Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vinařská mikrobiologie (VIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VIM - Vinařská mikrobiologie, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní pojmy v systematice (dotace 2/0)2.Vliv prostředí na mikroorganizmy (dotace 2/1) a.1. Cvičení: Zásady správné laboratorní praxe v mikrobiologické laboratoři. Izolace mikroorganismů. Příprava nativního a fixovaného preparátu.3.Ekologie kvasinek (dotace 4/3) a.cvičení: Izolace mikroorganismů pomocí Kochovy zřeďovací metody. Vliv teploty na průběh kvašení, Utilizace kyslíku kvasinkami.4.Bakteriální mikroflóra (dotace 2/1) a.cvičení: Základní očkovací techniky a kultivace bakterií, Barvení dle Grama, Acetobacter sp.a Oenococcus sp.5.Dynamika růstu a množení (dotace 2/1) a.cvičení: Stanovení počtu mikroorganismů pomocí optických metod, Sledování průběhu kvašení stanovení růstové křivky kvasinek, množivé energie a schopnosti.6.Systém kvasinek (dotace 2/4) a.cvičení: Příprava roztoků pro identifikaci, živných půd a pomůcek. : Odběr vzorku mikroflory z půdy, a částí rostliny (listů a hroznů) Vitis vinifera L., Kochova zřeďovací metoda7.Izolace, identifikace a úchova (dotace 4/10) a.cvičení: Identifikace mikroorganismů -- morfologické vlastnosti a biochemický screening. Odborná exkurze -- PCR molekulárně biologické techniky8.Mikrobiologická kontrola a sanitace (dotace 2/2) a.cvičení: Mikrobiologická kontrola hygieny provozu, účinnost sanitačních prostředků UV. Kontrola hygieny systémem Sure II (luminometr)9.Toxikogenní bakterie (dotace 2/0)10.Bakterie jako kontaminanty vín (dotace 2/2) a.cvičení: Mikrobiologická kontrola vína, účinnost filtrace, Kontrola vína pomocí membránové filtrace.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost práce v mezinárodním kontextu-schopnost řešit problémy-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost orientovat se v mikrobiologické kontrole vína-Schopnost pracovat v mikrobiologické laboratoři - identifikace mikroorganismů, testování fyziologických vlastností, mikrobiologické analýzy potravin-schopnost využít teoretické znalosti oboru a získat praktické znalosti a laboratorní zručnost-Uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-Znalost průmyslové kultivace mikroorganismů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRIBÉREAU-GAYON, P. -- BRANCO, J M.Handbook of enology : The microbiology of wine and vinifications. Volume 1ChichesterJohn Wiley & Sons20030-471-97362-9ZDELFINI, C. -- FORMICA, J V.Wine microbiology : science and technologyNew YorkMarcel Dekker20010-8247-0590-4ZFUGELSANG, K C. -- EDWARDS, C G.Wine microbiology. : practical applications and proceduresNew York, NYSpringer2007978-0-387-33341-0ZDITTRICH, H H. -- GROSSMANN, M.Mikrobiologie des WeinesStuttgart (Hohenheim)Ulmer2010978-3-8001-6989-4ZŠILHÁNKOVÁ, L.Mikrobiologie pro potravináře a biotechnologyPrahaAcademia200280-200-1024-6ZCARRASCOSA SANTIAGO, A V. -- MUNOZ, R.Molecular wine microbiologyAmsterdamAcademic Press2011978-0-12-375021-1

Požadavky

Písemný test. Pro úspěšné ukončení předmětu musí student prokázat znalost látky probírané na přednáškách a ve cvičeních (min 60% úspěšnost) a vypracovat na příslušné úrovni seminární práci.

Garant

doc. Ing. Jiří Sochor, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Sochor, Ph.D.Ing. Lenka Tomášková