Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika pro vinařství (TPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TPV - Technika pro vinařství, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.MP pro dopravu hroznů a zpracování hroznů (dotace 10/6) a.MP pro dopravu sklizeného produktu (kontejnery, sklízecí vany)b.Příjem hroznůc.Drcení hroznůd.Odstopkování hroznůe.Lisování hroznů2.MP pro manipulaci s moštem a vínem (dotace 10/8) a.Vnitropodniková dopravab.Čerpadlac.Dávkovače materiálud.Stroje pro filtraci a odstřeďování (průtoková filtrace, absorbční a adsorpční filtrace, membránová filtrace, odstředivá filtrace)e.Zařízení pro kvašení (nádoby na víno, zařízení na výrobu červeného vína, zvláštnosti při výrobě šumivých vín)3.Stroje v lahvovacích linkách (dotace 10/4) a.Mytí obalůb.Stroje na plnění a uzavírání lahvíc.Úprava lahvíd.Doprava a manipulace, skupinové balení4.Stroje na úpravu teploty a větrání skladovacích prostor (dotace 4/4) a.Chladící zařízeníb.Větrání skladovacích prostorc.Klimatizační zařízení5.Ostatní stroje a zařízení používané ve vinařství (dotace 4/4) a.Zpracování matolin a separace kalůb.Lisovny - stavebně-technické požadavky, vybaveníc.Sklepy - stavebně-technické požadavky, vybavení6.Navrhování výrobních linek ve vinařských provozech (dotace 4/2) a.Obecný postup při návrhu linkyb.Definice cílového výrobkuc.Stanovení objemu vyrobeného množstvíd.Určení priority zpracovávaných výrobkůe.Stanovení termínůf.Návrh technologického postupug.Schématická znázornění linky, půdorysné uspořádáníh.Rozbor - stanovení požadované výkonnosti linky, klíčového článku, počtu dalších článků

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost organizace a plánování-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-týmová práce-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikace znalostí v praxi-Schopnost samostatné práce-Schopnost volby strojů a sestavení technologických linek ve vinařství-Uvědomění si konceptu kvality-Vyšší profesní znalosti.-Využívání a zpracovávání odborných informací-Znalost principů fermentačních technologií.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBURG, P. -- ZEMÁNEK, P.Technika pro vinařstvíBrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-910-0ZSTEIDL, R. -- SCHÖDL, H. a kol.Sklepní hospodářstvíValticeNárodní salon vín200280-903201-0-4ZŽUFÁNEK, J. -- ZEMÁNEK, P.Technika pro zpracování zahradnických produktůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita199980-7157-404-XZMEIDINGER, F. a kol.KellerwirtschaftStuttgartEugen Ulmer20003-8001-1175-6ZKellerwirtschaft: Lern- und Arbeitsbuch für Landwirtschaftliche FachschulenWienÖsterreichischer Agrarverlag19933-7040-1171-1ZPIAZ, A.Die Weinbereitung und KellerwirtschaftLeipzig1900DBurg P. Mechanizační prostředky pro dopravu sklizených hroznů. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DBurg P. Moderní zařízení pro separaci bobulí ve vinařství. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster digitální. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DBurg P. Multifunkční nosiče nářadí ve vinohradnictví. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.

Požadavky

Odevzdání seminárních prací v průběhu semestruPrůběžné testyPředmět je ukončen zápočtovým testem (max. počet bodů 20, pro udělení zápočtu je potřebné 18 bodů) Závěrečná zkouška (délka 1 hodina, písemná část -- 60 % celkové známky, ústní část 40 % celkové známky)

Garant

doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D.prof. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D.