Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy vinařství (ZVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZVI - Základy vinařství, Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Historické kořeny vinařství u nás i ve světě (dotace 2/0)2.Odrůdy v ČR, světové odrůdy (dotace 2/0)3.Složení a zrání hroznů (dotace 2/4)4.Doprava a zpracování hroznů (dotace 2/0)5.Předfermentační úpravy (dotace 2/4)6.Biochemie alkoholové fermentace (dotace 4/4)7.Metabolismus kvasinek (dotace 3/2)8.Malolaktická fermentaceToto téma bylo inovováno v rámci realizace projektu č.CZ.1.07/2.2.00/15.0122 (dotace 2/2)9.Oxid siřičitý (dotace 2/4)10.Školení, zrání a finalizace vínToto téma bylo inovováno v rámci realizace projektu č.CZ.1.07/2.2.00/15.0122 (dotace 2/2)11.Výroba bílého vína (dotace 2/4)12.Metody výroby červených vín (dotace 3/2)13.Taxon Web -- seznámení studentů s využitím webového portálu ve výuce, při studiu sortimentů rostlin. Toto téma bylo do výuky zařazeno v rámci realizace OPVK projektu: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost kritiky a sebekritiky-schopnost organizace a plánování-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednosti-znalost druhého jazykaOborově specifické kompetence: -Uvědomění si konceptu kvality-Využívání a zpracovávání odborných informací-Základní všeobecné znalosti-Znalost principů fermentačních technologií.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost kritiky a sebekritiky-schopnost organizace a plánování-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednosti-znalost druhého jazykaOborově specifické kompetence: -Uvědomění si konceptu kvality-Využívání a zpracovávání odborných informací-Základní všeobecné znalosti-Znalost principů fermentačních technologií.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSTEIDL, R.Sklepní hospodářstvíValticeNárodní salon vín200280-903201-0-4ZSOCHOR, J.Vinařství - Podpořeno projektem OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0220 onlineDBalík,J., Vinařství, laboratorní cvičení, MZLU Brno, skriptumDBARRON, Archibald F a Heinrich WEILER. Die Weinrebe und ihre Kultur unter Glas:[Investice do rozvoje vzdělávání, reg.č.: CZ1.07/2.2.00/15.0084]. Stuttgart: Eugen Ulmer, 1895, 222 s.DClarke,R.J. and Bakker,J, Wine flavour chemistry , Blackwell Publishing lid Oxford, 2004DFarkaš,J., Biotechnológia vína , ALFA Bratislava,1983,DKŘIWANEK, Leopold a Theobald SUCHANEK. Geschichte des mährischen Obst-, Wein- und Gartenbau-Vereines als Section der k.k. mähr. schles. Ackerbau-Gesellschaft, bezw. seit 1892 der k. k. mähr. Landwirtschafts-Gesellschaft in Brünn 1816 bis 1898:Festschrift aus Anlass des fünfzigjährigen Regierungs-Jubiläums Sr. k. u. k. Apostol. Majestät des Kaisers Franz Josef I. : [Investice do rozvoje vzdělávání, reg.č.: CZ1.07/2.2.00/15.0084]. Brünn: Verlag des mährischen. Obst-, Wein- und Gartenbau-Vereines, 1898, 379 s.DMENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. ZAHRADNICKÁ FAKULTA. Taxon Web: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0084 [online]. Lednice: Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, 2013. Dostupné z: http://www.taxonweb.czDMinárik,E.,Navara,A., Chémia a mikrobiolóbia vína, Príroda, Bratislava,1986 , 1987DPavloušek P. PIWI odrůdy pro výrobu bílých vín. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DPavloušek P. PIWI odrůdy pro výrobu červených vín. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DPavloušek P. Zimní řez révy - základ kvality hroznů. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.DRibéreau-Gayon et.at, Handbook of enology volume1.2 , Paris, 1998

Požadavky

Hodnocení docházky na cvičeníÚstní zkouška (80 bodů)Laboratorní protokoly (20 bodů)Úspěšné ukončení předmětu 60 dosažených bodů (min. 48 bodů z ústní zkoušky, min. 12 bodů z protokolů)

Garant

doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D.Ing. Lenka Tomášková