Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stroje a zařízení zpracovatelských provozů (SZZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZZP - Stroje a zařízení zpracovatelských provozů, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do předmětu (dotace 2/0) a.Rozdělení strojů ve zpracovatelském průmyslub.Trendy vývojec.Základní prvky výrobní linky ve zpracovatelském provozu2.Stroje a zařízení pro mechanické operace (dotace 10/10) a.Transportní systémy - doprava pevných látek, kapalin, plynůb.Stroje pro odstranění nevhodných částí - odstopkování, loupání, dělení ovoce a zeleninyc.Stroje pro krájení a řezání - plátky, hranolky, kostkyd.Stroje pro drcení, mletí, pasírování a homogenizacie.Stroje pro lisováníf.Filtry a odstředivkyg.Nádrže a tanky3.Stroje pro tepelné operace (dotace 8/8) a.Stroje pro předváření, blanžírování, rozvářeníb.Výměníky tepla, odparkyc.Sušárnyd.Stroje pro chlazení a mrazení4.Stroje pro balící a expediční operace (dotace 4/4) a.Stroje pro mytí obalůb.Plnící linky, balící linky, dávkovačec.Etiketovací strojed.Stroje pro manipulaci - paletizátory, depaletizátorye.Překlápěče, stohovače, vkládače obalů5.Navrhování výrobních linek ve zpracovatelských provozech (dotace 2/4) a.Obecný postup návrhu, klíčový článek, kapacita linkyb.Výběr jednotlivých strojů podle potřebných parametrůc.Příklady sestavení linek ve zpracovatelských provozech6.Odborná exkurze do vybraného zpracovatelského provozu (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost samostatné práce-týmová práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost volby a sestavení zpracovatelských linek pro ovoce a zeleninu.-Schopnost volby technického zajištění pracovní operace v technologických postupech zpracování ovoce a zeleniny-Základní profesní znalosti-Způsobilost k tvorbě návrhu odpadového hospodářství ve zpracovatelském provozu-Způsobilost pro vypracování návrhu technologické linky pro zpracování ovoce a zeleniny včetně stanovení jejich provozních parametrů

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost samostatné práce-týmová práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost volby a sestavení zpracovatelských linek pro ovoce a zeleninu.-Schopnost volby technického zajištění pracovní operace v technologických postupech zpracování ovoce a zeleniny-Základní profesní znalosti-Způsobilost k tvorbě návrhu odpadového hospodářství ve zpracovatelském provozu-Způsobilost pro vypracování návrhu technologické linky pro zpracování ovoce a zeleniny včetně stanovení jejich provozních parametrů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRUŽBARSKÝ, J. -- GRODA, B. a kol.Potravinárska technikaPrešovFakulta výrobných technológií so sídlom v Prešove200580-8073-410-0ZMALEŘ, J.Výroba nápojůPrahaInstitut výchovy a vzdělávání ministerstva zemědělství České republiky199680-7105-095-4ZŽUFÁNEK, J. -- ZEMÁNEK, P.Technika pro zpracování zahradnických produktůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita199980-7157-404-XDZemánek P. Faktory ovlivňující kompostovací proces. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DZemánek P., Mašán V. Intenzivní kompostovací technologie. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.

Požadavky

Zápočet - zpracování případové studie: návrh technických prostředků a technologické linky pro výrobu zadaného produktu.Zkouška písemná a ústní. Písemná zkouška obsahuje 4 otázky, při 75% kladných odpovědí je posluchač přizván k ústní zkoušce. Ústní zkouška představuje odpověď na náhodně vybranou otázku ze souboru. Celkové hodnocení zahrnuje výsledky písemné i ústní zkoušky.

Garant

prof. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vladimír Veverkaprof. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D.