroirs et territoires du vin : hommage au professeur Philippe RoudiéPessacPresses Universitaires de Bordeaux2010978-2-86781-586-7ZDITTRICH, H H. -- GROSSMANN, M.Mikrobiologie des WeinesStuttgart (Hohenheim)Ulmer2010978-3-8001-6989-4ZDARTING, M.Sensorik : für Praktiker und GenießerStuttgartUlmer2012978-3-8001-7714-1ZAMBROSI, H. a kol.Farbatlas Rebsorten : 300 Sorten und ihre WeineStuttgartUlmer2011978-3-8001-5957-4DBurg P. Moderní zařízení pro separaci bobulí ve vinařství. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DHULAČ, V. Příručka sklepního hospodářstvíDKRAUS, V. -- KONEČNÝ, A. Základy výroby vínaDPlatná legislativa EU a ČR týkající se vinařstvíDSTEIDL, R. Sklepní hospodářství. 1. vyd. Valtice: Národní salon vín, 2002. 307 s. ISBN 80-903201-0-4

Požadavky

Hodnocení docházky na cvičeníÚstní zkouška (50 bodů)Seminární práce (50 bodů)Úspěšné ukončení předmětu (min. 30 bodů z ústní zkoušky a min. 30 bodů ze sem. práce)

Garant

doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D.Ing. Kamil Prokeš