Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika organizací (BKH_EKOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKH_EKOR - Ekonomika organizací, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Ekonomika organizací je vstupní, relativně samostatnou částí výuky základů podnikové ekonomiky. Seznamuje s předmětem a metodami zkoumání a popisu v podnikovém hospodářství a výstavbou podniku. Objasňuje cíle podniku, členění podnikohospodářských výrobních faktorů a jejich vzájemné vazby. Zaměřuje se na obecné otázky podnikové ekonomiky a hospodářského dění v podniku bez ohledu na jeho příslušnost ke konkrétnímu oboru nebo odvětví, či na jeho ziskovou či neziskovou orientaci. Spolu s navazujícím předmětem Nauka o podniku, kde předmětem výkladu jsou základní podnikové funkce a činnosti, poskytuje komplexní pohled na podnik.Cílem kurzu je získání základních teoretických a praktických poznatků výstavby podniku. Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- interpretovat strukturu podnikohospodářských výrobních faktorů, jejich vzájemných vazeb a uspořádání- identifikovat různé typy a formy podniků- rozumět příčinám a formám sdružování podnikatelských subjektů- analyzovat vývoj podniku a charakterizovat jednotlivé fáze jeho životního cykluPoznatky získané v tomto kurzu jsou rozvíjeny v navazujícícm předmětu Nauka o podniku, kde předmětem studia jsou základní podnikové činnosti a funkce. Společně je tak poskytován komplexní pohled na podnik.

Osnova

1. Organizace jako součást národního hospodářství a předmět podnikového hospodářství2. Životní cyklus organizace3. Právní formy organizace4. Živnostenské podnikání a malé a střední organizace5. Výrobní faktory v organizaci6. Systém cílů organizace, nástroje a principy řízení7. Plánování a rozhodování v organizaci8. Organizování a kontrola v organizaci9. Odměňování pracovníků a pracovní výkon10. Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory organizace11. Funkce organizace12. Sdružování organizací13. Finanční analýza organizace

Literatura

povinná literaturaÚvod do podnikového hospodářství. Edited by Günter Wöhe - Eva Kislingerová, Translated by Zuzana Maňasová. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2007. xxix, 928. ISBN 978-80-7179-897-2. infoSUCHÁNEK, Petr a David ŠPAČEK . Ekonomika organizací. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2010. 153 s. 1. infodoporučená literaturaNOVOTNÝ, Jiří . Nauka o podniku- výstavba podniku. 1. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, s.r.o., 2007. 213 s. ISBN 978-80-7380-071-0. infoSYNEK, Miloslav. Podniková ekonomika. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 1999. xxii, 456. ISBN 80-7179-228-4. infoNOVOTNÝ, Jiří a Petr SUCHÁNEK . Nauka o podniku I. 1. vyd. Brno: MU ESF Brno, 2004. 164 s. 1. ISBN 80-210-3333-9. info

Požadavky

Předmět je určen pro 2. ročník kombinovaného studia studentů Ekonomicko-správní fakulty.Předmět je určen pro 1. ročník prezenčního studia studentů Přírodovědecké fakulty oboru Analytický chemik - manažer chemické laboratoře.Předmět je určen pro 1. ročník prezenčního studia studentů Přírodovědecké fakulty - oboru Fyzika a management.Předmět je určen pro studenty prezenčního studia Přírodovědecké fakulty - oboru Matematika - ekonomie.

Garant

doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D.Ing. Petr MikušIng. Jiří Richter